Οι σκύλοι είναι πιο χαλαροί όταν ταξιδεύουν με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και όχι με βενζινοκίνητα ή diesel. Σε μια πρώτη στο είδος της μελέτη, το Πανεπιστήμιο του Λίνκολν και η CarGurus (εταιρία πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων) αποκάλυψε ότι τα σκυλιά είναι πιο χαλαρά όταν επιβαίνουν σε ηλεκτρικά οχήματα (EV) από ότι σε άλλα συμβατικής τεχνολογίας. Η μελέτη, η οποία έχει υποβληθεί για δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, διερεύνησε τις επιπτώσεις του ταξιδιού με ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντί αυτών με μοτέρ εσωτερικής καύσης στη συμπεριφορά και την καλή διάθεση των σκύλων.
Στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν πραγματοποίησαν μία διήμερη μελέτη χρησιμοποιώντας 20 σκύλους (ράτσας αλλά και ημίαιμους). Κάθε σκύλος συμμετείχε σε δύο ταξίδια των 10 λεπτών, σε ένα ηλεκτρικό και ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Μετά υποβλήθηκε σε τεστ για την ανάλυση της συμπεριφοράς του.
Με επικεφαλής τον Daniel Mills, καθηγητή Κτηνιατρικής Συμπεριφοράς για οικόσιτα ζώα στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν, στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι σκύλοι ήταν λιγότερο νευρικοί στα αυτοκίνητα με μηδενικούς ρύπους. Αντίθετα στα συμβατικά αυτοκίνητα οι σκύλοι που ήταν επιβάτες, ήταν νευρικοί και με συμπτώματα ναυτίας.
Αναλυτικά τα ευρήματα: Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν επιζήμια επίδραση στην καλή διάθεση των σκύλων. Αυτό αποδεικνύει ότι εικασίες που θέλουν των ήχο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ή κάποιους κραδασμούς τους να αναστατώνουν τους τετράποδους φίλους μας. Μάλιστα φάνηκε και πως η μετάβαση των σκύλων από τα οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) στα EV ήταν ομαλή.
Θεωρητικά, τα σκυλιά μένουν ξαπλωμένα για περίπου το ένα τρίτο της διάρκειας του ταξιδιού, ανεξάρτητα από το σύστημα μετάδοσης κίνησης. Όμως στα αυτοκίνητα με κινητήρες καυσίμου, οι σκύλοι άλλαζαν θέση κατά μέσο όρο κατά 50% περισσότερο από ό,τι σε ένα ηλεκτρικό. Ο καθηγητής Mills δηλώνει ότι αυτό είναι πιθανό το αποτέλεσμα των διαφορών στον θόρυβο ή/και τους κραδασμούς στους δύο τύπους αυτοκινήτων.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα από τη μελέτη ήταν αυτό της ναυτίας. Ένας μικρός αριθμός σκύλων φάνηκε να αισθάνεται σημαντικά μικρότερο σε ένταση αίσθημα ναυτίας σε ένα ηλεκτρικό από ότι σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο. Αυτό φάνηκε και στις αλλαγές στη συμπεριφορά και το γεγονός ότι οι καρδιακοί παλμοί των ζώων μειώθηκαν έως και 30% όταν ταξίδευαν με ηλεκτρικό όχημα.
Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι τα σκυλιά στην πλειοψηφία τους φαινόταν να απολαμβάνουν την κίνηση των αυτοκινήτων. Κάποια αρχικά είχαν άγχος και υψηλούς καρδιακούς παλμούς και όταν το αυτοκίνητο ξεκινούσε και η διαδρομή εξελισσόταν οι καρδιακοί παλμοί στα δύο τρίτα (66%) των σκύλων μειώθηκαν ανεξάρτητα σε τι αυτοκίνητο επέβαιναν.
Ο Daniel Mills, Καθηγητής Κτηνιατρικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα σκυλιά θα ταξιδέψουν με αυτοκίνητο κάποια στιγμή στη ζωή τους, αν όχι σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα κερδίζουν έδαφος στην αγορά, μέχρι τώρα δεν υπήρχαν μελέτες για την επίδρασή τους στους σκύλους. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι σκύλοι φαίνεται να είναι πιο χαλαροί στα ηλεκτρικά οχήματα» και πρόσθεσε:
«Μια ενδιαφέρουσα και κάπως ακούσια αποκάλυψη από τη μελέτη προήλθε από τα σκυλιά που εντοπίσαμε ότι είχαν πιθανά συμπτώματα που σχετίζονται με την ασθένεια του ταξιδιού. Αυτά τα ζώα, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους με τα ηλεκτρικά οχήματα, έδειξαν (από τις βιομετρικές εξετάσεις τους) ότι οι καρδιακοί τους παλμοί επιβραδύνθηκαν σημαντικά περισσότερο από ό,τι όταν ήταν σε αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες. Αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, δεδομένου ότι η αύξηση του καρδιακού ρυθμού συνδέεται συνήθως με την ασθένεια κίνησης».
Παράλληλα η έρευνα έδειξε την συμπεριφορά των κατοικίδιων τους όταν ταξιδεύουν. Συνολικά, οι ιδιοκτήτες είπαν ότι τα κατοικίδιά τους υπέφεραν συνήθως από υπερβολικό ενθουσιασμό (58%), άγχος (48%) και ναυτία (44%) όταν ταξίδευαν με το αυτοκίνητο. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες όταν μετέφεραν τα σκυλιά τους με όχημα μηδενικών ρύπων είπαν ότι: προσαρμόστηκαν άμεσα (39%), ήταν πιο ήρεμοι (43%), λιγότερο ανήσυχοι (42%) και γκρίνιαζαν λιγότερο (45%).
Τέλος, η έρευνα εξέτασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι ιδιοκτήτες σκύλων προσπαθούν να κρατούν τα κατοικίδιά τους χαλαρά στο ταξίδι. Σχεδόν οι μισοί (47%) δίνουν λιχουδιές για να τα ενθαρρύνουν να μπουν στο αυτοκίνητο, το 46% βάζει ένα παιχνίδι ή κουβέρτα στο αυτοκίνητο, το 36% χρησιμοποιεί μόνο αυτοκίνητο για να συνηθίσουν να ταξιδεύουν και το 36% «παίζει» χαλαρωτική μουσική.
Πως θα κρατάτε ήσυχο τον σκύλο στο αυτοκίνητο
Σύμφωνα με τον Daniel Mills, καθηγητή Κτηνιατρικής Συμπεριφοράς, του Πανεπιστήμιο του Λίνκολν:
- Για την ασφάλειά σας όταν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο, ο σκύλος σας θα πρέπει να είναι περιορισμένος σε ένα σημείο και δεμένος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι μεθόδων συγκράτησης που είναι διαθέσιμοι, όπως χωρίσματα για το αυτοκίνητο ή λουριά και άνετες ζώνες που συνδέονται με τις ζώνες ασφαλείας του οχήματος.
- Όλα αυτά επιτρέπουν στον σκύλο να καθίσει ή να ξαπλώσει.
- Για μερικούς σκύλους, ο περιορισμός της όρασης μπορεί να μειώσει τον ενθουσιασμό ή τη νευρικότητά τους. Αν μπορείτε κρατήστε τους κάτω από το επίπεδο του παραθύρου. Έτσι μπορείτε να εμποδίσετε να δουν φανάρια, ανθρώπους και άλλους σκύλους.
- Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μεταφέρουν τον σκύλο τους, από διαφορετικές διαδρομές, ώστε το αποτέλεσμα του ταξιδιού με το αυτοκίνητο να μην είναι προβλέψιμο. Για παράδειγμα, μην ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή, που κάνετε όταν βγαίνετε βόλτα, σε κάποιο πάρκο. Ο σκύλος σας θα νομίζει ότι πηγαίνετε για παιχνίδι και θα ενθουσιαστεί υπερβολικά με την προοπτική αυτή, η οποία μπορεί να του δημιουργήσει προβληματική συμπεριφορά που αποσπά την προσοχή του οδηγού.
- Μην φωνάζετε στο σκύλο χωρίς καλό λόγο. Επίσης μην τον τιμωρείτε όταν παίζει, είναι πιθανό να κάνετε τα πράγματα χειρότερα και να αυξήσετε το άγχος.
- Εάν ο σκύλος σας είναι αγχωμένος ή φοβισμένος, μην προσπαθήσετε να τον πιέσετε για να τον καθησυχάσετε, καθώς αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Αντίθετα, ζητήστε του να καθίσει άνετα σε ένα σημείο και μετά επιβραβεύστε την ήρεμη συμπεριφορά του. Είναι καλύτερα να του δώσετε από την αρχή κάποια μορφή απόσπασης της προσοχής, όπως ένα μασώμενο παιχνίδι.
Πηγή: flash.gr