Πέντε τρόποι για να έχει ο σκύλος σου μια μακρά υγιή ζωή

28 August 2021
(0 votes)
Author :  
Pixabay

Όπως γνωρίζει όποιος έχει ζήσει ποτέ με σκύλο, συχνά υπάρχει η αίσθηση ότι δεν έχουμε αρκετό χρόνο με τους γούνινους φίλους μας. Τα περισσότερα σκυλιά ζουν μόνο περίπου δέκα έως 14 χρόνια κατά μέσο όρο - αν και μερικά μπορεί να ζήσουν φυσικά περισσότερο , ενώ άλλα μπορεί να έχουν προδιάθεση για ορισμένες ασθένειες που μπορούν να περιορίσουν τη διάρκεια ζωής τους.

Αλλά αυτό που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι ότι άνθρωποι και σκύλοι έχουν πολλές γενετικές ομοιότητες-συμπεριλαμβανομένης της προδιάθεσης για καρκίνο που σχετίζεται με την ηλικία . Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να είναι πιο υγιείς και μακροβιότεροι μπορεί επίσης να λειτουργήσουν για τα σκυλιά.

Εδώ είναι μόνο μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το σκυλί σας να ζήσει μια μεγαλύτερη, πιο υγιή ζωή.

1. Προσέξτε τη μέση τους

Ένας παράγοντας που συνδέεται επανειλημμένα με τη μακροζωία σε πολλά είδη είναι η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζουμε ότι τα σκυλιά δεν έχουν υπερβολικό βάρος και ότι διαχειριζόμαστε προσεκτικά την πρόσληψη θερμίδων τους. Όχι μόνο ένα φυσιολογικό, υγιές σωματικό βάρος θα είναι καλύτερο για τον σκύλο σας μακροπρόθεσμα, μπορεί επίσης να βοηθήσει να περιοριστεί ο αντίκτυπος ορισμένων ασθενειών, όπως η οστεοαρθρίτιδα .

Παρακολουθήστε και διαχειριστείτε προσεκτικά το σωματικό βάρος του σκύλου σας μέσω τακτικής ζύγισης ή βαθμολόγησης της κατάστασης του σώματος - όπου κοιτάτε το φυσικό σχήμα του σκύλου σας και το «βαθμολογείτε» σε μια ζυγαριά για να ελέγξετε αν είναι υπέρβαρο ή σε υγιές βάρος. Η χρήση και των δύο αυτών μεθόδων θα σας επιτρέψει να προσδιορίσετε τις αλλαγές βάρους και να αλλάξετε τη διατροφή τους όπως απαιτείται.

Χρησιμοποιήστε τις οδηγίες διατροφής ως αφετηρία για το πόσο θα ταΐσετε το σκυλί σας, αλλά ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τον τύπο της τροφής ή την ποσότητα που τρέφετε για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος καθώς ο σκύλος σας μεγαλώνει ή ανάλογα με τη δραστηριότητά του. Το να γνωρίζετε ακριβώς πόσο ταΐζετε το σκυλί σας είναι επίσης ένα κρίσιμο εργαλείο διαχείρισης βάρους-οπότε ζυγίστε το φαγητό του αντί να το μαζέψετε με το μάτι.

Γενικότερα, η καλή διατροφή μπορεί να συνδεθεί με μια υγιή διαδικασία γήρανσης, υποδηλώνοντας ότι αυτό που ταΐζετε μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με το πόσο ταΐζετε. Η «καλή» διατροφή διαφέρει για κάθε σκύλο, αλλά φροντίστε να αναζητήσετε τρόφιμα που είναι ασφαλή, νόστιμα και παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο σκύλος σας.

2. Πολλοί περίπατοι

Η άσκηση έχει πολλά φυσιολογικά και ψυχολογικά οφέλη, τόσο για τα σκυλιά μας (όσο και για εμάς ). Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού βάρους ενός σκύλου και σχετίζεται επίσης με αντιγηραντικές επιδράσεις σε άλλα γενετικά παρόμοια είδη.

Ενώ η άσκηση από μόνη της δεν θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής του σκύλου σας, μπορεί να σας βοηθήσει να προστατέψετε και τους δύο από το υπερβολικό σωματικό βάρος. Και πράγματι, η έρευνα υποδηλώνει ότι οι "ευτυχισμένοι" περίπατοι σκύλων οδηγούν τόσο σε χαρούμενα σκυλιά όσο και σε ανθρώπους .

3. Διδάξτε τους νέα κόλπα

Η γήρανση δεν είναι μόνο σωματική. Το να διατηρείτε το μυαλό του σκύλου σας ενεργό είναι επίσης χρήσιμο. Σε αντίθεση με το δημοφιλές ρητό, μπορείτε να διδάξετε στα παλιά σκυλιά νέα κόλπα - και ίσως να διατηρήσετε τον εγκέφαλο και το σώμα τους νεότερους ως αποτέλεσμα.

Ακόμα και όταν η σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι περιορισμένη , εξερευνήστε εναλλακτικά παιχνίδια που μπορείτε να κάνετε μαζί με το σκυλί σας. Η χρήση της μύτης τους είναι ένα εγγενώς ανταποδοτικό και διασκεδαστικό πράγμα για τα σκυλιά, οπότε η εκπαίδευση των σκύλων να βρίσκουν αντικείμενα με άρωμα θα τα ασκήσει τόσο διανοητικά όσο και σωματικά .

Ένας σκύλος ψάχνει μια κρυφή απόλαυση σε τρία φλιτζάνια στο πάτωμα.  Έχει τοποθετήσει το πόδι του σε ένα από αυτά.

Άλλη άσκηση όπως η υδροθεραπεία - ένα είδος άσκησης κολύμβησης - μπορεί να είναι μια καλή επιλογή - ειδικά για σκύλους που έχουν καταστάσεις που επηρεάζουν την ικανότητά τους να ασκούνται κανονικά.

4. Δέσιμο

Όπως πολλά ζώα συντροφιάς, τα σκυλιά αναπτύσσουν μια σαφή προσκόλληση στους φροντιστές τους. Ο δεσμός ανθρώπου-σκύλου παρέχει πιθανώς συντροφικότητα -και συχνά, οι λάτρεις των σκύλων τους περιγράφουν ως μέλος της οικογένειας .

Ένας σταθερός δεσμός φροντιστή-σκύλου μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια ευτυχισμένη και αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ εσάς και του σκύλου σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε λεπτές αλλαγές στη συμπεριφορά ή την κίνηση του σκύλου σας που μπορεί να σηματοδοτούν πιθανές ανησυχίες.

Όπου υπάρχει συμβατότητα μεταξύ φροντιστή και σκύλου, αυτό οδηγεί σε καλύτερη σχέση - και μάλιστα οφέλη για τους ιδιοκτήτες, επίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από το στρες και της άσκησης . Το να μοιράζεστε θετικές, διασκεδαστικές εμπειρίες με το σκυλί σας, συμπεριλαμβανομένου του παιχνιδιού μαζί του , είναι υπέροχο για να εδραιώσετε τον δεσμό σας.

5. Μην παραλείπετε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο

Η σύγχρονη κτηνιατρική έχει δει σημαντικές βελτιώσεις στην πρόληψη και τη διαχείριση προβλημάτων υγείας στους σκύλους. Τα επιτυχημένα προγράμματα εμβολιασμού και διαχείρισης παρασίτων μείωσαν αποτελεσματικά τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών τόσο σε σκύλους όσο και σε ανθρώπους

Η καλή σχέση με τον κτηνίατρό σας θα σας επιτρέψει να προσαρμόσετε θεραπείες και να συζητήσετε τις ανάγκες του σκύλου σας. Οι τακτικοί υγειονομικοί έλεγχοι μπορούν επίσης να είναι χρήσιμοι για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων σε θεραπεύσιμο στάδιο - όπως οδοντιατρικά προβλήματα ή οστεοαρθρίτιδα - που μπορούν να προκαλέσουν πόνο και να επηρεάσουν αρνητικά την ευημερία του σκύλου.

Στο τέλος της ημέρας, είναι ένας συνδυασμός της γενετικής του σκύλου μας και του περιβάλλοντος στο οποίο ζει που επηρεάζει τη μακροζωία του. Έτσι, ενώ δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γενετική του, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την υγεία του, τα οποία μπορεί απλώς να τον βοηθήσουν να ζήσει μια μεγαλύτερη, πιο υγιή ζωή.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…