H φυσικοθεραπεία στα ζώα συντροφιάς

23 July 2018
(0 votes)
Author :   Ναταλία-Χριστίνα Κοντογεώργου

Επιστημονικές μελέτες στην ιατρική του ανθρώπου έχουν καταδείξει τη σημασία της φυσικοθεραπείας σε ό,τι αφορά την ταχύτητα αποκατάστασης κινητικών και νευρολογικών ελειμμάτων, είτε αυτά αντιμετωπίστηκαν με συντηρητική ή χειρουργική αγωγή.

 

Ο άνθρωπος μπορεί να εκφράσει τον πόνο και τη δυσφορία του και να αναζητήσει ανακούφιση με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία. Τα τελευταία 20 χρόνια πολλά έχουν αλλάξει στην κτηνιατρική σε ότι αφορά τη διαχείρηση των περιστατικών. Μέχρι πρότινως ο κλινικός ενδιαφερόταν και μπορούσε να υποστηρίξει το περιστατικό μέχρι το σημείο του χειρουργείου, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επίβλεψης και σωστής διαχείρησης κατά την αποθεραπεία του. Σήμερα όμως κάτι τέτοιο είναι εφικτό και για τα ζώα.

Τι προσφέρει

 • ταχύτερη και καλύτερη αποκατάσταση κινητικών και νευρολογικών ελλειμμάτων
 • βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία του αίματος επιταχύνοντας έτσι την επούλωση των ιστών
 • αυξάνει τη μυϊκή μάζα και δύναμη, για καλύτερη ισορροπία και λιγότερη αταξία κατά την κίνηση
 • βελτιώνει την ελαστικότητα των ιστών και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων, για καλύτερη λειτουργικότητα και κινητικότητα
 • ανακουφίζει από τον πόνο, μειώνοντας την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής
 • παρέχει ελεγχόμενη άσκηση, αποτρέποντας τους τραυματισμούς -ιδανικό για υπερήλικα ή ζώα με περιττό βάρος ή καταπονημένες αρθρώσεις

Πότε συστήνεται

Σε ορθοπεδικά προβλήματα όπως ο τραυματισμός μυϊκού ιστού, μετεγχειρητικά σε περιστατικά αποκατάστασης εξαρθρήματος επιγονατίδας, χιαστών συνδέσμων και εκτομής τη κεφαλής του μηριαίου, σε δυσπλασία ισχίου, οστεοραρθίτιδα, ατροφικά κατάγματα κ.α.

Σε νευρολογικά προβλήματα όπως μετά από συντηρητική ή χειρουργική αντιμετώπιση προβολής μεσοσπονδύλιου δίσκου και σύνδρομο ιππουρίδας, ινοχόνδρινα έμβολα, αιθουσαίο σύνδρομο, εκφυλιστική μυελοπάθεια, παρέσεις άκρων κ.α.

Ενδείκνειται επίσης ως ελεγχόμενη άσκηση για την απώλεια ή τη διατήρηση του βάρους, τη μείωση του πόνου και την αποφυγή αναλγητικής φαρμακευτικής θεραπείας σε ζώα που δεν την ανέχονται.

Δεν φτάνουν τα φάρμακα;

Όσο κι αν βοηθούν τα φάρμακα, από μόνα τους δεν μπορούν να επιλύσουν προβλήματα που αφορούν τις αρθρώσεις, το νευρικό ή το μυϊκό σύστημα. Η κακή λειτουργικότητα των μυών δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο κούρασης, πόνου και τραυματισμού των στοιχείων της σπονδυλικής στήλης όπως είναι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και τα νεύρα. Έτσι η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να συνοδεύται από παθητικές ή ενεργητικές κινήσεις ανάλογα με τη φύση της βλάβης και του περιστατικού.

 

Πότε αρχίζουμε

Η κινητική αποκατάσταση πρέπει να αρχίζει όσο το δυνατόν γρηγορότερα ανάλογα με το είδος του τραυματισμού, αιτιοπαθογένεια και αντιμετώπιση του περιστατικού που επιλέγχθηκε (συντηρητική/χειρουργική). Οι επιπλοκές της ακινησίας του ζώου και του περιορισμού σε κλουβί είναι πολλές και μπορούν να προληφθούν. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η απώλεια της μυϊκής μάζας που είναι απαραίτητη στη στήριξη και την κίνηση του ζώου, ξεκινά 24 ώρες μετά τον τραυματισμό ή τη χειρουργική επέμβαση και συνοδεύεται από πόνο, φλεγμονή, οίδημα και δυσκαμψία αρθρώσεων. Είναι δε γνωστό ότι ο χρόνος που χρειάζεται για την αποκατάσταση της μυϊκής μάζας στα αρχικά επίπεδα είναι διπλάσιος του χρόνου ακινητοποίησής. Γενικός κανόνας είναι να κινητοποιείται άμεσα μια παθούσα περιοχή, αρχικά με στατικά και ήπια μέσα (μαλάξεις, διαστάσεις, παθητικές κινήσεις, κρυοθεραπεία) τεχνικές που μειώνουν τον πόνο, το οίδημα και την αγκύλωση των αρθρώσεων. Αργότερα και σταδιακά η περιοχή επιφορτίζεται με ενεργητική κίνηση (στήριξη, κινησιοθεραπεία, υδροθεραπεία). Προάγεται έτσι η διαδικασία της φυσικής αποκατάστασης και προλαμβάνεται η αγκύλωση των αρθρώσεων, η ατροφία των μυών, η καταβολή του χόνδρου και του οστού, αλλά και η χαλάρωση των συνδέσμων.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται

Οι τεχνικές θεραπείας που χρησιμοποιούνται άλλοτε αφορούν παθητικές κινήσεις (όπως μαλάξεις, διατάσεις, κινήσεις εύρους κίνησης των αρθρώσεων) και άλλοτε ενεργητικές (όπως ασκήσεις ενδυνάμωσης μυών, ασκήσεις ιδιοδεκτικής οδού-αισθαντικότητας και ισορροπίας, υδροθεραπεία). Αναλυτικά αυτές είναί:

 • Μαλάξεις/διατάσεις/κινήσεις εύρους κίνησης

Οι μαλάξεις είναι εντοπισμένες, έντονες και συγκεκριμένες κινήσεις αφής, ενώ οι διατάσεις τεντώνουν τους ιστούς, η διαχείρηση των οποίων βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία και την οξυγόνωση, διεγείρει την αισθαντικότητά τους και λύει τους μυϊκούς σπασμούς.

 • Κρυοθεραπεία

Εφαρμόζεται στα αρχικά στάδια της φλεγμονής που έπεται έναν τραυματισμό / χειρουργική επέμβαση, αλλά και μετά από άσκηση. Αποσκοπεί στη μείωση της αιματικής κυκλοφορίας και του οιδήματος τοπικά, ενώ παράλληλα παρέχει αναλγησία έως και για 20 λεπτά μετά το τέλος της εφαρμογής.

 • Θερμοθεραπεία

Εφαρμόζεται περίπου 72 ώρες μετά τον τραυματισμό / χειρουργική επέμβαση ή πριν από άσκηση και αποσκοπεί στην τοπική αύξηση της αιματικής κυκλοφορίας και στην προετοιμασία ενός ιστού για κίνηση.

 • Κινησιοθεραπεία

Ασκήσεις που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των μυών, την αύξηση της ελαστικότητας των ιστών, την ενίσχυση της αισθαντικότητας και της ισορροπίας.

 • Ηλεκτροδιέγερση

Εφαρμογή ηλεκτρικού ρεύματος συγκεκριμένων χαρακτηριστικών με σκοπό την αναλγησία, αποιδηματική θεραπεία, λύση μυϊκών σπασμών, καθυστέρηση μυϊκής ατροφίας και θεραπεία βλάβης περιφερικού νεύρου.

 • Βελονισμός

Εφαρμογή βελόνων σε σημεία συγκεκριμένα σημεία του σώματος που αποσκοπούν στην αναλγησία μυοσκελετικών πόνων και στη βελτίωση της αισθαντικότητας.

 • Θεραπεία ηλεκτρομαγνητικού πεδίου

Αποσκοπεί στην αναλγησία και επούλωση τραυματισμών που αφορούν κατάγματα οστών και υπερεκτάσεις τενόντων.

 • LASER

Εφαρμογή αόρατης στο μάτι ακτινοβολίας συγκεκριμένου μήκους κύματος η απορρόφηση της οποίας από τους ιστούς διεγείρει και ενεργοποιεί βιολογικές διαδικασίες και επουλωτικούς μηχανισμούς σε κυτταρικό επίπεδο. Οι διεργασίες αυτές επιφέρουν στον οργανισμό αναλγησία, αντιφλεγμονώδη δράση, αποιδηματική θεραπεία, επιτάχυνση επούλωσης τραυμάτων (μείωση βακτηριακού φορτίου, αγγειογένεση, μείωση παραγωγής ουλώδη ιστού).

 • Υδροθεραπεία

Αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο κίνησης και αποτελεί ύψιστη μορφή άσκησης καθότι εκμεταλλευέται τα χαρακτηρηστικά του νερού (άνωση, συνοχή, υδροστατική πίεση, επιφανειακή τάση, ελεχγόμενη θερμοκρασία) συνδυάζοντας τα με αεροβική άσκηση. Το νερό εκτοπίζει το 60% περίπου του βάρους του ζώου, ενώ ταυτόχρονα έχει 30% μεγαλύτερη αντίσταση από τον αέρα. Ελαχιστοποιείται έτσι η καταπόνηση που δέχονται οι αρθρώσεις και ο πόνος κατά την εφαρμογή της κίνησης, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνονται ταχύτατα οι μύες. Η υδροθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και σε ζώα με οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις ήδη εγκατεστημένες στις αρθρώσεις τους, σε ορθοπεδικά και νευρολογικά περιστατικά με ελλείμματα αισθαντικότητας, για την επανεκπαίδευση της φυσιολογικής κίνησης, την αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και της ελαστικότητας των ιστών, την κατάργηση της σπαστικότητας των μυών, αλλά και ως αερόβια άσκηση για την απώλεια βάρους και την τόνωση της φυσικής κατάστασης. Ανάλογα με το επίπεδο βύθισης στο νερό η υδροθεραπεία αναφέρεται στο κολύμπι ή βάδισμα σε κυλιόμενο διάδρομο εντός νερού (underwater treadmill - UWTML).

Το βάδισμα στο διάδρομο κίνησης παρέχει ένα πλήρως ελεχγόμενο περιβάλλον και επιβάλλει επαφή με το έδαφος και κίνηση και στα τέσσερα άκρα του ζώου, σε αντίθεση με το κολύμπι που λόγω επίπλευσης του ζώου, ευνοεί κυρίως τα πρόσθια άκρα, καθότι η συντρηπτική πλειοψηφία των ζώων κολυμπά μόνο με τα πρόσθια και όχι με τα οπίσθια άκρα. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κολύμπι αποτελεί την ανώτερη βαθμίδα υδροθεραπείας και θα πρέπει να συστήνεται μόνο σε κάποια, όχι όλα τα ζώα. Αυτό γιατί το κολύμπι εκτός του ότι καταπονεί το καρδιαναπνευστικό ενός ηλικιωμένου, υπέρβαρου ή ζώου με αναπνευστική δυσχέρεια (π.χ. Pug, Bulldog), αγχώνει το ζώο που δεν πατά, οι άτσαλες κινήσεις επίπλευσης του οποίου μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια ενός χειρουργημένου πεδίου (π.χ. ένα κάταγμα που δεν έχει ακόμα επουλωθεί) ή νέους τραυματισμούς μίας βλάβης που αντιμετωπίστηκε με χειργουργική επέμβαση ή συντηρητική αγωγή (πχ. μια προβολή δίσκου) με καταστρεπτικές για την αποκατάσταση συνέπειες.

Για αυτό και η συνεδρία της υδροθεραπείας προσαρμόζεται ανάλογα τις ανάγκες του ζώου σε ό,τι αφορά τη διάρκεια, συχνότητα, ταχύτητα, αντίσταση και το επίπεδο βύθισης στο νερό. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, η συνεδρία πραγματοποιείται με σωσίβιο, παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού εντός ή εκτός της πισίνας ανάλογα με τις ανάγκες του περιστατικού.

Η υδροθεραπεία είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο εφαρμόζουμε σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές επανεκπαίδευσης φυσιολογικής κίνησης και εφαρμόζεται μόνη της μόνο σε ζώα στα οποία βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους / διατήρηση φυσικής κατάστασης. Μετά την περίοδο της αποθεραπείας ενθαρύνουμε τους πελάτες να διατηρήσουν την υδροθεραπεία στο πρόγραμμα συντήρησής τους.

 

PC170101.JPGTekilla UWTML8.JPG

Ναταλία-Χριστίνα Κοντογεώργου, DVM, CCRP (Certified Canine Rehabilitation Practitioner)

Κτηνίατρος, Ειδίκευση στην Κινητική Αποκατάσταση

Info

My Pet Care

Ηρώων Πολυτεχνείου 31, Κάτω Χαλάνδρι (στάση μετρό ΧΟΛΑΡΓΟΣ), τ.κ. 15231
t: 213 0052902, 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…