Για σκύλους με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες

20 September 2018
(0 votes)
Author :   Νάνσυ Μπλέτσα, Κτηνίατρος, Purina Scientific advisor Vet Channel

Όσοι από εμάς έχουμε μεγαλώσει έναν σκύλο, από κουτάβι έως την πλήρη ωριμότητά του, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι ο κάθε σκύλος έχει διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις που αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία, τη ράτσα, τη σωματική του διάπλαση, το βάρος του, το είδος της άσκησης και τις ανάγκες του για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά σε κάθε στάδιο της ζωής του.

Προσφέροντάς του από την πρώτη κιόλας στιγμή της ζωής του μια πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, εξασφαλίζουμε ότι ο οργανι- σμός του λαμβάνει και αξιοποιεί στο έπακρο τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να έχει ενέργεια, σωστή ανάπτυξη, γερά οστά και δυ- νατούς μύες.

Κουτάβι: Ο πρώτος χρόνος της ζωής του σκύλου (ή τα δυο πρώτα χρόνια ζωής για τα κουτάβια των μεγαλόσωμων φυλών) είναι κρίσιμος για την υγεία του σε βάθος χρόνου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το κουτάβι χρειάζεται συγκεκριμένη διατροφή για να αποκτήσει υγιές δέρμα, δόντια, μύες και οστά. Επίσης, οι φυσικές του άμυνες δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως ώστε να προστατεύεται αποτελεσματικά. Αυτή η περίοδος στη ζωή του κουταβιού σας είναι γνωστή ως «ανοσολογικό κενό», κατά τη διάρκεια της οποίας είναι ευάλωτο σε λοιμώξεις και γαστρεντερικές διαταραχές. Είναι λοιπόν πολύ βασικό να του προσφέρουμε μια εύπεπτη τροφή υψηλής ποιότητας με τη σωστή ισορροπία θρεπτικών συστατικών.

Ενήλικος: Μεγαλώνοντας με το σκύλο σας, θα παρατηρήσετε πως μέρα με τη μέρα διαμορφώνει τον ξεχωριστό του χαρακτήρα αλλά και τις ξεχωριστές διατροφικές του ανάγκες. Αν και ο σκύλος μπορεί να είναι απολύτως υγιής, ζωηρός και δραστήριος, οι ιδιο κτήτες συχνά παρατηρούν και αναφέρουν στον κτηνίατρο διάφορες ιδιαίτερες ανάγκες του σκύλου τους, όπως για παράδειγμα κάποια ευαισθησία στο δέρμα, κάποια ευαισθησία στην πέψη ή τάση για παχυσαρκία.

Ευαίσθητη πέψη: Το πεπτικό σύστημα προσφέρει στο σκύλο σας εικοσιτετράωρη προστασία. Το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού βρίσκονται εκεί, προστατεύοντας το σώμα από τις τοξίνες, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα φραγμό μεταξύ του οργανισμού του σκύλου σας και των βλαβερών μικροβίων του εξωτερικού κόσμου. Είναι επίσης υπεύθυνο για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών της τροφής και τη μετατροπή τους σε ενέργεια καθώς και την απέκκριση των άπεπτων ουσιών. Ορισμένες φυλές και ορισμένοι σκύλοι έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, χωρίς συγκεκριμένη αιτία. Η περιστασιακή διάρροια, τα μαλακά κόπρανα και το φούσκωμα είναι σημάδια διαταραχής της ισορροπίας της μικροχλωρίδας που μπορεί να δείξουν στον ιδιοκτήτη ότι ο σκύλος τους έχ ει κάποια ευαισθησία στην πέψη.

Για σκύλους με ευαισθησία στην πέψη, η PURINA® PRO PLAN® προσφέρει στην γκάμα της την εξειδικευμένη σειρά που περιέχει ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών που αποδεδειγμένα βελτιώνουν την μικροχλωρίδα του εντέρου και τη σύσταση των κοπράνων και μπορεί να προσφερθεί σε κουτάβια και ενήλικους σκύλους με ευαισθησία στην πέψη.

Ευαισθησία στο δέρμα: Ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής ή φύλου, το δέρμα του σκύλου εκτελεί πολλές βασικές λειτουργίες που αφορούν την υγεία. Αποτελεί περίπου το 24% του σωματικού βάρους του κουταβιού και το 13% του ενήλικου σκύλου, παρέχοντας μια ζωτικής σημασίας προστατευτική στοιβάδα η οποία αποτελεί την πρώτη άμυνα του οργανισμού ενάντια στους κινδύνους του περιβάλλοντος. Επίσης το μαλακό και υγιές δέρμα διατηρεί το τρίχωμα του σκύλου σας σε καλύτερη κατάσταση και υποστηρίζει την γρηγορότερη επούλωση των τραυμάτων.

Η εξωτερική εμφάνιση του σκύλου σας είναι από τους καλύτερους δείκτες για την υγεία του. Εάν κάτι δεν σας φαίνεται σωστό, εάν ο σκύλος σας ξύνεται ή έχει θαμπό τρίχωμα και ξηροδερμία, το πρώτο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας ο οποίος θα σας βοηθήσει να βρείτε την πηγή του προβλήματος.

Η σειρά προιόντων PURINA® PRO PLAN® Sensitive Skin με OPTIDERMA® περιέχει ένα συνδυασμό θρεπτικών συστατικών τα οποία αποδεδειγμένα στοχεύουν στην ενίσχυση της υγείας του δέρ ματος και του ωραίου τριχώματος. Περιέχει επίσης επιλεγμένες πηγές πρωτεΐνών που βοηθούν στη μείωση πιθανών δερματικών αλλεργικών αντιδράσεων που σχετίζονται με ευαισθησία στην τροφή.

Παχυσαρκία: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση των περιστατικών παχυσαρκίας στα κατοικίδια, τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Έως και το 40% των σκύλων στην Ευρώπη είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία, που πέρα από τον σύγχρονο τρόπο ζωής μπορεί να οφείλεται και στην αυξημένη όρεξη του ζώου μετά τη στείρωση, συχνά οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας: οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σκύλοι είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν προβλήματα με τις αρθρώσεις ή το καρδιοαγγειακό, το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο αποτελεσματικό και μειώνεται η αντοχή τους στην άσκηση. Επίσης, μειώνεται η ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής τους.

Η απώλεια βάρους για τους σκύλους, όπως και για τους ανθρώπους, είναι μια σταδιακή διαδικασία. Η σταδιακή απώλεια είναι σωστή και σημαίνει ότι η απώλεια του βάρους είναι πιο πιθανό να διατηρηθεί. Η υποστήριξη του κτηνιάτρου σας, η καθημερινή άσκηση, η αποφυγή των λιχουδιών και των πολύ λιπαρών snacks, τόσο από εσάς όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας και τέλος, μια ειδική διαιτητική τροφή με χαμηλά λιπαρά.

Ηλικιωμένοι σκύλοι: Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, οι σκύλοι σήμερα ζουν περισσότερο από ποτέ χάρη σε σημαντικές βελτιώσεις στην ιατρική φροντίδα, τη διατροφή και τον γενικότερο τρόπο ζωής. Αλλά, όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι αλλάζουν τόσο διανοητικά όσο και σωματικά όσο μεγαλώνουν σε ηλικία και πολλές από αυτές τις αλλαγές μπορούν να μειώσουν τη συνολική ποιότητα ζωής τους. Όταν ο σκύλος σας φτάσει στην τρίτη ηλικία, είναι πιθανό να αρχίσετε να παρατηρείτε αλλαγές στη συμπεριφορά και την εμφάνιση του. Αυτό θα αρχίσει να συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 7 ετών για τους σκύλους μεσαίου ή μεγαλύτερου μεγέθους, και από την ηλικία των 9 ετών για μικρόσωμες φυλές. Στην αρχή θα δείτε μικρές αλλαγές, όπως ένα γκριζωπό ρύγχος, περισσότερη διάθεση για ύπνο ή μειωμένη ικανότητα να ανεβαίνει και να κατεβαίνει τις σκάλες. Αλλά καθώς ο χρόνος προχωράει, τα σημάδια της γήρανσης θα γίνονται πιο ορατά και πιο σημαντικά από δύσκαμπτες αρθρώσεις και αύξηση βάρους έως μειωμένη επαγρύπνηση, μειωμένη διάθεση για παιχνίδι ή/και ενδιαφέρον για αλληλεπίδραση με τα μέλη της οικογένειας. Όπως και στους ανθρώπους, η μειωμένη εγρήγορση του εγκεφάλου στους σκύλους μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως απώλεια μνήμης, μειωμένη κοινωνικότητα, δραστηριότητα και περιέργεια, απώλεια της εκπαίδευσης στο σπίτι με τυχόν «λέρωμα» του χώρου του και ακατάστατοι κύκλοι ύπνου.

Ο εγκέφαλος χρειάζεται πολλή ενέργεια για να λειτουργήσει, η οποία συνήθως παρέχεται από τη γλυκόζη από την τροφή. Ωστόσο, από την ηλικία των 7 ετών στους μεσαίου μεγέθους και μεγαλόσωμους σκύλους και από τα 9 έτη περίπου στους μικρόσωμους, ο εγκέφαλος του σκύλου αρχίζει να χάνει σταδιακά την ικανότητα χρήσης της γλυκόζης για ενέργεια με αποτέλεσμα να υποσιτίζεται. Με την πάροδο του χρόνου, η αλλαγή αυτή οδηγεί στη μείωση της λειτουργίας και της εγρήγορσης του εγκεφάλου. Αλλά, προσφέροντάς του τη σωστή διατροφή, είναι εφικτό να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής του ηλικιωμένου σκύλου σας και την συνολική του υγεία.

Η Purina® Pro Plan® με OPTIAGETM αποτελεί μια μεγάλη πρωτοποριακή καινοτομία στην διατροφή που διατηρεί τους σκύλους σε εγρήγορση, δραστήριους και με διάθεση για παιχνίδι καθόλη τη διάρκεια των ηλικιωμένων χρόνων τους. Η συνταγή OPTIAGE TM είναι το αποτέλεσμα χρόνων έρευνας από τους κτηνιάτρους και διατροφολόγους μας. Η μοναδική σύνθεση της περιέχει ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών που έχουν κλινικά αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την εγρήγορση και διατηρούν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων σκύλων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Έτσι, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι του παρέχετε όλα τα απαραίτητα εφόδια για να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο υγιής και δραστήριος στο πέρασμα των χρόνων και για να εξακολουθείτε να χαίρεστε τη ζωή μαζί.

fb icon 1

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…