Ο ιός του Δυτικού Νείλου και τα κατοικίδιά μας

20 July 2018
(0 votes)
Author :  

Αναστάτωση επικρατεί στις αρχές της χώρας για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου τα οποία έχουν αυξηθεί ενώ έντονη είναι η παρουσία τους και στην Αττική.

Η προειδοποίηση προς ώρας αφορά τους ανθρώπους και τα άλογα. Το dogshowsgreece.gr επικοινώνησε τόσο με το ΚΕΕΛΠΝΟ οσο και με την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έτσι ώστε να μάθουμε κατά πόσο κινδυνεύουν τα κατοικίδια μας.

Για αρχή να εξηγήσουμε πως ο ιός μεταφέρεται από μολυσμένο κουνούπι και όχι από άνθρωπο σε άνθρωπο ή ζώο σε ζώο. Το κουνούπι μολύνεται από πτηνά κατά κύριο λόγο και πιο συγκεκριμένα τα κοράκια.

Όσον αφορά τα άλογα (ιπποειδή) αυτά δύναται να είναι φορείς, δεν μεταδίδουν όμως ενώ συνήθως δεν εμφανίζουν καν συμπτώματα. Οι αρχές τα παρακολουθούν και συγκεντρώνουν στοιχεία βάση υπουργικής απόφασης.

Όσον αφορά τώρα τα κατοικίδια, προς ώρας και σύμφωνα με τα όσα μας είπαν από την Διεύθυνση Υγείας των Ζώων, τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, οι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να ανησυχούν μιας και δεν έχει καταγραφεί κάποιο κρούσμα σε σκύλους ή γάτες. Παράλληλα όπως μας εξήγησε γνωστός κτηνίατρος, ακόμα και να τσιμπηθεί ένα σκύλος από μολυσμένο κουνούπι είναι δύσκολο να γίνει έστω φορέας λόγω του ανοσοποιητικού του.

Από το ΥΠΑΑΤ πάλι μας εξήγησαν πως θεωρητικά τα πτηνά είναι αυτά που θα μπορούσαν να κινδυνεύουν και δεν θεωρείται πιθανό. Σε κάθε περίπτωση οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προβληματιστούν αν διαπιστώσουν πως το πτηνό τους αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα μιας και είναι βασικό σύμπτωμα.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…