Τα αμέτρητα δημοσιεύματα για τις 154 γάτες συνοδεύτηκαν από φωτογραφίες των κλουβιών στη σειρά, σε μια κυβερνητική δομή, αλλά και μερικές κοντινές εικόνες από γατάκια, πριν την ευθανασία.

Μετά την κατακραυγή, η Tsai Ing-wen, πρόεδρος της Ταϊβάν, προχώρησε σε δημόσια δήλωση. Η ίδια έχει δύο γάτες, οι οποίες εμφανίζονται συχνά στις αναρτήσεις της στα social media.

Η Tsai εξέφρασε την λύπη της για το συμβάν, αλλά κατηγόρησε τους λαθρεμπόρους για τους θανάτους, καλώντας τον κόσμο να κατανοήσει την ανάγκη να αποτραπεί μια ακούσια εισαγωγή ασθενειών. Επιπλέον πρόσθεσε ότι πρέπει να εξεταστούν τροποποιήσεις του ισχύοντος νόμου που θα επιτρέπουν πιο ανθρώπινη προσέγγιση.

Σε δεκάδες χιλιάδες σχόλια, πολλοί κάτοικοι της Ταϊβάν αναρωτήθηκαν γιατί οι γάτες δεν μπορούσαν να μπουν σε καραντίνα ή να υποβληθούν σε θεραπεία, με τους περισσότερους να εκφράζουν οργή για τους λαθρεμπόρους. Ωστόσο κάποιοι αντέδρασαν στον σάλο για τις γάτες, αντιπαραβάλλοντας τη σφαγή άλλων ειδών για παρόμοιους λόγους.

Άλλοι πάλι προέτρεψαν τον κόσμο να διδαχθεί από το περιστατικό και να υιοθετούν τα κατοικίδια ζώα τους αντί να ψάχνουν περιζήτητες ράτσες. Η Taiwan Animal Emergency Rescue, μια τοπική ΜΚΟ, δήλωσε ότι είχε προσφερθεί να πληρώσει για την καραντίνα των ζώων και καταδίκασε την γρήγορη απόφαση για ευθανασία.

«Τα ζώα είναι αθώα. Ελπίζουμε ο νόμος να τροποποιηθεί και να αντιμετωπίζει αυτές τις ζωές με πιο ανθρώπινο τρόπο», δήλωσε εκπρόσωπος.

Ο Chen Chi-chung, επικεφαλής του κυβερνητικού συμβουλίου γεωργίας, υπερασπίστηκε την απόφαση και ανέλαβε την πλήρη ευθύνη.

«Ακόμη και μετά την καραντίνα, αυτές οι γάτες θα μπορούσαν ακόμη να μεταφέρουν ασθένειες λόγω της μεγάλης καθυστέρησης των ιών, αποτελώντας σημαντική απειλή για κατοικίδια και αγροτικά ζώα στην Ταϊβάν», δήλωσε.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι συνεργάζονται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για αύξηση των ποινών στο λαθρεμπόριο ζώων, αλλά και των προστίμων για πώληση ζώων από άγνωστες πηγές σε τουλάχιστον 3 εκατ. δολάρια.

Πηγή:lifo.gr