Ερευνα: Τι αγαπά περισσότερο ο σκύλος, τη λιχουδιά ή τον ιδιοκτήτη του;

23 August 2021
(0 votes)
Author :  
PIXABAY

Νέα έρευνα δείχνει ότι τα σκυλιά αγαπούν πραγματικά τους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα προτιμούν τους αγαπημένους τους ανθρώπους περισσότερο από κεράσματα ή μπολ με φαγητό. Η εξέλιξη μας λέει περισσότερα για τα πρότυπα συμπεριφοράς των σκύλων.

Η ανάλυση διαφορετικών ερευνών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά αγαπούν πραγματικά τους ιδιοκτήτες. Παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται προφανές, έρχεται σε αντίθεση με μια δημοφιλή - αν και κυνική - αντίληψη ότι τα σκυλιά μας θεωρούν μόνο ψηλούς υπηρέτες που γεμίζουν τα μπολ με φαγητό και τα πηγαίνουν βόλτα.

Σε μια μελέτη, τα σκυλιά εκπαιδεύτηκαν για να παραμείνουν ακίνητα σε μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας και έπειτα τους έδειξαν σήματα που έδειχναν ότι θα απολαύσουν μια λιχουδιά ή θα δουν τον αγαπημένο τους άνθρωπο. Για τα περισσότερα σκυλιά, ο εγκέφαλός τους ανταποκρίθηκε πιο έντονα στο να γνωρίζουν ότι θα έβλεπαν τους ανθρώπους τους. Σε ένα άλλο, όταν τους δόθηκε η επιλογή μεταξύ του ανθρώπινου και ενός μπολ με φαγητό, τα σκυλιά διάλεξαν τους ανθρώπους τους.

Η εξέλιξη των σκύλων 40 χιλιάδων ετών , καθώς και η πρόσφατη επιλεκτική αναπαραγωγή από τον άνθρωπο , συνέβαλαν σε πολλά στοιχεία των συνολικών μοντέλων συμπεριφοράς των σύγχρονων σκύλων. Αυτή η αποκτηθείσα γνώση δεν είναι πρόσφατη μόνο για τα σκυλιά, αλλά βρίσκεται επίσης σε όλο το ζωικό βασίλειο.

Τα σκυλιά φαίνεται πως μαθαίνουν εύκολα και έχουν κληρονομήσει μοτίβα δράσης από τους προγόνους τους που τους βοήθησαν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν στον αρχαίο κόσμο. Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες κληρονομικής συμπεριφοράς που λύνουν σημαντικά καθήκοντα της καθημερινής ζωής για τα σκυλιά. Είναι η μάχη, η φυγή, η σίτιση και η αναπαραγωγική συμπεριφορά.

Η εξημέρωση των σκύλων έχει μειώσει την πίεση για ορισμένα χαρακτηριστικά ενώ ενισχύει για άλλα. Επιπλέον, διαφορετικές φυλές σκύλων εξακολουθούν να δείχνουν στοιχεία για διαφορετικά μέρη των προτύπων δράσης σίτισης των προγόνων.

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…