Σκύλος καλός πολίτης

20 September 2018
(0 votes)
Author :  

Όχι, στο άρθρο αυτό δεν θα ασχοληθούμε με αυτό που κατάλαβαν οι καλά διαβασμένοι. Ίσως είναι πολύ προχωρημένο για την ανεπαρκώς κυνοφιλικά εκπαιδευμένη κοινωνία μας. Αλλωστε ένας σκύλος καλός πολίτης είναι προς όφελος του ιδιοκτήτη του ενώ εδώ θα μιλήσουμε για την προστασία της κοινωνίας και της κυνοφιλίας.

Δυστυχώς μεγάλο κομμάτι των ιδιοκτητών ζώων είναι ανεκπαίδευτοι στα βασικά όπως για παράδειγμα την συλλογή των κοπράνων κατά την βόλτα. Ξενίζει σίγουρα τους ευσυνείδητους η αναφορά αυτή αλλά σίγουρα όλοι έχουμε γυρίσει σπίτι μας με λερωμένα παπούτσια κάποια στιγμή επειδή κάποιος άλλος δεν έκανε το αυτονόητο.

Η δικαιολογία «αχ έχασα/μου έπεσε η σακούλα» είναι απλά ένα τεράστιο λάθος. Ο ιδιοκτήτης αυτός ποτέ δεν είχε πρόθεση να καθαρίσει. Και αν εσύ είχες το θάρρος να τον υποχρεώσεις, τον ξάφνιασες.

Η συζήτηση ξεπερνά τα κυνοφιλικά όρια μιας και μιλάμε για τα όρια της ελευθερίας του καθενός. Λίγοι τα σέβονται και οι περισσότεροι έχουν ανάγκη να τους τα θυμίζουν κάθε φορά. Το ίδιο ισχύει και με την περισυλλογή των κοπράνων. Εκτός από τους κυνόφιλους υπάρχουν και εκείνοι που απλά τα ανέχονται αλλά και οι άλλοι που δεν τα θέλουν. Η τακτική των κακών ιδιοκτητών που ναρκοθετούν πάρκα, πλατείες και πεζοδρόμια το μόνο που πετυχαίνει είναι να αυξάνονται εκείνοι που δεν τα θέλουν. Όχι γιατί έχουν κάποιο πρόβλημα με τα ζώα αλλά με τους ιδιοκτήτες τους. Και αν αυτό δεν σας πείθει για να σκύψετε λίγο και να μαζέψετε τα κόπρανα μέχρι ο σκύλος σας ίσως να γίνει αυτοεξυπηρετούμενος καλό είναι να έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι αργά ή γρήγορα θα σας κοστίσει: το πρόστιμο που προβλέπει ο νόμος ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Επιπλέον λάβετε υπόψη σας πως ακόμα και σε πάρκο να λερώσει ο σκύλος σας θα πρέπει να τα μαζέψετε γιατί δεν γίνονται... λίπασμα! Αντίθετα καταστρέφουν το χώμα και το χορτάρι/γκαζόν! Ναι εκείνο το χορτάρι που και πάλι θα περπατήσετε για να πάτε περίπατο. «Σιγά ένα σκυλί» δεν είναι... Και δεν είναι γιατί εκεί που περπατήσατε εσείς θα περπατήσει και το επόμενο που θα αναζητήσει τα σημεία που λέρωσε ο προηγούμενος!

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι τα σκυλιά χωρίς οδηγό. «Το δικό μου δεν πειράζει» θα πει ο αφελής ιδιοκτήτης. «Μην κοιτάς μόνο πως οδηγείς εσύ αλλά πως οδηγούν και οι άλλοι» απαντούσε η μητέρα μου κάθε φορά που της έλεγα ότι προσέχω. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τα σκυλιά. Το δικό σου δεν πειράζει αλλά κανένας δεν σου εξασφαλίζει ότι δεν πειράζει και εκείνο που ο ιδιοκτήτης του το έχει με οδηγό. Πολύ περισσότερο ακριβώς επειδή βρίσκεται σε οδηγό: βλέπει ένα άλλο να τρέχει κατά πάνω του χωρίς να ξέρει τις προθέσεις του. Εκ φύσεως θα έχει αμυντική στάση ανεξαρτήτως αν το άλλο είναι κουτάβι, θηλυκό ή αρσενικό. Πόσο δε αν σε οδηγό ο ιδιοκτήτης δεν έχει μόνο ένα άλλα δύο ή περισσότερα σε οδηγό.

Και αν δεν σε πείθει αυτό, μάθε και τούτο: κανένα σκυλί δεν είναι τόσο καλά εκπαιδευμένο που να μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς οδηγό. Αλήθεια τι θα συμβεί αν κάποιος που έχει την ίδια άποψη περί ελευθερίας με εσένα, πετάξει από ένα μπαλκόνι μια σακούλα σκουπίδια που θα σκάσει δίπλα στο ζώο σου; Με μαθηματική ακρίβεια λοιπόν σου λέμε ότι το ζώο θα ταραχθεί και μπορεί εύκολα να βρεθεί στο δρόμο και στις ρόδες ενός αυτοκινήτου. Υπερβολικό σενάριο; Όχι για εκείνους που το έχουν βιώσει.

Ακόμα δεν πείσθηκες; Μάθε τότε πως η παράλειψη λήψης μέτρων περιπάτου του ζώου προβλέπει πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ η πρόκληση ζημιών από το ζώο – ρεαλιστικό σενάριο όταν δεν φέρει οδηγό- άλλα 300 ευρώ.

Αξίζει;

fb icon 1

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…