Επιλέγοντας τον κατάλληλο σκύλο για οικογένεια με παιδιά

20 September 2018
(0 votes)
Author :   Μυρτώ Κουτούλια*

Ο σκύλος ως μέλος μιας οικογένειας, θα προσφέρει αμέτρητες στιγμές χαράς, παιχνιδιού και θα βιώσουμε αυτό που ονομάζουμε συντροφικότητα. Από τη φύση του ο σκύλος είναι αγελαίο ζώο και αναζητά να ζει με αυτόν τον τρόπο. Ορισμένες φυλές σκύλων λόγω των χαρακτηριστικών που τις διακρίνουν  είναι πιο κατάλληλες για οικογένεια.

Η επιλογή της ράτσας του σκύλου συντροφιάς είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς το ζώο θα μας συντροφεύει για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Πρέπει να ταιριάζει η ιδιοσυγκρασία του με την καθημερινότητας μας προκειμένου να περνάμε όλοι καλά. Ένας σκύλος ως μέλος της οικογένειας θα προσφέρει αγάπη, χαρά και θα μάθει στα παιδιά να προσφέρουν, να σέβονται και να νοιάζονται. Η ηρεμία και η χαλάρωση που μας μεταδίδει ο σκύλος όταν τον αγγίζουμε είναι ανεκτίμητη. Αυτονόητο είναι πως το παιδί πρέπει να το καθοδηγήσουμε σε σχέση με το πως πρέπει να συμπεριφέρεται στο σκύλο και να το βάλουμε να συμμετέχει στη φροντίδα του ζώου, ώστε να το ευαισθητοποιήσουμε σύμφωνα με όσα ήδη προανέφερα.

Πριν αναπτύξω κάποια γενικά χαρακτηριστικά φυλών, σωστό είναι να αναφέρω πως σημαντικό ρόλο παίζει ο εκτροφέας αλλά και η κατάλληλη καθοδήγηση από επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων πιστοποιημένο από τον Πανελλήνιο σύλλογο εκπαιδευτών σκύλων,  ο οποίος είναι σε θέση να δώσει όλες τις απαραίτητες συμβουλές για το μεγάλωμα του σκύλου και να βοηθήσει στην συμβίωση. Γιατί και κατάλληλη φυλή να επιλέξουμε σύμφωνα με τα δεδομένα της καθημερινότητας μας, χωρίς τη σωστή καθοδήγηση υπάρχει κίνδυνος να δούμε συμπεριφορές από το ζώο που δεν ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά της ράτσας.  Απαραίτητο είναι να αναφέρω  πως πάντα πρέπει να έιναι υπό την επίβλεψή μας το παιδί με το σκύλο όταν παίζουν.

german.jpgGerman Shepherd: Ένας σκύλος με πειθαρχία, αντίληψη, ανθρωποκεντρικός και προστατευτικός με κρίση. Καταπληκτικός σύντροφος , που μπορεί να προσαρμόζεται σε όλες τις συνθήκες. Πραγματικά υπομονετικός και με απίστευτη κατανόηση. Η κινήσεις του μπορεί να είναι σχετικά άγαρμπες.

 

 

 

poodle.jpgPoodle: Ευφυές, συντροφικό και με ταπεραμέντο. Αστείρευτη ενέγεια αλλά και προσαρμοστικότητα. Ένας σκύλος που θα σκαρφιστεί παιχνίδια για να σας εντυπωσιάσει και θα αναζητά την τρυφερότητα  και τα χάδια. Προσαρμόζεται εύκολα και είναι ιδιαίτερα κοιωνικός με ανθρώπους και σκύλους. Υπάρχουν τέσσερα μεγέθη poodle, για οικογένεια με παιδιά θα ήταν προτιμότερο κάποιο από τα μεγάλα λόγω ανθεκτικότητας. Αυτά η ράτσα δεν μαδάει και είναι ιδανικό για ανθρώπους με αλλεργίες αλλά απαιτεί συχνή περιποίηση από επαγγελματία groomer.

 

collei.jpgCollie (Κόλει): Συντροφικός σκύλος με ηρεμία, πραότητα και πολύ ευγένεια στις κινήσεις του. Αγαπάει πολύ τα παιδιά και θα λατρεύει το παιχνίδι μαζί τους. Τρυφερός και υπομονετικός με κατανόηση. Απαιτεί αρκετή φροντίδα το τρίχωμά του.

 

 

labrador.jpgLabrador: Χαρούμενος από τη φύση του. Ένας σκύλος υπερδραστήριος που θα σας προσφέρει ατέλειωτο παιχνίδι. Είναι κοινωνικός αγαπάει πολύ τα παιδιά και θα αναζητά πάντα την παρέα σας. ‘Εχει σταθερότητα στον χαρακτήρα του γι αυτό και δεν ταράζεται εύκολα. Η κινήσεις του μπορεί να είναι σχετικά άγαρμπες και αν δεν εκτονώνεται αρκετά μποεί να γίνει καταστροφικός μέσα στο σπίτι.

 

 

golden.jpgGolden Retriever: Έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το Labrador αφού έχουν κοινές καταβολές. Συντροφικός, παιχνιδιάρης και χαδιάρης και σχετικά ευγενικός στις κινήσεις του. Κοινωνικός και εξωστρεφής με ήπιο χαρακτήρα. Είναι σκύλος που χρειάζεται πολύ εκτόνωση. Η κινήσεις του μπορεί να είναι σχετικά άγαρμπες.

 

 

cavalier.jpgKing Charles Cavalier: Μικρόσωμος σκύλος που σε κερδίζει με τη γλυκήτητά του. Διαθέτει αρκετή ενέργεια γι αυτό χρειάζεται εκτόνωση. Είναι συντροφικός  και έχει ανάγκη να περνά χρόνο μαζί σας. Απαιτεί αρκετή δουλειά για την εκπαίδευσή του.

 

 

 

* εκπαιδεύτρια, τ: 6945238297, www.myrtodogtraining.gr

fb icon 1

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…