Ενισχύστε το δέσιμο με τον σκύλο σας μιλώντας του έτσι…

12 September 2018
(0 votes)
Author :  

Όταν οι σκυλογονείς μιλούν στα ζώα τους συχνά ο τρόπος τους μοιάζει με εκείνον που μιλάμε στα μωρά. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο λόγος δεν είναι τόσο έντονος ή συρτός καθώς σε αντίθεση με τα μωρά οι σκύλοι ότι και να κάνουμε δεν θα μάθουν να μιλούν.

Έρευνες έχουν δείξει πως τα μωρά αντιδρούν καλύτερα σε αυτόν τον τρόπο ομιλίας από το να τους μιλάμε όπως οι ενήλικες μεταξύ μας. Τι συμβαίνει όμως με τους σκύλους. Πρόσφατα ερευνητές στη Μεγάλη Βρετανία αποφάσισαν να βρουν την απάντηση βάζοντας στο μικροσκόπιο τους 37 σκύλους. 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Animal Cognition. Στην έρευνα τους εξέτασαν και μια παλαιότερη η οποία είχε δείξει πως στα κουτάβια αρέσει να τους μιλάς «μωρουδιακά» αλλά όχι στα ενήλικα ζώα. Με την διαφορά ότι οι δοκιμές στην προηγούμενη έρευνα είχε γίνει μέσω ηχείων χωρίς την φυσική παρουσία ανθρώπου.

Έτσι οι ερευνητές αντικατέστησαν τα ηχεία με εθελοντές ώστε να εξασφαλίσουν την φυσική παρουσία αλλά οι εθελοντές κουβαλούσαν προηχογραφημένους διαλόγους. Άλλοτε «έπαιζαν» κάποιον στα «μωρουδιακά» και άλλοτε «ενήλικους».
Το αποτέλεσμα ήταν όλοι οι σκύλοι ανεξαρτήτως ηλικίας να δείξουν ξεκάθαρη προτίμηση στα «μωρουδιακά».

fb icon

Στην επόμενη φάση και στην προσπάθεια των ερευνητών να καταλάβουν αν η προτίμηση οφειλόταν στην εκφορά του λόγου ή στο περιεχόμενο αυτού. Έτσι ηχογράφησαν μηνύματα με φράσεις που συνήθως οι ιδιοκτήτες λένε «μωρουδιακά» αλλά αυτή τη φορά οι εθελοντές τις έλεγαν «ενήλικα» αλλά και αντίστροφα. Το αποτέλεσμα ήταν οι σκύλοι να μην δείξουν καμία προτίμηση οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα πως είναι ο συνδυασμός της εκφοράς του λόγου συνάρτηση του περιεχομένου του που προκαλεί τους σκύλους. Εκείνο λοιπόν που προτιμούν οι σκύλοι είναι τα «μωρουδιακά» τα οποία μάλιστα οδηγούν σε μεγαλύτερο δέσιμο με τον ιδιοκτήτη τους. Ένας από τους λόγους είναι γιατί οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιούνται σε αυτού του είδους την ομιλία συνήθως συνδυάζεται με ευχάριστες στιγμές όπως το παιχνίδι.

«Όποιος και να είναι ο λόγος» γράφει ο συμπεριφεριστής κτηνίατρο John Ciribassi «φαίνεται πως μιλώντας μωρουδιακά στο σκύλο έχεις ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ανταπόκριση και στενότερο δέσιμο».
Συστήνει πάντως να μην μας γίνει συνήθεια αλλά να χρησιμοποιείται ειδικά στο παιχνίδι ή στην εκπαίδευση για να απολαμβάνει ο ιδιοκτήτης τα επιθυμητά αποτελέσματα από το σκύλο του.

Και παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι οι ενήλικες σκύλοι ακούν τόσο τι τους λέμε όσο και πως τους το λέμε συνδυάζοντας τα δύο αυτά. Μάλιστα σε αυτό το συμπέρασμα οι ερευνητές οδηγήθηκαν μετά από μαγνητικό έλεγχο του εγκέφαλου του σκύλου…

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…