Ξυλιτόλη και σκύλος: Μια μικρή ποσότητα αρκεί να γίνει το κακό

30 November 2018
(0 votes)
Author :  

Η ξυλιτόλη είναι ιδιαίτερα τοξική στα σκυλιά. Σε ανθρώπους, η ξυλιτόλη απορροφάται αργά και δεν έχει μετρήσιμη επίδραση στην παραγωγή ινσουλίνης.

 Ωστόσο, το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τα σκυλιά.

Όταν τα σκυλιά τρώνε ξυλιτόλη, το σώμα τους αρχίζει να παράγει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης.

Στη συνέχεια τα κύτταρα του σκύλου αρχίζουν να απορροφούν τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ακόμη και στο θάνατο.

Η ξυλιτόλη μπορεί επίσης να έχει επιβλαβείς επιδράσεις στη λειτουργία του ήπατος σε σκύλους, με υψηλές δόσεις που προκαλούν ηπατική ανεπάρκεια.

Χρειάζεται μόνο 0,1 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους για έναν σκύλο που θα επηρεαστεί, οπότε ένα τσιουάουα των 3 κιλών θα αρρωστήσει από το να φάει μόλις 0,3 γραμμάρια ξυλιτόλης. Αυτό είναι μικρότερο από το ποσό που περιέχεται σε ένα μόνο κομμάτι τσίχλας.

Αν έχετε ένα σκυλί, φυλάξτε την ξυλιτόλη με ασφάλεια ή βγάλτε την από το σπίτι σας εντελώς. Αν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έφαγε κατά λάθος ξυλιτόλη, πάρτε το αμέσως στον κτηνίατρό σας.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…