Όλα για τους κατοικίδιους φίλους μας

Μητρώο Καταγραφής και παρακολούθησης ζώων συντροφιάς

Ηλεκτρονικό βιβλιάριο ζώων συντροφιάς: ο ΓΓ του ΠΣΚ Κυριάκος Αγαθαγγελίδης εξηγεί

Στις αλλαγές που φέρνει το Μητρώο Καταγραφής και παρακολούθησης ζώων συντροφιάς σε κτηνιάτρους και ιδιοκτήτες αναφέρθηκε ο ΓΓ του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου Κυριάκος Αγαθαγγελίδης μιλώντας στην εκπομπή Pet Cast και τον Θεοδόση Παπανδρέου στον planetwebradio.gr.

«Πριν από έναν μήνα μας έκαναν μια σύσκεψη για την επίδειξη της πλατφόρμας. Αυτή τη στιγμή ο νόμος λέει ότι πλέον το βιβλιάριο είναι ηλεκτρονικό. Ισοδύναμη ισχύ έχει το διαβατήριο αλλά θα πρέπει να υπάρχει και το ηλεκτρονικό βιβλιάριο. Στην πρώτη επίσκεψη που θα κάνει ο πολίτης στον κτηνίατρο θα γίνει αντικατάσταση. Ότι καταγραφές έχουν γίνει στην πλατφόρμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης περνάει αυτόματα στη νέα» εξηγεί και διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

«Η βάση προτείνει να καταγράφουμε τα πάντα. Σε αυτό αντιδρούμε: γιατί να δώσω όλο το πελατολόγιο μου στο υπουργείο; Γιατί θα πρέπει κεντρικά να γνωρίζει πόσα διαβητική ή παχύσαρκα ζώα υπάρχουν στην Ελλάδα; Θα μπορούσαν να δοθούν αυτά τα στοιχεία σε κάποια εταιρεία; Προσέθεσαν πεδία που δεν προβλέπει ο νόμος: απαιτούμενα είναι ο εμβολιασμός ή τεστ για νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης. Εβαλε μέσα και τις αποπαρασιτώσεις. Μας έχει αιφνιδιάσει η απροειδοποίητη εφαρμογή. Ενα από τα προβλήματα είναι η πρόσβαση με κωδικούς taxis. Εγώ δεν είμαι στο ιατρείο μου όπου όμως τώρα εργάζονται οι συνάδελφοι, θα πρέπει να έχουν τους κωδικούς μου; Εχει πολλά θέματα αν και θα λύσει κάποιες στρεβλώσεις του παρελθόντος, όπου κάποιοι αναλαμβάνουν ρόλο θεσμικό δίχως να τους αναλογεί. Τρίτα πρόσωπα υπογράφουν τα βιβλιάρια. Πιστεύω μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και θα υπάρξει βελτίωση» συνέχισε.

Ακούστε τη συνέντευξη  

Αναφερόμενος στη χρήση του DNA ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου εξήγησε πως αυτό χρησιμοποιείται στο εξωτερικό. «Μπορεί να βρεθεί ο γεννήτορας, είναι δύσκολο αλλά τεχνικά γίνεται» σημείωσε και αναφέρθηκε στην ανάγκη να αναγνωριστούν όσα DNA έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε επίσημα εργαστήρια.

«Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει για λόγους αξιοπιστίας ήδη» συμπλήρωσε.  

Εκτίμησε ότι θα γίνει ο κακός χαμός με τις στειρώσεις εξηγώντας ότι «αν δεν την έχω κάνει εγώ πως θα το γνωρίζω» σημειώνοντας πως υπάρχουν τρόποι να διαπιστωθεί αλλά οι απαιτήσεις είναι πολλές.

Με αφορμή ανάρτηση κτηνιάτρου ο οποίος καλεί τους ιδιοκτήτες να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους για τη στείρωση του κατοικιδίου τους με αφορμή την ενεργοποίηση του μητρώου και παρά το γεγονός ότι η τράπεζα DNA δεν δέχεται ακόμα δείγματα, ο Κυριάκος Αγαθαγγελίδης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κατά των σχετικών προβλέψεων του νόμου ενώ διερωτήθηκε πώς ακριβώς θα συμβάλλει στη μείωση των αδεσπότων η στείρωση του σκύλου του ο οποίος διαμένει εντός του διαμερίσματός του. «Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε ενάντια στην οριζόντια αυτή πρόβλεψη. Έχω μιλήσει πολλές φορές για αυτό, έχω λιδορηθεί από φιλοζωικούς κύκλους ότι είμαι κατά των στειρώσεων γενικώς. Ο σκοπός του νόμου είναι το 150άρι. Αν θέλαμε να λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση ο νόμος, τα αρσενικά θα επρέπε να εξαιρεθούν» σημείωσε και θύμισε πως ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά διατάξεων ενώ αποκάλυψε πως βρίσκονται σε επαφές για να προχωρήσουν σε προσφυγή και σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Αναφέρθηκε στις συνέπειες που το μέτρο θα έχει στη γονιδιακή δεξαμενή συγκεκριμένων φυλών συμπληρώνοντας με νόημα πως την ίδια ώρα δεν δόθηκε καμία βαρύτητα στην αθρόα εισαγωγή ζώων από άλλες χώρες. «Παρακολουθώ από το 2012 όλους τους νόμους που έχουν ψηφιστεί. Όλοι έγιναν δίχως να ερωτηθούν εκείνοι που γνωρίζουν το πρόβλημα όπως και σε άλλες περιπτωσεις της καθημερινότητάς μας» εξήγησε.

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ