Οι κτηνίατροι μιλούν για τον εφιάλτη που αντιμετώπισαν

26 July 2018
(0 votes)
Author :  

Η φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική με τους δεκάδες νεκρούς, βύθισε την Ελλάδα στο πένθος και συγκίνησε βαθύτατα την ελληνική κοινωνία.

Και δεν την συγκίνησε μόνο στα λόγια, την ευαισθητοποίησε ουσιαστικά, με τους πολίτες να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να απαλύνουν τον πόνο των κατοίκων στο Μάτι, στη Ραφήνα και στις γύρω περιοχές. Είδαμε τόνους τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης να μαζεύονται για τους πυρόπληκτους αλλά και ανθρώπους στις ουρές, να περιμένουν υπομονετικά στα νοσοκομεία για να δώσουν αίμα για τους τραυματίες.

Από το δικό της μετερίζι, η Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων και το δίκτυό της, διέθεσε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τις από την πρώτη στιγμή, για την φροντίδα των ζώων που τραυματίστηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

Την συγκινητική κινητοποίηση των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών, περιγράφει στο Sputnik η κτηνίατρος Ειρήνη Μαυράκη:

«Την επόμενη ημέρα ήταν πολύ τραγικά. Άρχισαν να μας έρχονται τα πρώτα ζώα, κάποια από αυτά είχαν πεθάνει, ήταν απανθρακωμένα. Ευτυχώς ο κόσμος κινητοποιήθηκε και για τα ζώα, όχι μόνο για τους ανθρώπους και μας φέραν πάρα πολλά», είπε η κ. Μαυράκη.

Στην κλινική της έφτασαν έως τώρα συνολικά 55 περιστατικά. Τα 20 ακόμη νοσηλεύονται, άλλα έρχονται για θεραπείες και φεύγουν και κάποια έχουν ήδη φιλοξενούνται σε κάποιο σπίτι ή δομή.

Ακόμη και στο ζήτημα της φιλοξενίας είναι απίστευτη η ανταπόκριση του κόσμου, όπως μας είπε η κ. Μαυράκη, διατίθενται να φιλοξενήσουν τα τραυματισμένα ζώα και γενικά να προσφέρουν ότι περισσότερο μπορούν για να τα βοηθήσουν.

Αυτές τις ημέρες, κτηνίατροι της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων, βρίσκονται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ στις καμένες περιοχές και προσφέρουν τις υπηρεσίες του σε όποιο τραυματισμένο ζώο έχει ανάγκη.

«Ξεκινήσαμε ουσιαστικά από την Τρίτη. Οργανώσαμε πρώτα το δίκτυο των κτηνιατρείων και όταν διαπιστώσαμε ότι οι κλινικές είχαν μεγάλο όγκο εργασίας, είπαμε να έρθουμε εδώ», εξήγησε στο Sputnik ο κτηνίατρος Στέφανος Μπάτσας.

Χθες η ομάδα των κτηνιάτρων περιέθαλψε πέντε ζώα τα οποία όλα έχουν τα ίδια συμπτώματα: έχουν δύσπνοια, προφανώς είναι βρώμικα από τις κάπνες και όλα έχουν καμένες πατούσες.

«Ένα συγκεκριμένο γατάκι ήρθε με αποστήματα και αναγκαστήκαμε να του κάνουμε διάνοιξη και να το ράψουμε», μας είπε ο κ. Μπάτσας.

Παράλληλα οι κτηνίατροι εντοπίζουν και άλλα προβλήματα υγείας που έχουν τα ζωάκια που μπορεί να μην σχετίζονται με τις πυρκαγιές, όπως οσφυαλγία, ωτίτιδα ή παράσιτα και σε αυτή την περίπτωση τα παραπέμπουν σε ιατρεία συναδέλφων τους.

Όσο… για το ποιο ζώο είναι το λιγότερο συνεργάσιμο κατά την φροντίδα του; Η απάντηση της κ. Μαυράκη δεν εκπλήσσει:

«Οι γάτες γενικά δεν είναι συνεργάσιμες. Και τώρα είναι πονεμένες δυστυχώς, οπότε είναι ακόμα χειρότερα. Χρειάζονται πολύ περισσότερη φροντίδα οι γάτες, οι σκύλοι είναι πιο συνεννοήσιμοι οι γάτες δεν το έχουν αυτό», δήλωσε η κ. Μαυράκη.

ΠΗΓΗ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…