Τι σημαίνει κατοικίδιο ζώο;

20 September 2018
(0 votes)
Author :   Ίρις Θεοδωρίδου

Κοινό σε όλα τα κατοικίδια ζώα είναι ότι έχουν εξημερωθεί από τον άνθρωπο και έχουν χάσει τον έμφυτο φόβο απέναντί του. Μάλιστα του σκύλου, ο οποίος είναι το πρώτο κατοικίδιο ζώο εδώ και 14.000 χρόνια, έχει αντιστραφεί αυτός ο φόβος εντελώς και του έχει γίνει απόλυτα απαραίτητη η ανθρώπινη παρουσία.

Ο σκύλος, απόγονος εξημερωμένου λύκου, έχει αντικαταστήσει την αγέλη με την ανθρώπινη οικογένεια. Η γάτα ως μοναχικό ζώο, δεν έχει τον άνθρωπο τόσο πολύ ανάγκη γι' αυτό δεν σηκώνει πολλά πολλά. Προτιμάει να φύγει. Οι «σκυλόφιλοι» κατηγορούν για αχαριστία τη γάτα, ενώ οι «γατόφιλοι» κατηγορούνταν σκύλο για δουλική συμπεριφορά.

Εγώ δηλώνω ζωόφιλη και αγαπώ το κάθε ζώο με τις ιδιαιτερότητες του. ∆εν θέλω να κρατήσω αιχμάλωτο κανένα άγριο ζώο, αλλά δεν μπορώ να βλέπω παρατημένα κατοικίδια χωρίς φροντίδα στο δρόμο. Γιατί εκτός του ότι τα εξημερώσαμε, τους ζητάμε να ζουν σε ένα περιβάλλον που δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν. ∆εν υπάρχει για παράδειγμα ένστικτο που να προφυλάσσει τον σκύλο ή τη γάτα από τα αυτοκίνητα. Πόσα κουταβάκια και γατάκια χάνουν από αυτοκίνητα τη ζωή τους... Ο σκύλος είναι σε μειονεκτική θέση. Χρειάζεται ανά πάσα στιγμή τον άνθρωπο-φίλο δίπλα του για να του πει τι πρέπει να κάνει.

Αγαπημένοι μου ζωόφιλοι, το λουρί το έχει ανάγκη!

Για τον σκύλο το λουρί είναι η προέκταση του χεριού σας. Θέλει να είναι σε επαφή μαζί σας. ∆εν του κακοφαίνεται. Αρκεί να μάθει να περπατάει σωστά δίπλα σας! Όταν ο σκύλος τρομάξει τρέχει πανικόβλητος. Ίσως γλυτώσει από το πρώτο, ίσως και από το δεύτερο αυτοκίνητο. Το τρίτο όμως τον βρίσκει σίγουρα. Μια τρομαγμένη γάτα κάθεται παραφυλώντας μέχρι να σιγουρευτεί. ∆εν πετάγεται τόσο εύκολα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που παρατηρείται σε όλα τα κατοικίδια, είναι δυστυχώς η ξέφρενη αναπαραγωγή που οφείλεται στο ότι δεν ζουν πια στο φυσικό τους περιβάλλον. Πάρτε παράδειγμα τις κότες που ζουν κάτω από ειδικό ηλεκτρικό φως, που δίνει σήμα στον οργανισμό τους ότι είναι συνεχώς... άνοιξη! Έτσι γενούν κάθε μέρα αυγά, μέχρι εξαντλήσεως!

Τι γίνεται λοιπόν με την αναπαραγωγή των κατοικίδιων;

Τα αρσενικά ζώα, όλο το χρόνο παράγουν ορμόνες και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα για ζευγάρωμα. Αυτό δεν συμβαίνει στον λύκο ή στην αγριόγατα. Τα άγρια ζώα, παράγουν ορμόνες μόνον 2 μήνες το χρόνο. Είναι σαν «ευνουχισμένα». Αυτό γίνεται για εξοικονόμηση ενέργειας. Το άγριο ζώο είναι συνεχώς εκτεθειμένο σε αρρώστιες, πείνα, δίψα και οι κλιματολογικές επιδράσεις επιβαρύνουν τον οργανισμό του. Τα κατοικίδια ζούνε μέσα στα σπίτια μας προφυλαγμένα από τις καιρικές συνθήκες, τρώνε όλο το χρόνο το ίδιο πλούσιο φαγητό και δεν επηρεάζεται ο οργανισμός τους από τις εποχές, για αυτό και παράγουν 12 μήνες το χρόνο ορμόνες! Οι γάτοι 12 μήνες το χρόνο τσακώνονται με τους άλλους γάτους της γειτονιάς και οι σκύλοι είναι αδύνατον να συναντήσουν άλλο αρσενικό χωρίς να του επιτεθούν! Γι' αυτό λοιπόν οι κτηνίατροι προς αποφυγή όλων αυτών των δυσάρεστων επιπλοκών συνιστούν ευνουχισμό. Η απάντηση είναι σχεδόν πάντα: «Αχ, όχι τον καημένο! Αυτό είναι ενάντια στη φύση!». Και έτσι ο καημένος ο γάτος που ζει στον 6ο όροφο και δεν βγαίνει ποτέ έξω και δεν έχει δει ποτέ θηλύκια γάτα και δεν ξέρει πως πρέπει να διαχειριστεί την υπερπαραγωγή ορμονών, ορμάει στις γάμπες της κυράς του ή πηδάει από το μπαλκόνι και σπάει τα πόδια του! Ελπίζω να καταλάβατε τελικά ότι το ευνουχισμένο αρσενικό είναι πιο κοντά στη φύση και ότι και ότι με αυτόν τον τρόπο, το απαλλάσσετε από ένα φοβερό στρες . Εκτός εάν θέλετε επί τούτου αναπαραγωγή.

Γάτες

Οι θηλυκές οι αγριόγατες συνήθως ζευγαρώνουν Φεβρουάριο-Μάρτιο και τα γατάκια γεννιούνται Απρίλιο-Μάιο που υπάρχουν πολλά ποντίκια, σαύρες ακρίδες και πουλάκια. Τα γατάκια μένουν με την μάνα τους, μέχρι την ηλικία των 6 μηνών που τα θηλάζει και τα εκπαιδεύει να κυνηγούν. Οι κατοικίδιες γάτες είναι έτοιμες για αναπαραγωγή σε ηλικία 6-8 μηνών. Αν δεν τις ελέγξουμε εγκυμονούν και γενούν... Οι «ζωόφιλοι» ενθουσιάζονται με τα μικρά γατάκια, τα παίρνουν από τη μάνα τους, πολλές φορές ακόμα και σε ηλικία μόλις ενός μηνός. Αυτό είναι πολύ κακό γι αυτά γιατί, δεν έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν ακόμη. Ότι στο παιχνίδι δεν βγάζουμε νύχια, πως κυνηγάμε ποντίκια κ.λ.π. Κάνουμε όμως πολύ κακό και στη μάνα τους γιατί ο οργανισμός της είναι προετοιμασμένος για θηλασμό και μαθήματα. Όταν χάνει λοιπόν τα γατάκια είναι πάλι έτοιμη για αναπαραγωγή. Όσο λιγότερο ασχολήθηκε με τα γατάκια της τόσο πιο γρήγορα κάνει κι άλλα γατάκια... Η καημένη η γάτα καταντά να γεννήσει 5 φορές το χρόνο χωρίς να έχει δει... ποτέ γατάκια. Κάποια στιγμή δεν έχουμε άλλους φίλους να δώσουμε γατάκια και έτσι τα παρατάμε στο δρόμο ή τα πάμε για ευθανασία...

Εάν αυτό το βρίσκετε λογικό και έτσι είναι πιο κοντά στη φύση το αφήνω στην κρίση σας. Η στείρωση της γάτας είναι μια απλούστατη εγχείρηση που κρατάει μόλις 10 λεπτά! Εγώ πάντως δεν έγινα γιατρός για να σκοτώνω...

Σκύλες

Η θηλυκή σκύλα ζητά αναπαραγωγή σε ηλικία μόλις 8 με 10 μηνών όταν ακόμα δεν έχει τελειώσει η ανάπτυξη της και δεν της κάνει καθόλου καλό να μείνει έγκυος τόσο μικρή. Αντίθετα η άγρια λύκαινα εγκυμονεί σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία γιατί σύμφωνα με τους νόμους της αγέλης, μόνο το πρώτο θηλυκό της έχει δικαίωμα να ζευγαρώσει. Όλα τα άλλα θηλυκά μένουν αζευγάρωτα και βοηθάνε στο μεγάλωμα των μωρών της αρχηγίνας. Έτσι αποφεύγεται ο υπερπληθυσμός. Σοφή η φύση!

Η ήμερη σκύλα όμως γεννά 2 φορές το χρόνο αντί μια και κάνει και περισσότερα κουτάβια 6-12 αντί 4-5 οπότε υπολογίστε πόσα ανεξέλεγκτα κουτάβια μπορούν να γεννηθούν...

Οι γάτες επιζητούν να ζευγαρώνουν, κάθε 6 μήνες. Αν καταφέρουμε και τις εμποδίσουμε, σε 10 ημέρες πάλι θα θέλουν να ζευγαρώσουν και αυτό να επαναλαμβάνεται. Αν καταφέρουμε να εμποδίσουμε την σκύλα να ζευγαρώσει, ησυχάζει και εκείνη κι εμείς για 6 μήνες. Την εποχή του ζευγαρώματος τα θηλυκά ζώα γίνονται ανυπάκουα. Αναστατώνεται η γειτονιά από τις φωνές και τους καυγάδες των αρσενικών, που δεν το βάζουν κάτω εύκολα περιμένοντας το θηλυκό μήπως καταφέρει να δραπετεύσει... Αρσενικά και θηλυκά τελικά γίνονται δυστυχισμένα και φυσικά και τα αφεντικά τους.

Στείρωση

Η στείρωση, στη γάτα σημαίνει αμφίπλευρη αφαίρεση ωοθηκών και στη σκύλα αμφίπλευρη αφαίρεση ωοθηκών και μήτρας.

Πλεονεκτήματα: ∆εν έχουμε γάτες και σκύλους που ζευγαρώνουν συνεχώς και ανεξέλεγκτα.

∆εν έχουμε παρατημένα γατάκια και σκυλάκια, άρρωστα, αφρόντιστα και πεινασμένα.

Μειώνουμε κατά πολύ τις μεταδοτικές ασθένειες όπως σκουλήκια, ψύλλους, τσιμπούρια, τριχοφάγο ή τις αποφεύγουμε εντελώς, π.χ. μεταδοτικό λεμφοσάρκωμα. Στις μεγάλες ηλικίες (συνήθως από 8 ετών και άνω) με τη στείρωση, προλαμβάνουμε προβλήματα υγείας όπως κύστες στις ωοθήκες, πυομήτρα, όγκους στο στήθος. Αυτές οι παθήσεις απαιτούν μεγάλες επεμβάσεις και αρκετές μέρες κλινική παρακολούθηση.

Κάνοντας λοιπόν στείρωση δεν γλιτώνετε μόνο από αμέτρητες στενοχώριες, αλλά προσφέρετε στο αγαπημένο σας κατοικίδιο, μια ήρεμη, ευτυχισμένη και μακροχρόνια ζωή!

Κτηνίατρος, Τηλ. 22950 23149 This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

fb icon 1

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…