GROOMING

Πόσο σωστή είναι η αντίληψη ότι το σκυλάκι μας θα δροσιστεί επειδή θα έχει λιγότερο τρίχωμα;

Τα κομμωτήρια σκύλων έχουν σίγουρα φόρτο εργασίας τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού πολλοί είναι οι «γονείς» που θέλουν να ανακουφίσουν το σκυλάκι τους από τη ζέστη και έτσι επιλέγουν το κούρεμα ή το ξύρισμα του τριχώματός τους.

 

Πόσο σωστή όμως είναι η αντίληψη ότι το σκυλί θα δροσιστεί επειδή θα έχει λιγότερο τρίχωμα;

Καταρχάς, πρέπει να σκεφτείτε τι τύπο τριχώματος έχει το σκυλί σας.

Τα σκυλιά χωρίζονται σε δύο βασικές ομάδες:

α) Αυτά που χρειάζονται συχνά κούρεμα όπως τα κανίς, τα κόκερ, τα τεριέ κλπ , των οποίων το τρίχωμα μακραίνει γρήγορα και συνέχεια όλο και πιο μακρύ.

Αυτά τα σκυλάκια μπορούν να ξυριστούν χωρίς κανένα πρόβλημα. Αφαιρώντας την παραπανίσια τρίχα (ξύρισμα) όταν κάνε ζέστη, θα τα κάνει να νιώσουν πραγματικά πιο άνετα και θα δροσιστούν, χωρίς να προκαλείται ζημιά στο τρίχωμα τους.

β) Αυτά που έχουν μακριά ή κοντή τρίχα που μακραίνει σε ένα μέγεθος και παραμένει εκεί.

Αυτά μαδάνε πιο πολύ από τα σκυλιά της πρώτης ομάδας, όπως τα ριτρίβερ, τα πομεράνιαν, τα παγκ, τα τσοου τσοου, τα λυκόσκυλα, τα χάσκι και πολλά ακόμα.

Η τρίχα τους είναι προστασία ενάντια σε στοιχεία και δεν πρέπει ΠΟΤΕ να ξυρίζουμε αυτά τα σκυλιά. Είναι σαν να αφαιρούμε τη μόνωση από το σπίτι μας το καλοκαίρι για να το κάνουμε πιο δροσερό.

Τα σκυλιά της δεύτερης κατηγορίας μπορεί να έχουν δύο τύπους τριχώματος: μαλακό υποτρίχωμα ή σκληρότερες τρίχες (τρίχες-φύλακες).

Αυτοί οι δύο τύποι τρίχας σχεδιάζονται για να προστατεύουν το ζώο και να μπορεί να κρατά τη θερμοκρασία του ρυθμισμένη σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Χωρίς το σωστό βούρτσισμα και περιποίηση σε συχνή βάση, ο ιδιοκτήτης νομίζει λανθασμένα ότι το τρίχωμα πρέπει να κουρευτεί/ξυριστεί για να δροσιστεί το ζώο.

Όμως αν ξυρίσετε αυτά τα σκυλιά, τους αφαιρείτε την μόνωση από τη ζέστη και ουσιαστικά ζεσταίνονται πιο πολύ ενώ μπορούν να καούν πολύ πιο εύκολα από τον ήλιο.

Ακόμα είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι αν αποφασίσετε να ξυρίσετε αυτούς τους τύπους σκύλων, το τρίχωμα που θα μεγαλώσει δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο.

Το ξύρισμα αλλάζει το τρίχωμα για πάντα.

Η τρίχα θα μακραίνει πολύ πιο αργά, πιο μαλακιά και ίσως πιο αραιή. Το χρώμα επίσης θα είναι διαφορετικό, τουλάχιστον δύο τόνους πιο ανοιχτό απ’ ότι ήταν πριν.

Το χειρότερο που μπορεί να εμφανίσει ένας σκύλος αυτών των φυλών αν τον ξυρίσετε είναι μια ασθένεια που λέγεται clipper alopecia. Δηλαδή να μείνει καραφλός και να μην ξαναμακρύνει το τρίχωμά του. Αυτό προκαλείται από την αλλαγή των τριχών-φυλάκων οι οποίες κόβονται.

Αν έχετε ημίαιμο σκυλάκι, είναι πολλές φορές δύσκολο να αποφασίσετε σε ποια ομάδα ανήκει.

Οι κομμωτές σκύλων μπορούν να αναγνωρίσουν όμως το τρίχωμα του ζώου και να αποφασίσετε τι θα κάνετε.

Πηγή:in.gr

 

Οι γάτες είναι από τη φύση τους πολύ καθαρά ζώα. Μία γάτα ξοδεύει 5 ώρες την ημέρα για την περιποίηση της και 16 ώρες για τον ύπνο της. Αλλά μερικές φορές ακόμα και οι πιο απαιτητικές γάτες χρειάζονται ένα makeover.

Πλησιάζεη η 10η & 11η Νοεμβρίου 2018 οπότε και θα διεξαχθεί στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι o Διεθνής Διαγωνισμός Επαγγελματιών Κομμωτών Σκύλων «groomathens».

 Η σημασία του σωστού και τακτικού καλλωπισμού δεν είναι πάντα γνωστή σε όλους τους ιδιοκτήτες  κατοικίδιων και ειδικά στους νεοφώτιστους.

Η καθαριότητα για τον σκύλο είναι ότι και για τον άνθρωπο: εξαιρετικά σημαντική που συμβάλει στην υγεία του. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει πρώτα από όλα να επιλέξετε τα σωστά μέσα: τα κατάλληλα προϊόντα. Ποιο σαμπουάν θα χρησιμοποιήσετε, πόσα χέρια θα του κάνετε;

Σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες που χρήστης ανέβασε στο facebook και δείχνουν την ζημιά που έγινε σε ένα σκύλο επειδή κουρεύτηκε. 

Η συχνότητα επισκέψεων περιποίησης θα εξαρτηθεί από την φυλή του σκύλου και την επιλογή του στυλ για το κατοικίδιο ζώο σας, αλλά τα παρακάτω θα σας δώσουν μια γενική εικόνα:

Με μοναδικό στόχο την προώθηση της τέχνης στον καλλωπισμό του σκύλου και την παροχή ευρείας γνώσης και νέων τεχνικών στους groomers για την ανάδειξή τους σε ανώτερους επαγγελματίες, η “GroomAthens” σας υποδέχεται στην Αθήνα!

Οι γάτες, δεν πλένονται, δεν χτενίζονται, δεν στεγνώνονται με σεσουάρ, δε λερώνονται κλπ… Εικασίες που ακούγονται συχνά πυκνά σε συζητήσεις μεταξύ φίλων ακόμα και μεταξύ κτηνιάτρων και ιδιοκτητών ασθενών……ΜΥΘΟΣ!

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…