Κατοικίδια: Η Κύπρος δείχνει το δρόμο στην Ελλάδα που βασανίζεται

23 July 2018
(0 votes)
Author :  

Κίνητρα στους ιδιοκτήτες σκύλων για να εγγράψουν τα κατοικίδιά τους θα δώσει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κύπρου.

Πρόκειται για ειδικό σχέδιο βάσει του οποίου θα κληθούν όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων να σημάνουν και να εγγράψουν τα κατοικίδιά τους στο Εθνικό Μητρώο Σκύλων, υπό συγκεκριμένους όρους και κίνητρα, έτσι ώστε να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή. Το εν λόγω σχέδιο θα έχει καθορισμένη διάρκεια και στόχος του είναι να σημανθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σκύλοι παγκύπρια. Το υπουργείο προχώρησε και στη χάραξη στρατηγικής για εφαρμογή ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας και ευημερίας των ζώων, μέσα από την ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, την ενδυνάμωση των ελεγκτικών και συμβουλευτικών μηχανισμών και την υιοθέτηση στοχευμένων προγραμμάτων και δράσεων που αφορούν τα αδέσποτα και τα κατοικίδια ζώα, τους ζωολογικούς κήπους και τα κτηνοτροφία. Χθες ο υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής παρουσίασε το ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία και την ευημερία των ζώων.

Επισκέψεις σε καταφύγια

Σε συνάντηση που πραγματοποίησε με την Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Ευημερίας των Ζώων και μετά από επισκέψεις σε καταφύγια ζώων στη Μακεδονίτισσα, στη Νήσου και στο Δάλι, ο υπουργός ευχαρίστησε τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους εθελοντές για το σημαντικό έργο που επιτελούν. Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι σημαντικότερες προκλήσεις που αφορούν την ευημερία των ζώων σήμερα είναι η σήμανση των σκύλων, η στείρωση των αδέσποτων ζώων, αλλά και οι συγκεκριμένες εκστρατείες για τη διαφώτιση του κοινού.

Στειρώσεις γάτων

Εξασφαλίστηκε, επίσης, εφαρμογή του Παγκύπριου Σχεδίου Στειρώσεων Αδέσποτων Γάτων με ετήσιο προϋπολογισμό 75.000 χιλιάδες ευρώ και αύξηση της ετήσιας κρατικής χορηγίας προς τις φιλοζωικές οργανώσεις σε 100.000 χιλιάδες ευρώ. Προωθούνται ακόμα νέοι κανονισμοί για τη ρύθμιση πώλησης και κατοχής ζώων συντροφιάς και για τη διασφάλιση της ευημερίας των ζώων στα καταφύγια και τα εκτροφεία σκύλων και γάτων, καθώς και κανονισμοί που θα καθορίζουν ποια ζώα θα μπορούν να κατέχονται ως ζώα συντροφιάς (κατοικίδια).

Πηγή

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…