Πολλοί μου έχουν εκμυστηρευτεί ότι αυτή η διαδικασία τους γυρνάει πίσω στη γενέθλια πόλη, όσοι κατάγονται από την επαρχία, ενώ οι βέροι Αθηναίοι μου λένε ότι τους φέρνει εσωτερική ευφορία.
Η αγάπη όλων αυτών των ανθρώπων για τον φτερωτό τους φίλο, πολλές φορές ωστόσο αποτυπώνεται με λάθος τρόπο. Καθότι στην Ελλάδα έχουμε μάθει να είμαστε της υπερβολής, θα πρέπει πάνω από όλα να καταλάβουμε ότι είναι ευαίσθητοι οργανισμοί, που θέλουν ιδιαίτερης προσοχής.
Τα πράγματα είναι απλά. Τα καναρίνια είναι μικροί οργανισμοί που ζυγίζουν 17-50 γραμμάρια το πολύ και είναι ευάλωτα. Στην Ελλάδα τα κατοικίδια πιστεύουμε ότι είναι παιδιά που πρέπει να τα «τσουπώσουμε».
Έτσι πολλές τα παχαίνουμε με τροφές που δεν κάνουν καλό στην υγεία τους, αλλά και στο τραγούδι τους. Το παχύ καναρίνι πολλές φορές χάνει την διάθεσή του για τραγούδι.
Ναι, όσο και αν δεν το πιστεύετε οι φτερωτοί φίλοι μας πρέπει να είναι fit… Αλλιώς βαραίνουν σε όλες τις δραστηριότητες τους.
Πρώτιστη λοιπόν προτεραιότητα μας είναι η καλή διατροφή του. Και όταν μιλάμε για καλή διατροφή μιλάμε για απλά πράγματα.
Ένα καλό μίγμα σπόρων είναι αρκετό, αλλά να προτιμάτε κυρίως αυτά χωρίς το επιλεγόμενο μπισκότο (ξεχωρίζουν μέσα στο μίγμα, καθώς πρόκειται τα κόκκινα, πράσινα, μπλε κομματάκια που είναι αναμιγμένα με τους σπόρους και είναι ιδιαίτερα παχυντικά).
Προτιμάτε κυρίως μίγματα χωρίς πολύ κανναβούρι και βρώμη. Οι δυο αυτοί σπόροι είναι ιδιαίτερα παχυντικοί σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο αν το καναρινάκι μας είναι σε μπαλκόνι την περίοδο του χειμώνα είναι καλό να αυξάνουμε την ποσότητα των δύο συγκεκριμένων σπόρων για να πάρουν την ενέργεια που χρειάζονται να αντιμετωπίζουν το κρύο.
Η σωστή διατροφή συμπληρώνεται με λίγα φρούτα και αυγό.
Συγκεκριμένα δεν είναι κακό ένα μικρό κομματάκι πράσινο μήλο (τα κόκκινα είναι πιο παχυντικά, ενώ τα πράσινα εκτός του ότι δεν παχαίνουν, βοηθούν και στο σπάσιμο του λίπους).
Επίσης ένα κομματάκι μπρόκολο είναι ευεργετικό, ενώ το μαρούλι θα πρέπει να είναι από την καρδιά και εντελώς στεγνό, (να έχει στεγνώσει εντελώς δηλαδή μετά το πλύσιμο), γιατί αλλιώς μπορεί να δημιουργήσει εντερικά προβλήματα και διάρροια, που μπορεί να αποδειχτούν ακόμα και μοιραία για τον μικρό μας φίλο.
Αυγό είναι καλό κυρίως το χειμώνα. Μια φορά την εβδομάδα ένα τέταρτο από ένα καλά βρασμένο αυγό είναι μια λιχουδιά που αρέσει ιδιαίτερα στα πουλάκια μας. Βασικός κανόνας, το βάζουμε το πρωί και το βγάζουμε το απόγευμα, διότι είναι μια τροφή που χαλάει εύκολα και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, μέσω της ανάπτυξης βακτηρίων, όπως η Σαλμονέλα.
Αυτά φτάνουν και αρκούν για να έχει ο μικρός μας φίλος, σωστή διατροφή και καλή υγεία.
Αποφεύγετε τις χρωματιστές επιλεγόμενες βιταμίνες, καθώς δεν είναι βιταμίνες αλλά μια παχυντική λιχουδιά αμφιβόλου προελεύσεως με πολλά λιπαρά,
Ακόμα, λίγη άμμος είναι πολύ καλή για την υγεία των πουλιών, καθώς περιέχει ασβέστιο που είναι καλό τόσο για οστά, όσο και για το πτέρωμα, αλλά και για την καλή πέψη των πουλιών.
Με σωστή διατροφή σπόρων, λαχανικών, φρούτων και αυγού παίρνει όλες τις βιταμίνες. Αν τώρα πρέπει να δοθεί μια δόση βιταμίνης, τότε προτιμήστε υδατοδιαλυτές και αυτές για δυο ημέρες συνεχόμενες όχι παραπάνω.
Όσον αφορά την υγιεινή των μικρών μας φίλων. Προτιμούμε κλουβάκι με σχάρα και αφαιρούμενο δάπεδο. Και αυτό γιατί εμποδίζει το καναρίνι να τρώει την εφημερίδα και να έρχεται σε επαφή με τα περιττώματά του, ενώ είναι πιο εύκολο και στο καθάρισμα.
Βασικό: αλλάζετε το νερό στην ποτίστρα καθημερινά. Αν μείνει το νερό δυο και τρεις ημέρες υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια, που μπορούν να αποβούν μοιραία για τα πουλιά. Μάλιστα καλύτερο θα ήταν να πάρετε ποτίστρα με μπίλια, που είναι πιο ασφαλής.
Επίσης ένα μπανάκι μέσα στο κλουβί, είναι ιδανικό για το καναρίνι, καθώς λατρεύουν το νερό και τους αρέσει το μπάνιο, που τα βοηθάει να χαλαρώνουν αλλά και να κρατούν καθαρό το πέτρωμά τους.
Και αν αρρωστήσει;
Τώρα μια από τις σημαντικότερες ευθύνες της κατοχής κατοικίδιων ζώων είναι να αναγνωρίζετε πότε το ζώο σας είναι άρρωστο. Η αδυναμία αναγνώρισης της ασθένειας στα πουλιά δεν οφείλεται στην αμέλεια των ιδιοκτητών αλλά μάλλον στην άγνοια των υπόπτων συμπτωμάτων στην αρχή της ασθένειας.
Ένα υγιές πουλί έχει λαμπερά μάτια είναι ζωηρό με καθαρά, καλοφτιαγμένα γυαλιστερά φτερά, σφιγμένα πάνω στο σώμα. Τα άρρωστα πουλιά έχουν συνήθως «φουσκωμένα» τα φτερά τους για μεγάλες χρονικές περιόδους και κλείνουν τα μάτια του παίρνοντας μια νυσταλέα μορφή. Τα πουλιά που κουρνιάζουν στον πάτο του κλουβιού και είναι πολύ «φουσκωμένα», είναι σοβαρά άρρωστα.
Τα άρρωστα πουλιά «κάθονται» είτε με το ένα, είτε με τα δύο φτερά γερμένα και με την ουρά να κατευθύνεται προς τα κάτω.
Ένα πουλί που δεν είναι πλέον εύθυμο, που τραγουδάει λιγότερο ή και καθόλου, μπορεί να είναι πρόωρες ενδείξεις ασθένειας.
Εάν παρατηρήσετε στήριξη στο ένα πόδι, ερυθρότητα, πρήξιμο, χωλότητα ή πληγές στα πόδια, θα πρέπει να υπάρξει άμεση κτηνιατρική παρακολούθηση.
Επίσης ένα πουλί πρέπει να αναπνέει χωρίς περίεργους αναπνευστικούς ήχους, ενώ αν έχει δύσπνοια, λαχανιάζει και αναπνέει με το στόμα ανοικτό, είναι άρρωστο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή.
Πάντως δεν είναι απαραίτητο όλα τα πουλιά με αυτά τα συμπτώματα να έχουν αναπνευστική λοίμωξη, αλλά το πάχος να μην επιτρέπει την πλήρη διόγκωση των αερόσακων, με αποτέλεσμα η ροή του αέρα μέσω των πνευμόνων να είναι μειωμένη. Οι καρδιακές παθήσεις στα πουλιά μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή.
Τα περιττώματα είναι ένας άριστος δείκτης της κατάστασης υγείας των πουλιών
Τα φυσιολογικά περιττώματα είναι συνήθως πράσινα, δεδομένου ότι ο σπόρος δεν μεταδίδει κανένα χρώμα στα περιττώματα και έτσι το πράσινο χρώμα της χολής υπερισχύει. Εντούτοις εάν το πουλί φάει τροφές εκτός από σπόρους, το χρώμα του περιττωματικού τμήματος αλλάζει.
Όμως περιττώματα που αλλάζουν ξαφνικά μορφή και χρώμα θα μπορούσαν να υποδηλώσουν ασθένεια.
Τα υδαρά περιττώματα μπορεί να υποδηλώνουν μια γαστρεντερική μόλυνση, ενώ τα πουλιά με μια εντερική διαταραχή μπορούν να εμφανίζουν ένα γκριζωπό επίστρωμα στο περιττωματικό τμήμα λόγω υπερβολικής ποσότητας βλέννας.
Τέλος τα πουλιά μπορούν να αναπτύξουν αποστήματα, κύστες και όγκους, έτσι οποιοδήποτε ασυνήθιστο πρήξιμο πρέπει να αξιολογείται κατάλληλα. Πολλές φορές αυτά τα εξογκώματα δεν ανιχνεύονται έως ότου μεγαλώσουν αρκετά.
Πάντως πρέπει να σημειώσουμε, ότι δεν γράφω με την ιδιότητα του κτηνιάτρου, αλλά με αυτή του εκτροφέα βελγικού μαλινουά. Ότι αναφέρεται εδώ είναι θέμα παρατήρησης και εμπειρίας.
Όλοι ακόμα και εγώ σε όλες τις περιπτώσεις, συμβουλεύομαι κτηνιάτρους με ειδικότητα τα πτηνά.
από τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, Εκτροφέα βελγικού μαλινουά (καναρίνι φωνής) κωδικός: 87, alexopoulos87.wordpress.com, http://www.oem-malinois.gr