Χωρίς ερασιτέχνες εκτροφείς δεν υπάρχουν καθαρόαιμες φυλές

20 September 2018
(0 votes)
Author :  
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σύλλογος Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδας κατά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλειο Κόκκαλη.

 

Το GoPet συναντήθηκε με το διοικητικό συμβούλιο* του νεοσύστατου Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδας. Πρόκειται για ένα σύλλογο, τον μόνο στην Ελλάδα που εκπροσωπεί τους εκτροφείς θέτοντας πολύ αυστηρούς όρους για την έγγραφή κάποιου σε αυτόν. Μας εξήγησαν τι θα πρέπει να γίνει με την τροποποίηση του νόμου για την εκτροφή ενώ δίνουν και συμβουλές για να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ξεχωρίσει τον σωστό εκτροφέα από τον απατεώνα.

 Εν αναμονή της τροποποίησης του νόμου που αφορά και τους χομπίστες εκτροφείς, ο σύλλογος τι περιμένει;

Ο Σύλλογος, όπως και όλοι οι ηθικοί Έλληνες ερασιτέχνες εκτροφείς, προσδοκεί την επίσημη θεσμοθέτηση του Ερασιτέχνη εκτροφέα όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Στην τελευταία τροποποίηση του νόμου για τα ζώα συντροφιάς (Ν. 4235/2014) υπάρχει αναφορά σε «άδεια ερασιτέχνη εκτροφέα» αλλά ακόμα δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άδεια αυτή. Το αποτέλεσμα είναι κανείς να μη μπορεί να λάβει την άδεια αφού δεν εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές.
Αυτό που περιμένουμε είναι η έκδοση της Υ.Α. ώστε να γίνει πλέον εφικτή η έκδοση άδειας από τους εκτροφείς που πραγματικά ενδιαφέρονται για την ποιοτική εκτροφή και την εξέλιξη των φυλών τους.


Στην Ελλάδα είναι λίγο συγκεχυμένος ο όρος εκτροφέας και πολύ περισσότερο με τον χαρακτηρισμό «ερασιτέχνης». Θα θέλατε να το ξεδιαλύνουμε λίγο;

Πέρα από νομικές και άλλες ερμηνείες ο πραγματικός εκτροφέας είναι αυτός που ενδιαφέρεται για την βελτίωση και την εξέλιξη της φυλής του, αυτός που πραγματοποιεί ποιοτικά ζευγαρώματα, κάνει εξετάσεις υγείας στους γεννήτορες, φροντίζει για την έκδοση των  γενεαλογικών χαρτών και γενικά ενδιαφέρεται περισσότερο για την ποιότητα τα εκτροφής και την καλή εξέλιξη της φυλής που εκτρέφει παρά για τις πωλήσεις κουταβιών.
Χομπίστας ή ερασιτέχνης εκτροφέας είναι αυτός που δεν βιοπορίζεται από την εκτροφή αλλά από την εργασία του.
Σε παγκόσμιο επίπεδο οι χομπίστες εκτροφείς αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυνοφιλίας και της εκτροφής αφού το πλήθος των καθαρόαιμων φυλών (περισσότερες από 300) δεν επιτρέπει την επαγγελματική ενασχόληση με κάθε φυλή.  
 Έτσι εκτός από λίγες φυλές που θεωρούνται περισσότερο εμπορικές η πλειοψηφία εκτρέφεται και βελτιώνεται μόνο από χομπίστες εκτροφείς που λατρεύουν την φυλή τους, πραγματοποιούν γέννες υψηλού επιπέδου. Αν δεν υπήρχαν οι ερασιτέχνες εκτροφείς τότε εκατοντάδες φυλές θα κινδύνευαν με εξαφάνιση αφού η εκτροφή τους δεν δικαιολογεί επαγγελματική ενασχόληση.
Ο όρος του εκτροφέα δεν πρέπει να συγχέεται με τους λεγόμενους «εκτροφείς της πίσω αυλής» που απλά ζευγαρώνουν κάποια σκυλιά που έχουν στην κατοχή τους χωρίς εκτροφικό πλάνο, ορθές επιλογές στους γεννήτορες, το χρόνο και το συνδυασμό των ζευγαρωμάτων, εξετάσεις υγείας, μελέτη γενεαλογικών χαρτών και παρακολούθηση σχετικών σεμιναρίων.


Τι θα πρέπει να λάβει υπόψη του το υπουργείο όσον αφορά τις προβλέψεις για τους ερασιτέχνες εκτροφείς;

Το Υπουργείο πρέπει να λάβει υπόψη του αρχικά την αναγκαιότητα ύπαρξης των ερασιτεχνών εκτροφέων καθώς χωρίς αυτούς οι ενδιαφερόμενοι για καθαρόαιμες φυλές θα μπορούν να τις αποκτήσουν μόνο από εκτροφείς του εξωτερικού ή από εισαγωγές από εργοστάσια παραγωγής κουταβιών (puppy mills).
Από εκεί και πέρα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι οι ερασιτέχνες εκτροφείς, δεν προσδοκούν και δεν αποβλέπουν στο κέρδος από την εκτροφή, μιας και δεν αποτελεί αυτή το μέσο βιοπορισμού τους, κάτι που με τη σειρά του, επιτρέπει στους ερασιτέχνες εκτροφείς να τηρούν το εκτροφικό τους πλάνο, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς όσον αφορά στην ποιότητα και τις σωστές επιλογές τους, με μόνο γνώμονα την διατήρηση και καλυτέρευση της φυλής που εκτρέφουν, συνεπώς η ερασιτεχνική εκτροφή, υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, σε καμία περίπτωση δεν επιφέρει χρηματικούς καρπούς, αντίθετα μάλιστα,  ο συνετός ερασιτέχνης εκτροφέας μόνο απώλειες έχει, σε χρήμα, κόπο, χρόνο και συναισθήματα. Μην ξεχνάμε ότι για να συντηρείται και εξελίσσεται όλο αυτό, αν γίνεται σωστά, είναι εξαιρετικά δαπανηρό. Οι ερασιτέχνες εκτροφείς δεν είναι συλλέκτες σκύλων, έχουν τα σκυλιά τους στα σπίτια τους σαν μέλη της οικογένειας.

Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως είναι ερασιτέχνες εκτροφείς η πλειονότητα των οποίων παρέχει και γενεαλογικούς χάρτες. Πως ένας ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει τον ποιοτικό εκτροφέα; Τι είναι αυτό που τον διαφοροποιεί;

Όπως είπαμε και προηγουμένως ο ποιοτικός εκτροφέας κάνει πολλά περισσότερα από το να ζευγαρώνει απλά τα σκυλιά του! Προφανώς και ο γενεαλογικός χάρτης είναι απαραίτητος αφού αποτελεί την βάση της καθαρόαιμης εκτροφής αλλά δεν μπορεί να είναι το μόνο κριτήριο.
ΟΙ ενδιαφερόμενοι πρέπει να αναζητούν από τον εκτρόφέα, όλα εκείνα τα εχέγγυα που εξασφαλίζουν την ποιοτική εκτροφή, να επιδιώκει να δει τα σκυλιά του εκτροφέα, τις συνθήκες διαβίωσης τους, τις εξετάσεις υγείας των γεννητόρων, (γενετικές και μη, ανάλογα με τη φυλή), τις συμμετοχές τους και τις αξιολογήσεις των σκύλων σε εκθέσεις μορφολογίας, από ειδικούς κριτές, που αποτελούν εργαλείο και διαπιστευτήριο για κάθε σωστό εκτροφέα και να συζητήσουν μαζί του πριν καταλήξουν. Ο ποιοτικός εκτροφέας επίσης θα πρέπει πάντα να είναι διατεθειμένος να πάρει πίσω ένα σκυλί του, ανεξαρτήτου ηλικίας, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν και σε αρκετές περιπτώσεις θα υπογράψει και σχετικό συμβόλαιο.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι κανένας ποιοτικός εκτροφέας δεν δίνει τα σκυλιά του μέσω τρίτων ή μέσω pet shops αφού θέλει να γνωρίσει τους υποψήφιους κηδεμόνες των σκύλων της εκτροφής του, να εξετάζει την καταλληλόλητά τους όσον αφορά την απόκτηση σκύλου της φυλής που εκτρέφει και να κρίνει αν είναι κατάλληλοι για να αποκτήσουν ένα από τα κουτάβια του.    

Γιατί αλήθεια κάποιος να απευθυνθεί σε ερασιτέχνη εκτροφέα για να αποκτήσει έναν σκύλο και όχι ίσως σε ένα καταφύγιο;

Η υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου από καταφύγιο ή από το δρόμο είναι σίγουρα μία εξαιρετική λύση για κάποιον που ενδιαφέρεται απλά να αποκτήσει ένα σκύλο για συντροφιά και είναι κάτι που προτείνουμε και ευχόμαστε να κάνουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που για πολλούς διαφορετικούς λόγους επιθυμούν οπωσδήποτε ένα σκυλί καθαρόαιμης φυλής με σταθεροποιημένα χαρακτηριστικά χαρακτήρα και δυνατότητες και θέλουν να αποκτήσουν ένα σκύλο από εκτροφέα, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μην τον ακολουθούν κληρονομικά μεταδιδόμενες παθήσεις  μιας και ο εκτροφέας είναι και πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει πολλές γενιές πίσω τους πρόγονους σκύλους και τις ιδιαιτερότητές τους, με τα εργαλεία της εκτροφής του, κάτι που στατιστικά είναι αδύνατο να γνωρίζουμε για τους σκύλους από καταφύγια που περισυλλέχτηκαν από το δρόμο. Κάποιος μπορεί να θέλει ένα σκυλί για κυναθλήματα, κάποιος άλλος για κυνήγι ή για μεγάλες πεζοπορίες ενώ κάποιος άλλος μπορεί να επιθυμεί μία φυλή που δεν έχει μεγάλη ανάγκη εκτόνωσης και είναι ικανοποιημένη με μικρές βόλτες και πολύ καναπέ, μία οικογένεια με παιδιά μπορεί να ψάχνει μία φυλή ιδανική για αυτά  ή κάποιος μπορεί απλά να θέλει ένα σκύλο αποκλειστικά για συντροφιά, αλλά με μειωμένο  κίνδυνο παρουσίασης προβλημάτων υγείας και συμπεριφοράς που κληροδοτούνται.
Γι΄ αυτούς λοιπόν που συνειδητοποιημένα αναζητούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στον σκύλο τους η απόκτηση καθαρόαιμης φυλής και μάλιστα από εκτροφέα αποτελεί μονόδρομο. Και η απόκτηση σκύλου καθαρόαιμης φυλής πρέπει να γίνεται μόνο από   σοβαρούς και ποιοτικούς εκτροφείς για τους λόγους που αναλύσαμε.  

Το ΔΣ του ΣΕΕΣΕ αποτελείται από τους:

Πρόεδρος: Τζέγκας Σάββας
Αντιπρόεδρος: Αδραμιτλή Σίσσυ
Γενικός Γραμματέας: Ματσάκης Μάνος
Ταμίας: Ρουσίδης Νίκος
Μέλος: Κουτσούγερα Αντζελίνα

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GO PET

fb icon 1

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…