Έχασε πόδια και χέρια λόγω βακτηρίου που κόλλησε από σκύλο

19 September 2018
(0 votes)
Author :  

Το γύρο του κόσμου κάνει η απίστευτη ιστορία που έφερε στο φως της δημοσιότητας το CNN, με πρωταγωνιστή τον Greg Manteufel, ο οποίος έχασε πόδια και χέρια λόγω βακτηρίου που κόλλησε από σκύλο.

Ο 48χρονος άνδρας, έδωσε μάχη για τη ζωή του, ενώ οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν τα άκρα για να επιζήσει.

Μετά τη σοκαριστική περιπέτειά του, ο Manteufel όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά δηλώνει πως «δεν μπορώ έτσι απλά να σταματήσω να αγαπώ τα σκυλιά επειδή συνέβη αυτό που συνέβη».

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Manteufel έφτασε στο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση. «Το πρόσωπο μου ήταν μπλε και κόκκινο. Το χρώμα αυτό άρχισε να εξαπλώνεται και στο υπόλοιπο σώμα μου. Τα μπράτσα, το στήθος μου, τα πάντα άλλαζαν αποχρώσεις» δήλωσε στο CNN ο 48χρονος άνδρας.

Αρχικά πίστεψε πως ίσως είχε κολλήσει κάποια γρίπη, αλλά οι εξετάσεις αίματος, έδειξαν πως είχε μολυνθεί από έναν τύπο βακτηρίων που υπό φυσιολογικές συνθήκες βρίσκει κανείς στα στόματα των σκύλων και των γατών.

Τα συγκεκριμένα βακτήρια, σπάνια μολύνουν έναν άνθρωπο. Δε συνέβη όμως το ίδιο και με τον τρόπο που «απάντησε» το σώμα του Manteufel, καθώς στο τέλος οι γιατροί για να τον σώσουν, αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν τα δύο του πόδια, τα δύο του χέρια αλλά και μέρος της μύτης του.

«Κάντε ό,τι χρειάζεται για να σώσετε τη ζωή μου» θυμάται ο 48χρονος να λέει στους γιατρούς.

Το βακτήριο που μόλυνε τον 48χρονο άνδρα, ονομάζεται Capnocytophaga canimorsus. «Αποτελεί την απολύτως φυσιολογική χλωρίδα στο στόμα ενός σκύλου και συνήθως δεν προκαλεί κανενός είδους ασθένεια σε ανθρώπους. Αν όμως το βακτήριο βρεθεί στο λάθος μέρος, τη λάθος στιγμή και στον λάθος ασθενή… τότε μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μολύνσεις», ανέφερε στο CNN ο Dr. Stephen Cole, λέκτορας στην κτηνιατρική μικροβιολογία, στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.

Τα βακτήρια διαδίδονται στους ανθρώπους συνήθως μέσω δαγκωματιών, γρατζουνιών και πολύ κοντινής επαφής με γάτες ή ανθρώπους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ασθενείς όπως ο Manteufel μπορούν να πάθουν σήψη.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο, βρίσκονται άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό.

«Ήμουν ο πιο υγιής άνθρωπος στον κόσμο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Μου είπαν ότι η μόλυνση από το συγκεκριμένο βακτήριο ήταν τόσο σπάνια, όσο το να κέρδιζα το λαχείο πέντε φορές στη σειρά μέσα σε μια μέρα».

Αν και οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να εξηγήσουν πώς το εν λόγω βακτήριο έφτασε στο αίμα του 48χρονου, υποθέτουν πως ίσως οφείλεται σε γλύψιμο σκύλου, καθώς ο Manteufel δεν είχε κάποιο εμφανές τραύμα, και επειδή ερχόταν σε επαφή με σκυλιά, συμπεριλαμβανομένου και του 8 ετών pit bull του.

Οι ειδικοί πάντως καθησυχάζουν τον κόσμο πως πρόκειται για μια πολύ σπάνια περίπτωση.

ΠΗΓΗ

fb icon 1

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…