Όλα για τους κατοικίδιους φίλους μας

Ζωοτροφές από έντομα: Εμπόδιο η έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις τροφές από έντομα τόσο για ζώα συντροφιάς όσο και για ανθρώπους πηγάζει στα περιβαλλοντικά και διατροφικά οφέλη που προσφέρουν τα έντομα, αλλά η αποτελεσματική εκπαίδευση των καταναλωτών είναι απαραίτητη για την επέκταση της αγοράς.

Το ψυχολογικό εμπόδιο φαίνεται να είναι μεγάλο όσο και το τείχος που υψώνουν οι καταναλώτες. Από την πλευρά της υγείας, τα έντομα προσφέρουν πρωτεΐνες και έλαια που τόσο τα κατοικίδια όσο και οι άνθρωποι μπορούν να αφομοιώσουν εύκολα. Εν τω μεταξύ, τα έντομα τείνουν να χρειάζονται λιγότερους πόρους για να παράγουν αυτά τα θρεπτικά συστατικά από τα ζώα με τέσσερα, δύο ή καθόλου πόδια. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι απωθούνται από την ιδέα να φάνε έντομα. Ακόμη και σε πολιτισμούς όπου τα έντομα αποτελούν μέρος της παραδοσιακής δίαιτας , η εντομοφαγία σπάνια φέρει το κύρος των τροφίμων που παρασκευάζονται από σπονδυλωτά. Όμως, οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να δεχτούν έντομα στην τροφή των κατοικίδιων τους παρά τη δική τους. Η εισαγωγή τροφών για ζώα συντροφιάς με βάση τα έντομα έχει βασιστεί στην εκπαίδευση των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων σχετικά με τη βιωσιμότητα και την υγεία. Επιστήμονες στη Βραζιλία εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης των καταναλωτών.

«Εντοπίστηκαν δύο ξεχωριστές ομάδες ιδιοκτητών κατοικίδιων: οι ευέλικτες και οι άκαμπτες ομάδες», έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό Food Quality and Preference . «Η ομάδα των άκαμπτων εμφάνισε σημαντικά υψηλότερη συσχέτιση με αρνητικά συναισθήματα, όπως αηδία, ανησυχία, ενοχές και άγχος, από την ομάδα των Ευέλικτων. Ωστόσο, μετά την ανάγνωση ενός ενημερωτικού κειμένου που περιγράφει τα πλεονεκτήματα των βρώσιμων εντόμων, η ομάδα θεώρησε τη γεύση και τη βιωσιμότητα ως λόγους για να συμπεριλάβει τα έντομα στη διατροφή των κατοικίδιων τους, ενώ η ανησυχία τους σχετικά με τον κίνδυνο για την υγεία ως λόγο αποκλεισμού των εντόμων μειώθηκε σημαντικά. Επιπλέον, και οι δύο ομάδες προσδιόρισαν την κροκέτα, τη σκόνη/αλεύρι και το φακελάκι/σνακ ως τις πιο προτιμώμενες μεθόδους τους για να ενσωματώσουν τα έντομα στη διατροφή των κατοικίδιων τους. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για τον τομέα των ζωοτροφών, υπογραμμίζοντας το άνοιγμα των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων προς τα βρώσιμα έντομα, τις προτιμώμενες μορφές χορήγησης και τον αντίκτυπο των σχετικών πληροφοριών στην αντίληψη».

Η μελέτη περιελάμβανε μια έρευνα με 383 συμμετέχοντες χρησιμοποιώντας ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο που είχε χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες μελέτες παγκοσμίως. Σε σύγκριση με αυτές τις μελέτες, οι μέσες παρατηρήσεις που σχετίζονται με δηλώσεις αποστροφής από την ομάδα των άκαμπτων στη Βραζιλία ήταν υψηλότερες από αυτές που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες μελέτες στη Δανία, την Ιταλία, τη Χιλή και την Κίνα.