Σκύλος vegetarian; Είσαι σίγουρη;

12 September 2018
(0 votes)
Author :  

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων που γυρίζουν την πλάτη τους στις έτοιμες τροφές (ξηρές, νωπές ή φρέσκες) και αποφασίζουν να υιοθετήσουν μια χορτοφαγική διατροφή για τους τετράποδους φίλους τους. 

Μάλιστα υποστηρίζουν πως παρέχουν όλα τα απαραίτητα στο κατοικίδιο τους. Αλλά μια διατροφή στηριγμένη σε σιτηρά, όσπρια και λαχανικά είναι αλήθεια ότι καλύτερο; Πως μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι θα λάβουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται; 

Αυτό το είδος διατροφής στηρίζεται στο ρύζι, τις πατάτες, τον αρακά και διάφορα λαχανικά. Ακόμα και μεγάλες εταιρείες έχουν πλέον στους κωδικούς τους χορτοφαγικές συνταγές υποστηρίζοντας ότι συντηρούν τις βιταμίνες και ότι αποτελούν εναλλακτική στην κρεατοφαγική διατροφή.

Στα θετικά, λιγότερες αλλεργίες

Αναζητώντας τα θετικά και τα αρνητικά μιας τέτοιας διατροφής ας σταθούμε στο γεγονός πως η χορτοφαγική επιλογή συνήθως συνεπάγεται λιγότερες δερματικές αλλεργίες. Στα θετικά και το γεγονός ότι εξασφαλίζεις φρέσκια τροφή για το ζώο σου και δεν το ταΐζεις επίσης υποπροϊόντα και συντηρητικά. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί οδηγούνται στην ωμή διατροφή την οποία θα εξετάσουμε σε επόμενο άρθρο. Φρέσκα τα προϊόντα, αλλά με τα φυτοφάρμακα τι γίνεται; Το χαμηλότερο κόστος είναι άλλο ένα θετικό.

Στα αρνητικά η έλλειψη βιταμινών

Οι σκύλοι μας χρειάζονται βιταμίνες για να μείνουν υγιείς. Μάλιστα κάποιες από αυτές προέρχονται αποκλειστικά από την κατανάλωση κρέατος οπότε η χορτοφαγική δίαιτα έχει ως συνέπεια την έλλειψή της. Μάλιστα η έλλειψη της D3 έχει άμεσες συνέπειες στο τρίχωμα του ζώου. Το ρίσκο όμως δεν περιορίζεται εδώ. Η χορτοφαγική δίαιτα είναι ελλιπής σε πρωτεΐνη και αμινοξέα που είναι απαραίτητα για την ευζωία του ζώου. Οι συνέπειες μπορεί να είναι μεγαλοκαρδία ή προβλήματα στα μάτια για αρχή αν και η λίστα είναι πολύ μεγάλη σε αντίθεση με την διάρκεια ζωής του ζώου που θα μειωθεί. Αν παρόλα αυτά το αποφασίσετε, καλό θα ήταν να κάνετε τακτικό έλεγχο στο ζώο με αιματολογικές εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε καλά.

Πάντως θα πρέπει εδώ να θυμίσουμε ότι ιδιοκτήτρια που προ ημερών τόλμησε δημόσια να υποστηρίξει πως ο σκύλος της είναι χορτοφάγος από επιλογή, διαψεύστηκε τηλεοπτικά όταν εκείνος έτρεξε κατευθείαν σε ένα μπολ με κρέας προσπερνώντας το αντίστοιχο με τα λαχανικά!

fb icon

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…