Όλα για τους κατοικίδιους φίλους μας

Εγώ και το κουνέλι μου – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ράτσες για όλες τις προτιμήσεις. Μικρά όπως τα λεγόμενα νανάκια έως τεράστια όπως ο γίγαντας της Φλάνδρας, με κοντό τρίχωμα ή με μακρύ…

Οι διατροφικές τους ανάγκες είναι ιδιαίτερες. Τα νεαρά κουνελάκια έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες ενώ να ενήλικα όχι.  Υπάρχουν δυο κατηγορίες τροφών, οι λεγόμενες συμπυκνωμένες  που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και οι χονδροειδείς τροφές που δεν είναι άλλες από αυτό που ονομάζουμε χόρτο. Σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να επιλέγουμε συσκευασμένες συμπυκνωμένες τροφές για να διασφαλίζεται η ποιότητά τους. Υπάρχουν άλλες για νεαρά κουνελάκια κ άλλες για ενήλικα. Ο ακρογωνιαίος λίθος της διατροφής του κουνελιού κάθε ηλικίας όμως είναι το χορτάρι. Θα πρέπει να είναι η βασική του διατροφή σε κάθε ηλικία. Αυτό γιατί βοηθά στην βέλτιστη υγεία του πεπτικού του συστήματος, ενώ τρίβει και τα δόντια του, τα οποία στο κουνέλι μεγαλώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Όταν μεγαλώσει μπορούμε να συμπληρώνουμε τη διατροφή του με φρέσκα λαχανικά που τους αρέσουν πολύ, όπως είναι το σπανάκι, ο μαϊντανός, το κόλιανδρο και σε μικρότητες ποσότητες το καρότο και κάποια φρούτα όπως το μήλο και το αχλάδι. Ένα ενήλικο κουνέλι ενδεικτικά θα πρέπει να τρώει περίπου 2 κουταλιές της σούπας συμπυκνωμένης τροφής, άφθονο χορτάρι κατά βούληση και ένα φλυτζάνι του τσαγιού φρέσκα λαχανικά.

Ο χώρος στον οποίο θα ζει θα πρέπει να είναι αρκετός για να μπορεί να ασκείται. Γενικά προτιμότερα είναι τα πάρκα για κουνέλια αντί για τα μικρά κλουβιά στα οποία συνηθίζεται να διαμένουν. Η έλλειψη άσκησης σε συνδυασμό με την κακή διατροφή συμβάλλουν στην αύξηση της παχυσαρκίας ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα που πλέον το βλέπουμε συχνά.

Η περιποίηση του τριχώματος είναι αρκετά εύκολη στα κοντότριχα και λίγο πιο απαιτητική στα μακρύτριχα. Υπάρχουν ειδικά σαμπουάν για τρωκτικά που δεν χρειάζονται ξέβγαλμα με νερό που κάνουν πλέον εύκολη την περιποίησή τους ενώ τα τα μακρύτριχα απαιτούν και συχνό βούρτσισμα.

Μια φορά το χρόνο θα πρέπει να επισκέπτεται ένα κτηνίατρο για να ελέγχει τη γενική του κατάσταση και να εμβολιάζεται. Ο κτηνίατρος θα ελέγξει τη γενική του κατάσταση, την κατάσταση των δοντιών του, τα αυτιά του για τυχόν ωτίτιδα, την κατάσταση του τριχώματός του. Τα κουνέλια εμβολιάζονται μια φορά κάθε χρόνο, ενώ ανάλογα με τις συνθήκες ζωής τους ο κτηνίατρος μπορεί να συστήσει και κάποια μορφή αποπαρασίτωσης.

Ιατρικά προβλήματα και παθήσεις

  • Ωτίτιδες συνήθως παρασιτικής αιτιολογίας που προκαλούν κνησμό στο κουνέλι και απαιτούν άμεση αντιμετώπιση με φαρμακευτική αγωγή.
  • Παθήσεις του δέρματος με πιο συχνές την δερματοφυτίαση και την ψώρα. Απαιτούν άμεση αντιμετώπιση ειδικά η πρώτη καθότι είναι εν δυνάμει μεταδοτική και στον άνθρωπο. Συχνή είναι κ η εμφάνιση εξωπαρασίτων στα κουνέλια ειδικά σε αυτά που ζουν με άλλα ζώα ή βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους.
  • Προβλήματα οδοντικά που οφείλονται κατά βάση σε κακή διατροφή και είναι αρκετά συχνά. Απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση από εξειδικευμένο κτηνίατρο και μπορεί να χρειαστούν ακόμα και εξαγωγές. Πολλές φορές δημιουργούνται και αποστήματα εξαιτίας ενός προβληματικού δοντιού που δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
  • Πεπτικά προβλήματα, συνήθως διάρροιες, που θεωρούνται επείγουσες καταστάσεις και απαιτούν άμεση φαρμακευτική αντιμετώπιση γιατί μπορούν γρήγορα να απειλήσουν την ζωή του ζώου. Συνήθως οφείλονται σε κακή διατροφή.
  • Πυομήτρα και αδενοκαρκινώματα της μήτρας στα θηλυκά κουνέλια. Είναι καταστάσεις που τις συναντάμε πολύ συχνά πλέον μιας και ο χρόνος ζωής των κουνελιών έχει πλέον αυξηθεί. Είναι καταστάσεις που προλαμβάνονται φυσικά με την στείρωση.

Ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αναφερθούμε ξεχωριστά είναι το λεγόμενο fly strike. Τους θερμούς μήνες του χρόνου και συνήθως σε κουνέλια που δεν μπορούν να καθαριστούν καλά λόγω αυξημένου βάρους για παράδειγμα ή επειδή προσελκύονται από τα ούρα μύγες  παρατηρείται η εναπόθεση αυγών μύγας στο τρίχωμα του ζώου. Αυτά εκκολάπτονται σε προνύμφες οι οποίες εισδύουν στο δέρμα του ζώου και αν δε γίνει αντιληπτό άμεσα το ζώο καταλήγει με τοξιναιμία σε κατάσταση σοκ.

Κλείνοντας και ανακεφαλαιώνοντας, τα σημαντικότερα ίσως που θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή ο ιδιοκτήτης ενός κουνελιού είναι το θέμα της σωστής διατροφής και οι σωστές συνθήκες υγιεινής. Για τα θηλυκά κουνελάκια, επιπλέον, να συζητήσει με τον κτηνίατρο του για την στείρωσή τους για να αποφύγει τα σοβαρά προβλήματα του αναπαραγωγικού συστήματος. Έτσι θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη μακροζωία και την ποιότητα ζωής του μικρού του φίλου.

 

Ιωάννα Γιαννακοπούλου, Pawsitive Veterinary Clinic, Αυστραλίας 115, Πάτρα, 2611121169, 6944771261, pawsitiveveteriunaryclinic@gmail.com

{loadmodule mod_custom,face}