Παγκόσμια ημέρα των ζώων: Καλλωπισμός και Groomer

04 October 2018
(0 votes)
Author :   Ελένη Μίντζη

 Η σημασία του σωστού και τακτικού καλλωπισμού δεν είναι πάντα γνωστή σε όλους τους ιδιοκτήτες  κατοικίδιων και ειδικά στους νεοφώτιστους.

 της Ελένης Μίντζη, Προέδρου του ΕΣΕΚΣ, EGA Master Groomer, Διεθνής κριτής κομμωτικής  EGA

mintsuΗ διαδικασία πρέπει να αρχίσει όταν είναι ακόμα κουτάβι με ιδιαίτερη προσοχή ,καλά  προϊόντα  και  τα κατάλληλα εργαλεία για τον τύπο του τριχώματος του, ώστε να μην δημιουργηθεί τραυματική εμπειρία λόγω  πόνου και κατά συνέπεια πρόβλημα συμπεριφοράς. Το μαθαίνουμε να δέχεται το πλύσιμο, το στέγνωμα, το βούρτσισμα, τον καθαρισμό αυτιών καθώς και το κόψιμο νυχιών, αναπτύσσοντας παράλληλα μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης η, οποία βοηθάει στο να γίνεται ο καλλωπισμός πιο ευχάριστος κ ανώδυνος .Το ζώο που έχει μάθει την περιποίηση δεν έχει μόνο μια υγιή και όμορφη εικόνα αλλά  είναι και πιο συνεργάσιμο ακόμα και σε  δύσκολες  καταστάσεις όπως η ανάληψη αίματος , η αφαίρεση ξένου αντικειμένου (πχ άγανο, γυαλί).

Πόσοι όμως είναι οι ιδιοκτήτες που τα καταφέρνουν και δεν τα παρατάνε με την πρώτη δυσκολία; Θα έλεγα ελάχιστοι!

Εδώ ακριβώς χρειάζεται ένας groomer για να βοηθήσει είτε καθοδηγώντας τον ιδιοκτήτη είτε αναλαμβάνοντας την όλη διαδικασία της περιποίησης.

Ο επαγγελματίας  groomer (είδος σπάνιο παρ’ όλη την πληθώρα κομμωτών) διαφέρει από τον αυτοσχέδιο ή ημιμαθή groomer σε πολλά σημεία.

Ο επαγγελματίας  groomer είναι καταρτισμένος, γνωρίζει τις ράτσες, τις ανάγκες του κάθε τύπου τριχώματος  και όλες τις τεχνικές κουρέματος.

 Είναι ενημερωμένος για τα προϊόντα και τα εργαλεία που κυκλοφορούν στην αγορά κ διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από αυτά. Ξέρει ότι ένα υγιές  κ ωραίο τρίχωμα προϋποθέτει  ένα υγιές δέρμα και φροντίζει για αυτό.

Γνωρίζει ότι ο σωστός χειρισμός και οι σωστές λαβές, είναι το Α και το Ω  στον καλλωπισμό .

Το grooming είναι μια τέχνη κ βασίζεται σε  κανόνες τεχνική κ μεθόδους κουρέματος αλλά και μια  επίπονη και δύσκολη δουλειά με πολλές απαιτήσεις.  Χρειάζεται άτομα με μεγάλα αποθέματα αντοχής, υπομονής, επιμονής και καλής αισθητικής.

Αυτά που βοηθούν στην εξέλιξη ενός σωστού επαγγελματία δεν είναι μόνο το ταλέντο, είναι η συνεχής ενημέρωση, η συμμετοχή σε σεμινάρια και  workshop,  διαγωνισμούς  κομμωτικής, εκθέσεις μορφολογίας και άλλα πολλά.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, το grooming θεωρήθηκε η εύκολη δουλειά που θα μπορούσε να αποφέρει το εύκολο και γρήγορο χρήμα. Αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν  τόσο οι αυτοαποκαλούμενοι κομμωτές όσο και οι αυτοσχέδιοι δάσκαλοι, οι οποίοι κατέκλεισαν την αγορά  με την ημιμάθεια τους και την παντελή αγνοία σε ότι αφορά το επάγγελμα.

Υπήρξαν αναφορές για ζημιές που προκλήθηκαν στο δέρμα και στο τρίχωμα των ζώων, για σοβαρούς τραυματισμούς ακόμα και για θανάτους λόγω αμέλειας και απερισκεψίας.

Ένας ανειδίκευτος groomer, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αλλά και να αντιμετωπίζει πολλά πράγματα πάνω στη δουλειά.

Ακόμα και  τα πιο απλά και καθημερινά όπως ένα πλύσιμο, ξεμπέρδεμα , χτένισμα και εμπορικό κούρεμα μπορούν να αποβούν καταστροφικά για το δέρμα και το τρίχωμα

Το πλύσιμο με ακατάλληλα προϊόντα μπορεί να προκαλέσει  σοβαρές δερματίτιδες και φυσικά αλλοίωση στην ποιότητα της τρίχας, όπως επίσης  και το βούρτσισμα με λανθασμένα εργαλεία ή με λάθος τρόπο.

Το ξεμπέρδεμα είναι  μια πολύ δύσκολη υπόθεση που αδύνατον να αντιμετωπιστεί χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις, εργαλεία και προϊόντα.  Έτσι λόγω ανεπάρκειας πολλοί  καταφεύγουν στο ξύρισμα που φυσικά για ορισμένα τριχώματα είναι καταστροφικό.

Μιλούν για εμπορικό κούρεμα  αλλά στην ουσία εννοούν το κτηνιατρικό (βαθύ ξύρισμα).Το αποτέλεσμα; Το ζώο να είναι εκτεθειμένο και απροστάτευτο σε όλα τα καιρικά φαινόμενα, όλες οι φυλές να έχουν το ίδιο κούρεμα και έχοντας αλλοιώσει τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά να μην είναι πλέον αναγνωρίσιμες.

Τέλος το σημαντικότερο αγνοούν τις σωματικές βλάβες που προκαλούν οι ανορθόδοξες λαβές και ο κακός χειρισμός όπως κ τις αλλοιώσεις στη συμπεριφορά του ζώου από τον πόνο  και τον φόβο.

Ο ΕΣΕΚΣ [Ελληνικό Σωματείο Επαγγελματιών Κομμωτών Σκύλων] ιδρύθηκε το 2014 με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση του επαγγέλματος, να βοηθήσει στην κατάρτιση ,την επιμόρφωση και την τελειοποίηση των μελών της μέσω σεμιναρίων workshop και διαγωνισμών. Έφερε στην Ελλάδα το δίπλωμα Master Groomer EGA δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα μέλη του να δώσουν τις εξετάσεις για την απόκτησή του, διεκδικώντας  τον τίτλο του εξειδικευμένου groomer και την δυνατότητα να εργασθούν οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Πιστεύουμε ότι ο καταρτισμένος επαγγελματίας είναι και συνειδητοποιημένος επαγγελματίας. Aγαπά το επάγγελμά του, σέβεται τον εαυτό του και τα ζώα στα οποία απευθύνονται οι παροχές του και θέλει να προσφέρει πάντα τις καλύτερες και πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες και φυσικά να αμείβεται δίκαια για αυτές.

  

  

 

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…