«Δεν ξέρω γιατί» απαντά κοφτά όταν ρωτήσαμε γιατί κάποιος να επιλέξει μια καθαρόαιμη γάτα. «Υπάρχουν πραγματικά όμορφες γάτες οι οποίες είναι ημίαιμες. Μπορώ όμως να σας πω για τις περσικές και τον υπέροχο χαρακτήρα τους. Να λάβουμε υπόψη μας πάντως πως οι γάτες που ζουν στον δρόμο γίνονται πιο επιθετικές γιατί πρέπει να παλέψουν για το φαγητό τους» εξηγεί.
Η συζήτηση οπότε επικεντρώνεται στις περσικές για να μάθουμε τι της κάνει πραγματικά ξεχωριστές. «Είναι ο βασιλιάς των γατών» λέει ο Ignacio και συμπληρώνει «ευφυείς, αριστοκρατικές με εξαιρετικό ταμπεραμέντο. Εντάξει, πρέπει να παραδεχθώ πως είναι κοπιαστικό να διατηρηθεί αυτή η ομορφιά αλλά τίποτε δεν είναι τσάμπα σε αυτή τη ζωή. Χρειάζεται τακτικό καθάρισμα πιο συχνά από άλλες φυλές και βούρτσισμα. Όχι κάθε μέρα όπως υποστηρίζουν κάποιοι αλλά τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αυτός ο κόπος όμως αξίζει λόγω αποτελέσματος! Είναι χάρμα οφθαλμών.
Η περσική γάτα έχει κοντό και δυνατό σώμα με κοντά και ισχυρά πόδια. Το σώμα είναι περίπου τετράγωνο. Η κοντή ουρά ολοκληρώνει την τελειότητα και δίνει αρμονία. Το κεφάλι είναι το πιο σημαντικό αν και προσωπική μου άποψη είναι πως ένα εξαιρετικό κεφάλι με μέτριο σώμα δεν έχει αξία. Πρέπει να είναι επίπεδο στην κορυφή με μικρά αυτιά καλά διαχωρισμένα στην θέση τους. Το κρανίο πρέπει να προβάλει αλλά αρμονικά. Πολλοί εκτροφείς αρέσκονται στα υπερβολικά κρανία. Τα μάτια είναι μεγάλα και στρογγυλά. Προτιμώ τα καθαρά μάτια και όχι εκείνα με την “πεσμένη” έκφραση. Είναι πιο όμορφα και πιο φυσιολογικά. Όχι ότι απορρίπτω τα άλλα μιας και μοιάζουν περίεργα και κάπως κωμικά. Η μύτη να είναι μικρή αλλά με ανοιχτά ρουθούνια ώστε η αναπνοή να μην δυσκολεύει. Υπερβολικές μύτες έχουν ως αποτέλεσμα μελλοντικά προβλήματα. Οι μεγάλες ή πολύ πλατιές μύτες είναι αταίριαστες και διαταράσσουν την όμορφη έκφραση της γάτας. Το στόμα πρέπει να είναι όπως για παράδειγμα των μπούλντογκ, να υπάρχει υπογναθισμός. Αλλά όχι τόσο ώστε να φαίνεται η γλώσσα».
Πως όμως είναι η ζωή με μια τέτοια γάτα; «Ένα όνειρο» υποστηρίζει ο συνομιλητής μας και εξηγεί: «Είναι πάντα έτοιμες για χάδια. Βέβαια θα πληρώσεις το τίμημα της τρίχας η οποία υπάρχει παντού. Ακριβώς όπως η σκόνη. Αν όμως την σκόνη την καθαρίζουμε, γιατί να μην κάνουμε το ίδιο και με την τρίχα της περσικής γάτας;».
Μια γάτα με τέτοιο τρίχωμα όμως λογικά θα έχει και ιδιαίτερες απαιτήσεις: «Όχι. Μόνο την περιποίηση του τριχώματος που είπαμε» απαντά ο Ignacio για να συμπληρώσει: «ένα καλό βούρτσισμα μια φορά την εβδομάδα για να ξεφορτωθούμε το νεκρό τρίχωμα. Και ένα μπάνιο μια φορά τον μήνα τον χειμώνα ή κάθε δύο εβδομάδες το καλοκαίρι. Πολλές φορές μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ταλκ για να κρατήσεις καθαρές ειδικά τις ανοιχτόχρωμες. Προσοχή όμως γιατί γλιστράει. Όταν η γάτα τιναχθεί καλό είναι να το καθαρίσουμε αμέσως για να αποφύγουμε ατυχήματα. Είναι απαραίτητο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα να καθαρίσουμε τα μάτια τους. Ιδανικά δύο φορές. Άλλωστε το ίδιο δεν κάνουμε και εμείς; Δεν πλένουμε το πρόσωπό μας όταν ξυπνάμε; Το ίδιο ακριβώς. Όσον αφορά την διατροφή τους δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις. Προτιμούμε μια τροφή χωρίς δημητριακά και υψηλή σε πρωτεΐνη. Εμείς δίνουμε και επιπλέον ωμό κιμά κατά προτίμηση βόειο. Μπορούμε να δίνουμε και λίγη κονσέρβα διαφορετικής γεύσης κάθε μέρα. Δεν είναι απαραίτητα αυτά, απλά σκεφτείτε πως και εμείς ακόμα και το αγαπημένο μας φαγητό να τρώμε κάθε μέρα, σύντομα θα το βαρεθούμε. Θέλουμε ποικιλία. Το ίδιο και οι γάτες».
«Το μόνο αρνητικό που μπορώ να σκεφτώ για την φυλή αυτή είναι το τρίχωμα. Μόνο αυτό» μας απαντά όταν ρωτάμε σχετικά.
Τι γίνεται όμως με τα προβλήματα υγείας; Υπάρχουν κάποια που θα πρέπει να προβληματίζουν τον μελλοντικό ιδιοκτήτη; «Ναι υπάρχουν προβλήματα υγείας όπως σε όλες τις φυλές τόσο των σκύλων όσο και των γατών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα έχουν όλες οι γάτες. Υπάρχει πρόβλημα μυοκαρδιοπάθεια, πολυκυστικής νεφροπάθειας… Ειδικά για το τελευταίο να σας πω ότι υπήρξαν εκτροφείς που μόλις το ανακάλυπταν επέλεγαν να κοιμίσουν όλα τους τα ζώα και να ξεκινήσουν από την αρχή αντί να κάνουν προσεκτικότερη επιλογή. Λόγω αυτής της σκληρής τακτικής πολλές γραμμές σχεδόν χάθηκαν. Αυτό τότε που ο μόνος τρόπος διάγνωσης ήταν ο υπέρηχος και πάλι δεν ήταν έγκυρος μιας και μικρές κύστες δεν εντοπίζονταν για να εμφανιστούν πολύ αργότερα. Οπότε το ρίσκο ήταν πάντα εκεί και αυτό οδήγησε σοβαρούς εκτροφείς να αποσυρθούν. Πλέον υπάρχουν τα τεστ DNA οπότε η δουλειά μας είναι ευκολότερη. Το γονίδιο που φέρει την πολυκυστική νεφροπάθεια είναι κυρίαρχο. Αν το έχει ο γονιός θα το έχει και το παιδί. Αν και οι δύο γονείς είναι καθαροί τότε τα μωρά θα είναι καθαρά. Όπως καταλαβαίνετε, πια είναι πραγματικά εγκληματικό για έναν εκτροφέα να χρησιμοποιεί φορείς γεννήτορες».
Και η ζωή με τις περσικές γάτες; «Ευτυχισμένη» λέει γελώντας ο Ignacio. «Είναι σαν να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα. Φαγητό, ύπνος, παιχνίδι. Και ένας εξαιρετικός χαρακτήρας. Εγώ δεν θα άλλαζα τις περσικές με καμία άλλη φυλή».