Ασπίδα προστασίας για τα αδέσποτα από τον Δήμο Βριλησσίων

09 July 2018
(0 votes)
Author :  

Δήμος υπόδειγμα και σε ότι αφορά τα αδέσποτα ζώα αποδεικνύεται ο Δήμος Βριλησσίων ο οποίος είναι από τους ελάχιστους σε όλη την Ελλάδα που έχει συμμορφωθεί με την νομοθεσία.

Ο νόμος του 2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα προβλέπει αρμοδιότητες για τους ΟΤΑ και στα Βριλήσσια ενεργοποιήθηκε Τομέας Υπηρεσιών Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, στα γραφεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.

Ο τομέας μεριμνά για την ορθή εφαρμογή των κανόνων προστασίας των ζώων και του συστήματος σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς σε επίπεδο δήμου.

Μεριμνά για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς σ αγαστή συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο «Σ.Ο.Σ. ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» διατηρώντας τη συνολική εποπτεία των ζώων εντός των διοικητικών του ορίων.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής και προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων έχει δημιουργήσει δίκτυο ενημέρωσης πολιτών για τα ζώα που διατίθενται για υιοθεσία και διευθετεί θέματα πραγματοποίησης της υιοθεσίας.

Έχει την ευθύνη για την επίβλεψη και φροντίδα των επανεντασσόμενων ζώων ενώ μεριμνά για τη συγκρότηση της πενταμελούς επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς που αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου και για προβλήματα που προκύπτουν με την επανένταξη και γενικότερα με τη διαχείριση των αδέσποτων. Στην ανωτέρω επιτροπή συμμετέχει η κυρία Αγγελική Παπαγεωργίου, η οποία είναι και η υπεύθυνη του Προγράμματος.

Μεριμνά για τη συγκρότηση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής που επί διαφωνίας λαμβάνει την οριστική απόφαση για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς και την αναγκαιότητα πραγματοποίησης ευθανασίας σε αδέσποτα.

Συντάσσει τις απαιτούμενες μελέτες για να γίνει εφικτή η εφαρμογή του προγράμματος: 1. «Περισυλλογή και φροντίδα των αδέσποτων ζώων του Δήμου», 2. «Προμήθεια κτηνιατρικού υλικού για τα αδέσποτα του Δήμου» και 3. «Προμήθεια ειδών για τον αποπαρασιτισμό των αδέσποτων ζώων».

vrilisia2

Τηρεί τις απαιτούμενες καρτέλες ανά αδέσποτο ζώο για την παρακολούθηση του προγράμματος από το 2015.

Μεριμνά τέλος για την ένταξη του δήμου στο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΥΠ.Α.Α.Τ. και την αποστολή των απαιτούμενων στοιχείων για την είσπραξη της επιδότησης ή για οικονομική στήριξη του προγράμματος από άλλες πηγές.

Ο Δήμος Βριλησσίων είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας, που σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο «Σ.Ο.Σ. ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» αντιμετωπίζει άμεσα και αποτελεσματικά το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, διαθέτοντας σημαντικούς οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

«Τα ζώα δικαιούνται την φροντίδα μας και εμείς ανταποκρινόμαστε στο δικαίωμά τους αυτό» είναι το σύνθημα των ανθρώπων του δήμου.

Σκοπός του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι αφενός η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους κι αφετέρου η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλα τα αδέσποτα ζώα του δήμου και οι παρεμβατικές δράσεις σε θέματα προστασίας τους.

Με αυτό το πρόγραμμα τίθενται οι βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των «άστεγων» ζώων.

Παράλληλα επιδιώκεται η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων -γιατί «δείκτης πολιτισμού μιας πόλης είναι το πώς αντιμετωπίζει τις άλλες μορφές ζωής»- καθώς και η προώθηση της υιοθεσίας από ανθρώπους, που θα τους χαρίσουν τη ζεστασιά και την ασφάλεια μιας οικογένειας.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη λειτουργικότητα και την απήχηση των δράσεων του προγράμματος προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς από την έναρξή του, πάνω από 40 αδέσποτα ζώα καταγράφηκαν, δέχτηκαν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Επίσης, περίπου 5 ζώα, ενταγμένα στο πρόγραμμα του Δήμου Βριλησσίων, υιοθετήθηκαν το 2015 από πολίτες και απολαμβάνουν πια την ανθρώπινη φροντίδα.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι :

 • περισυλλογή
 • καταγραφή
 • σήμανση
 • κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας
 • αποπαρασίτωση
 • στείρωση
 • εμβολιασμός
 • παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών (χειρουργεία τραυματισμένων ζώων από τροχαία ατυχήματα, δαγκώματα κ.α., περιστατικά φόλας, θεραπεία δερματολογικών ασθενειών).
 • υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους

Από το 2015 το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στις αδέσποτες γάτες. Λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό των αδέσποτων γατών στην πόλη, η ένταξή τους στο πρόγραμμα γίνεται σταδιακά και υπό προϋποθέσεις. Προτεραιότητα δίνεται στα θηλυκά ζώα και ιδιαίτερα σε εκείνα που διαβιούν σε χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος γενικότερα.

Καταγραφή και σήμανση

Τα αδέσποτα ζώα που εντάσσονται στο πρόγραμμα καταγράφονται και σημαίνονται ηλεκτρονικά, με την χρήση microchip. Όλα τα στοιχεία που αφορούν στο κάθε ενταγμένο στο πρόγραμμα ζώο (φωτογραφία, αύξων αριθμός καταγραφής, αριθμός microchip, ιατρικό ιστορικό κ.λ.π.), βρίσκονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων που διαχειρίζεται ο τομέας.

Περίθαλψη

Μετά την παροχή των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών στα συνεργαζόμενα κτηνιατρεία, τα αδέσποτα ζώα στειρώνονται, αποπαρασιτώνονται εμβολιάζονται και όσα ζώα χρήζουν επιπρόσθετης φροντίδας παραμένουν στα κτηνιατρεία των συνεργαζόμενων κτηνιάτρων όσο καιρό κρίνεται απαραίτητο για την πλήρη ανάρρωσή τους.

Μετά την αποθεραπεία τους, τα ζώα υγιή, στειρωμένα, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα, εάν δεν υιοθετηθούν, επανατοποθετούνται στο χώρο από τον οποίο είχαν περισυλλεχθεί.

Η διαδικασία υιοθεσίας ενός αδέσποτου σκύλου είναι εύκολη και γρήγορη. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με μια υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής να υιοθετήσει ένα αδέσποτο ζώο.

Ο Δήμος Βριλησσίων και το φιλοζωικό σωματείο «Σ.Ο.Σ. ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» διατηρούν πάντα το δικαίωμα επικοινωνίας και ενημέρωσης για τις συνθήκες διαβίωσης του υιοθετημένου ζώου.

Όσοι ενδιαφέρονται να δώσουν μια ευκαιρία ζωής υιοθετώντας ένα ζώο μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2106130917 ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ή 697 626 6620 φιλοζωικό σωματείο «Σ.Ο.Σ. ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ».

Εκστρατεία ενημέρωσης

Άμεσοι στόχοι του δήμου είναι η έκδοση σχετικών ενημερωτικών εντύπων και αφισών που θα παρέχουν στους δημότες :

 • Ενημέρωση για το υλοποιούμενο πρόγραμμα στείρωσης και κτηνιατρικής φροντίδας και υιοθεσίας αδέσποτων ζώων.
 • Πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση όσων είναι ιδιοκτήτες ζώων ή όσων θέλουν να γίνουν, σχετικά με θέματα που αφορούν στη φροντίδα των ζώων, αλλά και την υπεύθυνη ιδιοκτησία απέναντι στο ζώο.

Τέλος, κατόπιν εγκρίσεως από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προγραμματίζει να διενεργήσει ενημερωτικές διαλέξεις σε συνεργασία με την φιλοζωικό σωματείο «Σ.Ο.Σ. ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ». σε μαθητές σχολείων Α΄ βάθμιας και Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης της πόλης, με κύριο στόχο την καλλιέργεια σωστής ζωοφιλικής συνείδησης. 

adespta cats

Τα στοιχεία μιλούν…

 • Το 2014 το ποσό που δαπανήθηκε για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Βριλησσίων ήταν 6.000 €, το 2015 ήταν 10.000 €, όπως και το 2016, για το 2017 έχουν προϋπολογιστεί 15.000 €.

Στο διάστημα της νέας διοίκησης το ποσό που διαθέτει ο Δήμος για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

 • Στο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων εντάχθηκαν και στειρώσεις γατιών
  Το 2014 στειρώσεις γατιών 0
  Το 2015 στειρώσεις γατιών 24
  Το 2016 στειρώσεις γατιών 60
  Το 2017 οι στειρώσεις γατιών προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τις 100
  Οι στειρώσεις γατιών γίνονται αποκλειστικά σε αδέσποτες γάτες εντός των ορίων του Δήμου Βριλησσίων.
 • Για πρώτη φορά ο Δήμος Βριλησσίων πήρε επιχορήγηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφικών για το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του, αυτό συνεπάγεται ότι το πρόγραμμα του είναι ελεγμένο και πιστοποιημένο και ότι τηρούνται όλες οι διαδικασίες και υποχρεώσεις που απορρέουν από το Ν. 4039/2012 και τις τροποποιήσεις του από τον Ν.4235/2014.
 • Από το 2015 τηρούνται στην Υπηρεσία του Δήμου φάκελοι, καρτέλες και βιβλιάρια υγείας για κάθε αδέσποτο σκύλο, κτηνιατρικές πράξεις και βιβλίο εισερχόμενων – εξερχομένων ζώων) και όλα τα παραπάνω είναι σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας του Βορείου Τομέα Αθηνών.
 • Σκοπός του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς του Δήμου  είναι αφενός η ευζωία τους, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλους τους αδέσποτους σκύλους του Δήμου (όπως χειρουργικές επεμβάσεις, εξετάσεις, εμβολιασμούς, αντιπαρασιτώσεις, κ.α.) και η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους (αδέσποτοι σκύλοι το 2014 (περίπου 50-55) και σήμερα 32.

sos adespota vrilissia

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…