Οι "ακριβοί" εκτροφείς και η πραγματικότητα!

04 September 2018
(1 Vote)
Author :  

Όλοι οι νέοι υποψήφιοι ιδιοκτήτες ρωτάνε πόσο θα πληρώσουν για την αγορά ενός σκύλου και που θα τον βρουν φτηνότερα.Είναι το μόνο που φαίνεται να τους αφορά. Μέχρι τη στιγμή που θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη της επιλογής τους. 


Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας ξεκαθαρίσουμε εκείνα τα σημεία που πρέπει. Εάν αγοράσεις ένα κουτάβι από μια βιτρίνα ενός καταστήματος το πιο πιθανό είναι να το πάρεις φτηνότερα από κάποιον εκτροφέα (χωρίς αυτό να είναι και βέβαιο, έχω ακούσει τιμές για κουτάβια αμφιβόλου προελεύσεως πραγματικά εξωπραγματικές). Ένας άλλος τρόπος να αποκτήσεις σκύλο είναι να σου φέρει κάποιος «ειδικός» (όλοι έχουν έναν δυστυχώς, αυτό το είδος δεν εξαφανίζεται τροφοδοτώντας μαζί με τα σχετικά καταστήματα τα puppy mills του εξωτερικού - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ) από το εξωτερικό που πάλι μάλλον θα τον πληρώσεις φτηνότερα. Να προσθέσω ότι υπάρχουν στο εξωτερικό όπως και στη Ελλάδα αξιόλογα εκτροφεία που μπορεί να αγοράσει κάποιος ένα υγιέστατο κουταβάκι. Ξέρεις όμως αν είναι από κει; Έχεις δει το σκύλο που θα πάρεις; Έχεις δει γονείς παππούδες κ.λ.π.; Έχεις δει εξετάσεις και χαρτιά αυτών; Αν όχι τότε δεν είσαι σίγουρος;

Σκέψου πως θα πάρεις ένα ζωντανό ον που θα σε συντροφεύει για κάποια χρόνια. Θα είναι μαζί σου σε χαρές και λύπες και θα σου προσφέρει αγάπη και συναισθήματα που δεν μπορεί να σου προσφέρει άνθρωπος. Το σημαντικότερο για σένα θα είναι η υγεία του. Θέλεις να πάρεις ένα κουτάβι να το αγαπήσεις και μετά να σου παρουσιάσει ένα πρόβλημα υγείας το οποίο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί; Θέλεις να μαραζώσεις μαζί του; Τώρα σκέφτεσαι «σε μένα θα τύχει;». Ναι, θα τύχει και σε σένα όπως έτυχε και σε πολλούς άλλους.
Έχεις σκεφτεί καλά πόσα χρήματα θα πρέπει να ξοδέψεις μέχρι να τακτοποιηθείς με το σκύλο; Τροφή, πιατάκια, σπιτάκι, μαξιλαράκια, crate, παιχνίδια μασουλιτίρια, κτηνίατροι, εμβόλια, εξετάσεις, κάποια φαρμακευτική αγωγή αν χρειαστεί; Έχεις σκεφτεί ότι κάποια από αυτά θα πρέπει να τα ανανεώνεις; Τις ζημιές που θα σου κάνει στο σπίτι; Και σκέφτεσαι την τιμή της αγορές του;

Φίλε μου, αν πάρεις ένα φτηνό κουτάβι ξέρεις πόσο θα το πληρώσεις αργότερα; Ψάξε στο διαδίκτυο πόσο κοστίζουν οι εγχειρίσεις και οι φαρμακευτικές αγωγές για σοβαρές ασθένειες. Γιατί για τέτοιες μιλάμε.

Τέλος να σας πω πως αν διαλέξετε έναν καλό και σοβαρό εκτροφέα και ψάξετε λίγο παραπάνω και πληρώσετε λίγο παραπάνω και περιμένετε λίγο παραπάνω όλα αυτά θα τα γλυτώσετε. Πιστέψτε με αξίζει το κόπο. Έχεις ένα φίλο που θα ζήσει όλη τη ζωή του μαζί σου, δεν θα τον νοιάζει αν είσαι όμορφος ή άσχημος, λεπτός ή χοντρός, θα τον ενδιαφέρει μόνο να τον αγαπάς και θα κάνει σαν τρελός όταν γυρίζεις σπίτι. Για αυτό αξίζει να πληρώσεις κάτι παραπάνω.

Ελπίζω να σας έπεισα γιατί υπάρχουν πολλά παραδείγματα από ανθρώπους που ενδιαφερόντουσαν μόνο για την τιμή αγοράς και κατέληξαν στη πιο δύσκολη απόφαση της ζωής τους. Να αναγκαστούν να δώσουν τέλος στη ζωή του ταλαιπωρημένου φιλαράκου τους που τόσο αγάπησαν.

 

Και δύο ερωταπαντήσεις

1) Δεν έχω – δεν θέλω να διαθέσω χρήματα για έναν σκύλο καθαρόαιμο, γιατι πρέπει να δώσω χρήματα;

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να δώσεις χρήματα. Τα καταφύγια είναι γεμάτα ζώα όπως και οι δρόμοι. Διάλεξε ένα από αυτά και βοήθησε με τον τρόπο σου και τους διασώστες που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στα αδέσποτα. Αν παρόλα αυτά όμως εσύ επιμένεις σε καθαρόαιμο, λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω αλλά ναι πρέπει να δώσεις χρήματα διότι: 
Στην ουσία πληρώνεις την καλή και σωστή δουλεία που σου προσφέρει ο εκτροφέας, εξετάζοντας τα σκυλιά για δυσπλασία (ισχίου – αγκώνα) ,εργασία -ότι αποκλείονται από την αναπαραγωγή, χαρακτήρα, σωστή μορφολογία κτλ. Ο εκτροφέας είναι γνωστής της φυλής, θα είναι πάντα διπλά σας και μετά την αγορά για να σας βοηθήσει με οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να έχετε στο μέλλον.
Ακόμη και συμβουλές για την εκπαίδευση, διατροφή, κοινωνικοποίηση του.
Καθαρόαιμα σκυλιά είναι μόνο αυτά που έχουν Pedigree (χάρτη γενεαλογία) ενώ όποιο σκυλί  δεν έχει κάτι θεωρείται ημίαιμο, ακόμα και αν μοιάζει με κάποια φυλή. 

2) Γιατί η τιμές από γεννά σε γεννά δεν είναι ιδία, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη τιμή; 

Όχι η τιμή από γεννά σε γεννά διαφέρει. Το κόστος του ζευγαρώματος, η ποιότητα των γεννητόρων, οι εξετάσεις τους, οι τίτλοι τους αλλά και ο αριθμός των κουταβιών καθορίζουν το συνολικό κόστος της γέννας η οποία επιμερίζεται συνήθως ανά κουτάβι. 

 

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…