ΕΞΟΡΜΗΣΗ με ΑΣΦΑΛΕΙΑ

09 July 2018
(0 votes)
Author :   Μυρτώ Περράκη

Οι ανοιξιάτικοι μήνες στην Ελλάδα, είναι  λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών, η ιδανική περίοδος για εξορμίσεις στην ύπαιθρο ενώ ακόμη και οι ημερήσιοι περίπατοι των μικρών μας φίλων γίνονται πιο ευχάριστοι και παρατεταμμένοι. Ωστόσο πρέπει να λαμβάνονται κάποια μέτρα για να μην εκτεθούν στους «ανοιξιάτικους  κινδύνους»!

Η προστασία από ψύλλους και κρότωνες(τσιμπούρια) είναι απαραίτητη. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η προστασία, θα πρέπει να γίνεται στην Ελλάδα και κατά  τη χειμερινή περίοδο λόγω του ήπιου χειμώνα που έχουν οι περισσότερες περιοχές . Αυτό αφορά όλους τους σκύλους και τις γατούλες που έχουν πρόσβαση στο εξωτερικό περιβάλλον.

Στο σκύλο την άνοιξη, ξεκινάμε  την εντομοαπωθητική προστασία προκειμένου να τον προστατέψουμε από τη λεισμανίωση του σκύλου (γνωστή και ως «καλαζάρ») η οποία είναι μια  πολύ σοβαρή και διαδεδομένη ασθένεια στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται κυρίως με τη χρήση περιλαιμίων και των καθημερίνών ψεκασμών με εντομοαπωθητικά σπρέυ κατά τις απογευματινές ώρες.

Υπάρχουν πλεόν, πολλά κατάλληλα προιόντα για την προστασία από τα παράσιτα και τα έντομα. Ο κάθε κτηνίατρος προτείνει το ενδεικνυόμενο σχήμα προστασίας ανάλογα με την περιοχή και τις ανάγκες του κατοικιδίου. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν στην  αρχή της άνοιξης, να γίνεται μια ενημερωτική συνάντηση με τον κτηνίατρο. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο  για «νέους» ιδιοκτήτες κατοικιδίων.

Τα τσιμπήματα από έντομα είναι κάτι που μας  απασχολεί την περίοδο αυτή. Μπορεί να περάσουν απαρατήρητα μπορεί όμως και να δημιουργήσουν προβλήματα τα οποία κειμένονται από μια μικρής σημασίας τοπική αντίδραση έως μια εξαιρετικά σοβαρή ίσως και απειλητική για τη ζώή του ζώου αναφυλακτική αντίδραση. Συνεπώς, εαν αντιληφθούμε κάποιο οίδημα (πρήξιμο) το οποίο επεκτείνεται, πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε κτηνίατρο. Ο κίνδυνος  είναι μεγαλύτερος όταν το τσίμπημα βρίσκεται σε περιοχή του σώματος κοντά στο κεφάλι του ζώου. Οι κάμπιες αποτελούν μια «ανοιξιάτικο απειλή» γιατί λόγω της εμφάνισης και της διασποράς τους, προσελκύουν το ενδιαφέρον των σκύλων κυρίως, αλλά και των γατών και προκαλούν πολύ συχνα τοπικές αντιδράσεις στο στόμα ή στο δέρμα της κεφαλής. Εξαιτίας  αυτής της εντόπισης, το ζώο που ήρθε σε επαφή με κάμπιες και παρουσίασε κάποια συμπτώματα, πρέπει να παρακολουθηθεί στενά.

Λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας σε συνδιασμό με την αυξημένη υγρασία που υπάρχει την άνοιξη, τα δερματολογικά προβλήματα παρουσιάζουν έξαρση. Οι μηκυτιάσεις του δέρματος (δερματοφυτίαση) είναι πολύ συχνές και εκδηλώνονται με οποιοδήποτε δερματολογικό σύμπτωμα (αραίωση του τριχώματος, επίμονος κνησμός, αλλαγή του χρώματος του τριχώματος ή/και του δέρματος κλπ). Επίσης οι αλλεργικές δερματίτιδες, όπως και στον άνθρωπο εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση την άνοιξη.

Τέλος, λόγω της αυξημένης συχνότητας και διάρκειας των περιπάτων, τα κατοικίδια έρχονται συχνότερα σε επαφή με άλλα ζωάκια με αποτέλεσμα να είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν κάποιες  μεταδοτικές ασθένειες. Αυτές μπορεί να είναι είτε κάποιες  ήπιες, κοινές ιώσεις του αναπνευστικού ή του πεπτικου συστήματος  είτε σοβαρότατες και απειλητικές για τη ζωή του ζώου, όπως ο τύφος (παρβοεντερίτιδα - σκύλος). Εδώ θα πρέπει να σημειώθεί οτι τα σωστά εμβολιασμένα ζώα είναι σε πλεονεκτική θέση όσον αφορά την προστασία τους από τους παραπάνω μικροβιακούς παράγοντες.

Συνοπτικά, η άνοιξη είναι μία εποχή πολύ «γοητευτική» για τα κατοικίδια και τους ιδιοκτήτες τους, αρκεί να λήφθούν κάποια μέτρα. Εξάλλου, ενα από τα σημαντικότερα αγαθά που προσφέρει το κατοικίδιο ζώο στον άνθρωπο που συντροφεύει, είναι οτι τον φέρνει σε επαφή με τη φύση. 

Μυρτώ Περράκη, Κτηνίατρος Α.Π.Θ., www.animedica.gr

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…