Όλα για τους κατοικίδιους φίλους μας

diagnovet.gr

Η σωστή διατροφή για τα Ινδικά Χοιρίδια

Εάν δεν παίρνουν αρκετή βιταμίνη C, παθαίνουν σκορβούτο που προκαλεί επώδυνες αρθρώσεις, προβλήματα στα δόντια, απώλεια σωματικού βάρους, ακόμα και αιφνίδιο θάνατο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για την υγεία τους, να τους παρέχεται μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό είναι να τα ταΐζουμε πολύ ξηρό χόρτο αλλά και γρασίδι καθώς και άφθονα λαχανικά.

Μικρά μυστικά:

  • Η καλύτερη τροφή για τα ινδικά χοιρίδια είναι το γρασίδι πάντα μαζί με χόρτο του εμπορίου που πρέπει να αντικαθίσταται καθημερινά με φρέσκο.
  • Το μείγμα του εμπορίου για ινδικά χοιρίδια δεν αποτελεί επαρκή πηγή βιταμίνης C, αφού η τελευταία διασπάται πολύ γρήγορα στα συσκευασμένα τρόφιμα ( μέσα περίπου 3 μήνες μετά το άλεσμα της τροφής)
  • Οι τροφές τύπου “μούσλι” πρέπει να αποφεύγονται γιατί έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι τροφές τύπου “πέλετ” είναι ιδανικές γιατί συμβάλλουν στην πρόληψη οδοντικών και πεπτικών προβλημάτων που είναι πολύ συχνά στα ινδικά χοιρίδια.
  • Η εισαγωγή των λαχανικών στη διατροφή πρέπει να γίνεται πάντοτε πάρα πολύ αργά για να αποφευχθούν πεπτικές διαταραχές ενώ επιτρέπεται η χρήση μόνο των λαχανικών που είναι και για ανθρώπινη κατανάλωση.Καλό είναι να προτιμούνται λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Μερικές ολύ καλές επιλογές είναι το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, οι πιπεριές πράσινες και κόκκινες και ο μαϊντανός, επειδή έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Στη δίαιτα μπορούν να συμμετέχουν και φρούτα όπως μήλο, αχλάδι, φράουλα, πεπόνι, ακτινίδιο και πορτοκάλι ενώ τα σταφύλια και οι μπανάνες πρέπει να αποφεύγονται γιατί περιέχουν πολλά σάκχαρα. 
  • Ποτέ δε δίνουμε τροφή για κουνέλια σε ινδικά χοιρίδια.
  • Ένα οποιοδήποτε ινδικό χοιρίδιο, όταν είναι άρρωστο, έγκυο, στην ανάπτυξη και μετά τον απογαλακτισμό, χρειάζεται να λαμβάνει έξτρα βιταμίνη C. Αυτό μπορεί να γίνει με την αγορά ευδιάλυτης μορφής βιταμίνης C από φαρμακείο την οποία χορηγούμε είτε με σύριγγα στο στόμα είτε την προσθέτουμε στο νερό τους.

Τα ινδικά χοιρίδια αγαπούν τη συνήθεια, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή τους πρέπει να γίνεται αργά.

 

Πηγή:diagnovet.gr