Αρθρίτιδα σε σκύλο και σε γάτα

29 August 2021
(0 votes)
Author :  
Image by StockSnap from Pixabay

Αρχικά θα πρέπει να μιλήστε με τον κτηνίατρο και στη συνέχεια να εξετάσει το κατοικίδιο ζώο σας. Το κατοικίδιο σας μπορεί να έχει αρθρίτιδα. Τα ηλικιωμένα κατοικίδια ζώα, ιδίως αυτά με μεγάλο μέγεθος, υπέρβαρα είναι ευάλωτα σε αρθρίτιδα και άλλες κοινές ασθένειες. Ορισμένες περιπτώσεις η αρθρίτιδα είναι κληρονομική και εμφανίζεται σε ζώα με δυσπλασία ισχίων. Η αρθρίτιδα εμφανίζεται σε 1 ανά 5 σκυλιά και είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες χρόνιου πόνου στα ζώα. Υπάρχουν πολλές επιλογές “θεραπείας” για να βοηθήσουμε τα πάσχοντα ζώα, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ουσιαστική θεραπεία για την αρθρίτιδα και τους πόνους στα οστά.


Παρακάτω σας παρέχουμε τις βασικές ενδείξεις που ενδέχεται να δείτε εάν το κατοικίδιο ζώο σας έχει αρθρίτιδα. Μπορείτε να δείτε ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα στο κατοικίδιο ζώο σας.
Τα σημάδια της αρθρίτιδας σε κατοικίδια ζώα :
1.- Δυσκολία να σταθεί το ζώο σε όρθια ή καθιστή θέση
2.- Έχει τάση για περισσότερο ύπνο
3.- Φαίνονται να έχουν δυσκαμψία ή πόνους στις αρθρώσεις
4.- Εμφανίζουν διστακτικότητα στο να πηδήξουν, να τρέξουν ή να ανέβουν σκάλες
5.- Παρουσιάζουν σημαντική αύξηση του βάρους τους λόγω της νωθρότητας
6.- Μειωμένες σχεδόν όλες οι δραστηριότητες τους καθώς και το ενδιαφέρον για παιχνίδι
7.- Περίεργη συμπεριφορά καθώς και αλλαγές συμπεριφοράς. Συχνά εμφάνισης αυξημένης ευερεθιστότητας

Τα σημάδια της αρθρίτιδας συχνά είναι παρόμοια με τα σημάδια μιας φυσιολογικής γήρανσης. Όπως και να έχουν τα πράγματα (αρθρίτιδα ή γήρανση), εάν το κατοικίδιο ζώο σας παρουσιάζει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκευτείτε τον κτηνίατρο να το εξετάσει. Στη συνέχεια να σας συμβουλεύσει ως προς το ποια θεραπευτικό πρωτόκολλο θα ήταν καλύτερο στην αντιμετώπιση του πόνου και της γενικής κατάστασης του κατοικίδιο ζώο σας.
Γενικά οι θεραπείες της αρθρίτιδας για τα κατοικίδια ζώα είναι παρόμοιες με εκείνες των ανθρώπων και στηρίζονται:
1.- Υγιεινή διατροφή και άσκηση για να βοηθήσει να διατηρήσει το ζώο το κατάλληλη βάρος. Περίπου το 25%-40% των ενήλικων σκύλων είναι υπέρβαρο.
2.- Φαρμακευτική αγωγή που βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο.
3.- Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι η πιο συνηθισμένη θεραπεία για την αρθρίτιδα στα σκυλιά.
4.- Σκευάσματα που περιέχουν γλυκοζαμίνη, θειική χονδροϊτίνη ή Ωμέγα λιπαρά οξέα.
5.- Δίαιτες με ειδικά συμπληρώματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν ώστε να μειωθεί η ταλαιπωρία, ο πόνος και να αυξηθεί η κινητικότητα των αρθρώσεων.
Μην δίνετε τα ανθρώπινα φάρμακα για τον πόνο στο κατοικίδιο ζώο σας χωρίς προηγουμένως να συμβουλευθεί τον κτηνίατρό σας.
Τέλος κάποιες αλλαγές στο περιβάλλον του σπιτιού μπορούν επίσης να βοηθήσουν ένα ηλικιωμένο κατοικίδιο ζώο που βιώνει δυσκαμψία ή πόνο.

Πηγή:vets.com.gr

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…