Σκύλος άνθρωπος: Μια αμφίδρομη σχέση αγάπης, υποστήριξης & αλληλεξάρτησης

22 October 2021
(0 votes)
Author :  
Image by Rebecca Scholz from Pixabay

Σκύλος άνθρωπος: Πώς βιώνει ο σκύλος την σχέση του με τον άνθρωπο; Είμαστε άραγε πραγματικά ο καλύτερος φίλος του σκύλου ή μήπως απολαμβάνουμε το προνόμιο μόνο εμείς;

Πάντα τα σκυλιά αναφέρονται ως ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, αλλά πώς βιώνει ο σκύλος τη σχέση του με τον άνθρωπο; Η ικανοποίηση του να έχεις ένα σκύλο σχετίζεται με την ποιότητα ζωής τόσο του ιδιοκτήτη όσο και του ίδιου του σκύλου. Η σχέση που αντιλαμβάνεται το αφεντικό με τον σκύλο του μπορεί άνετα να τεσταριστεί μέχρι ο σκύλος να μάθει να υπακούει. Είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος και για τους δύο. Πρώτα για τον ιδιοκτήτη, ο οποίος πρέπει να έχει μεγάλη υπομονη. Δεύτερον για τον σκύλο, ό οποίος θα πρέπει να μάθει να υπακούει κάποιους κανόνες για την αρμονική συμβίωση με το “αφεντικό” του.

Πώς λειτουργεί η σχέση ανάμεσα στον σκύλο και τον άνθρωπο;

Μελέτες που περιλαμβάνουν λίγους δυσαρεστημένους ιδιοκτήτες σκύλων δεν αναφέρουν πουθενά την πιθανότητα εγκατάλειψης. Αντιθέτως αναφέρουν ότι, παρότι είναι απογοητευμένοι με κάποιες συμπεριφορές, ποτέ δεν θα άλλαζαν τις στιγμές ευτυχίας που έζησαν μαζί με το σκύλο τους. Τα αποτελέσματα αλληλεπίδρασης έδειξαν επίσης ότι η ανυπακοή του σκύλου έχει μικρότερη επιρροή στην ικανοποίηση ιδιοκτησίας σε περιπτώσεις υψηλών επιπέδων επιθετικότητας. Το να αποκτήσεις σκύλο, σου δίνει τη δυνατότητα της προσωπικής ανάπτυξης και ευημερίας. Θα νιώθετε ικανοποιημένος εκπληρώνοντας τις ψυχολογικές ανάγκες σας για αυτονομία και ικανότητα προσαρμογής.

Τα σκυλιά από την άλλη, επωφελούνται επίσης. Για παράδειγμα, επωφελούνται από την απόλαυση των αλληλεπιδράσεων με τον ιδιοκτήτη τους μέσω των χαδιών και της επιβράβευσης. Οι σκύλοι αναζήτησαν ενεργά την ανθρώπινη επαφή, γι’ αυτό αναζητούν διαρκώς το χάδι και τα παιχνίδια με το αφεντικό τους. Ωστόσο, υπάρχει ποικιλία όσον αφορά τις σχέσεις ιδιοκτήτη και σκύλου. Για παράδειγμα, τα σκυλιά μπορούν να θεωρηθούν ως αγαπημένοι σύντροφοι ή απλώς ως απασχόληση παιδιών, γεγονός που επηρεάζει το βαθμό στον οποίο τα δύο μέρη επωφελούνται από τη σχέση. Η ικανοποίηση από την ιδιοκτησία σκύλου αντανακλά πολλές πτυχές της σχέσης ιδιοκτήτη και σκύλου, όπως η δύναμη προσκόλλησης. Όταν αυτή η δύναμη προσκόλλησης διακυβεύεται, αυξάνεται ο κίνδυνος εγκατάλειψης του σκύλου. 

Ωστόσο, παραμένει σχετικά ασαφές τι κάνει τους ιδιοκτήτες σκύλων πολύ ικανοποιημένους με τον σκύλο τους. Τους ικανοποιεί το να μάθουν υπακοή στο σκύλο τους, το να έχουν μια συντροφιά ή το να τους περιμένει κάποιος στο σπίτι; Οποια και αν είναι η απάντηση, αυτό που ισχύει είναι ότι από την ώρα που κάποιος θα αποκτήσει σκύλο, δημιουργείται μια σχέση εξάρτησης. Δημιουργείται μία σχέση που θα κρατήσει για πάντα και που οι αναμνήσεις που θα προσκομίσετε έχοντας έναν σκύλο, θα σας φέρνουν πάντοτε ένα πλατύ χαμόγελο κάθε φορά που θα τις σκέφτεστε.

 

Πηγή:healthweb.gr

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…