O Stefan Dimitrijevic* μας συστήνει τα Poodles
Featured

09 July 2018
(0 votes)
Author :   Νικόλαος Ρουσίδης (capefear.gr)

Είτε το πει κανείς Poodle είτε caniche πρόκειται για την ίδια φυλή των εντυπωσιακών σκύλων. Τα poodles χωρίζονται σε τέσσερα διαφορετικά μεγέθη ενώ ποικίλουν και οι χρωματισμοί. Πρόκειται για ένα σκύλο «πολυεργαλείο» που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για συντροφιά όσο για φύλαξη, εργασία ή κυνήγι.

rumunijaΠοιος είναι ο Στέφαν; Μίλησε μας για εσένα και την εμπλοκή σου με την κυνοφιλία...

Γεννήθηκα το 1978 στο Κράγκουγιεβατς της Σερβίας. Στα 14 μου αποκτώ το πρώτο μου caniche, ένα μαύρο νάνο, την Αλίσα, το λόγο που με έκανε να αγαπήσω τα caniche και να φτάσω στο σημείο να τα εκτρέφω μέχρι σήμερα.

Με την Αλίσα κάνω την εμφάνιση μου στο χώρο της κυνοφιλίας και των εκθέσεων μορφολογίας καθαρόαιμων σκύλων, κατακτώντας τον τίτλο πρωταθλητού Σερβίας.

Απείχα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από το χώρο των εκθέσεων  λόγω  των κοινωνικοπολιτικών καταστάσεων στη  χωρά μου καθώς και λόγω έλλειψης υποστήριξης από την οικογένεια μου. Εκείνο το διάστημα αποφοίτησα από το πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και διορίστηκα στο δημοτικό σχολείο του Βελιγραδίου όπου και εργάζομαι ακόμα ως δάσκαλος. Το 2005 επέστρεψα στο χώρο των σκύλων με ένα μαύρο μεσαίο Caniche. Συνέχισα πλέον την εκτροφή και τις εκθέσεις με μεσαία Caniche.

Το 2010 έγινα κριτής μορφολογίας σκύλων για όλες τις φυλές του group 9 της Παγκόσμιας Κυνολογικής Ομοσπονδίας (FCI). Σήμερα είμαι πλέον κριτής και για τα group 3, 8, 9, 10 καθώς και για κάποιες φυλές της ομάδας 2. Τα χρόνια αυτά έχω κρίνει σε χώρες όπως η Κροατία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Τσεχία και φυσικά και στη Σερβία.

Στεφάν θα μας εξηγήσεις λίγο την ιστορία και την καταγωγή της φυλής;

Η ιστορία της διαμόρφωσης της φυλής των κανίς είναι μακρόχρονη και δεν είναι επαρκώς κατανοητή. Υπάρχουν αρκετές υποθέσεις και θεωρίες αλλά όχι συγκεκριμένα στοιχεία πέραν του ότι η φυλή δημιουργήθηκε πολύ παλιά. Υπάρχει μια θεωρία ότι οι πρόγονοι των κανίς ήρθαν από την Ασία με τα γερμανικά φύλα των Γότθων και των Οστρογότθων. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία πάρθηκαν από τις ασιατικές στέπες κατά τη διάρκεια των κατακτήσεων της νότιας Αφρικής από βαρβάρους και τελικά βρήκαν το δρόμο τους στην Ευρώπη μέσω της Πορτογαλίας, όπου και έφτασαν τον 8ο αιώνα. Οπότε εκτιμάται ότι το σημερινό κανίς κατάγεται από το Πορτογαλικό Water Dog, ένα σκύλο εργασίας, με κατσαρό τρίχωμα, υψηλή νοημοσύνη, ταχύτητα ειδικά μέσα στο νερό, καθώς και από άλλες κυνηγετικές φυλές.

Κάποιοι Ευρωπαίοι κυνολόγοι του 17ου αιώνα ισχυρίστηκαν ότι το κανίς δημιουργήθηκε από τη διασταύρωση σκύλων επαναφοράς με το μακρύτριχο γερμανικό ποιμενικό, αν και κάποιοι θεωρούν ότι δημιουργήθηκε από τη διασταύρωση του κατσαρότριχου ποιμενικού με άλλες κυνηγετικές φυλές. Στην αρχή του 18ου αιώνα το κατσαρότριχο κανίς θεωρούνταν ένας κυνηγετικός σκύλος που απολάμβανε το κυνήγι στο νερό.

Στις αρχές του περασμένου αιώνα το κανίς δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στη Γαλλία. Το 1925 σε έκθεση μορφολογίας στο Παρίσι από τις 328 συμμετοχές μόνον οι 20 ήταν κανίς. Οχτώ χρόνια μετά, το 1933, σε έκθεση με 271 συμμετοχές συμμετείχαν μόνον 7 κανίς, ενώ συγκριτικά σε έκθεση μορφολογίας στο Αμβούργο το 1921 συμμετείχαν 120 κανίς. Ο πρώτος όμιλος για την φυλή των κανίς ιδρύθηκε στο Μόναχο το 1893 και είναι ο γερμανικός όμιλος κανίς.

Για αιώνες τα κανίς ήταν γνωστά ως  σκύλοι που ακολουθούσαν περιφερόμενους θιάσους και ήταν εκπαιδευμένα να κάνουν διάφορα κόλπα ντυμένα με διάφορες στολές προσελκύοντας μεγάλο κοινό.

Γιατί αυτό το ιδιαίτερο κούρεμα; Τι κουρέματα και τι περιποίηση απαιτεί η φυλή; Και ποιοι είναι οι χρωματισμοί;

Η απάντηση στην ερώτηση για τα κουρέματα αυτή βρίσκεται στην καταγωγή του. Το κανίς περνούσε πολύ χρόνο μέσα στο νερό και για να προστατεύονται τα ζωτικά όργανα του σκύλου και για να προστατεύεται από την υγρασία και το κρύο, κάποια μέρη του σώματός του ξυρίζονταν για να κινείται πιο εύκολα ενώ κάποια άλλα διατηρούνταν ως είχαν για να ζεσταίνουν το σώμα. Σήμερα το πρότυπο της FCI επιτρέπει 6 τρόπους κόμμωσης και παρουσίασης για τη φυλή.

 Υπάρχουν δύο τύποι τριχώματος, το κατσαρότριχο και το τρίχωμα με κορδόνια, που σχηματίζονται χαρακτηριστικά κορδόνια τα οποία πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 εκατοστά.

Τα επιτρεπόμενα χρώματα της φυλής είναι τα εξής: μαύρο, καφέ, λευκό, γκρι, βερυκοκί και κόκκινο.

Ποιες είναι οι ανάγκες – απαιτήσεις σε φροντίδα; Θα ήθελα να μας πεις και για τα μεγέθη της φυλής αλλά και το προσδόκιμο ζωής.

Το τρίχωμα του κανίς χρειάζεται αρκετή περιποίηση για να μένει υγιές και όμορφο. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες προσφεύγουν σε επαγγελματίες κομμωτές σκύλων κάθε 3 με 4 εβδομάδες. Αυτό που όμως πρέπει να ξέρει ο κάθε ιδιοκτήτης κανίς είναι το πώς να κάνει σωστά μπάνιο τον σκύλο του και να διατηρεί το τρίχωμά του σε καλή κατάσταση. Πριν το μπάνιο είναι απαραίτητο να βουρτσιστεί όλος ο σκύλος και να ξεμπλεχτεί το τρίχωμά του. Απαιτούνται εξειδικευμένα σαμπουάν και κοντίσιονερ. Το τρίχωμα πρέπει να στεγνώνεται πολύ καλά τμήμα τμήμα και έπειτα να διπλώνεται με ειδικά χαρτιά και λάστιχα για να αποφεύγεται το σπάσιμο της τρίχας ειδικά του κεφαλιού.

Τα κανίς χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες μεγεθών. Τα στάνταρ που έχουν ύψος ακρωμίου 45-60 εκ., τα μεσαία με ύψος 35-45εκ., οι μινιατούρες με ύψος 28-35εκ. και τα τόι με ύψος 24-28 εκ.

Τα κανίς είναι ιδιαίτερα υγιή ζώα με μακροβιότητα και μέσο όρο ζωής τα 15 χρόνια. Όπως όλες οι φυλές είναι επιρρεπή σε κάποια νοσήματα με αυξημένη συχνότητα στη συγκεκριμένη ράτσα. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να προτιμώνται κουτάβια που προέρχονται από σωστούς εκτροφείς που αναπαράγουν υγιή ζώα.

Πως είναι ο χαρακτήρας τους; Πως είναι να ζεις με ένα caniche;

Το κανίς είναι ένας σκύλος παιχνιδιάρης που θα ξεσηκωθεί ανά πάσα στιγμή. Αγαπά τον άνθρωπο και προσπαθεί να τον ευχαριστεί. Αυτό σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη εξυπνάδα του μας δίνουν ένα σκύλο ιδιαίτερα εκπαιδεύσιμο που μαθαίνει πολύ γρήγορα και τα καλά και τα κακά. Το κανίς είναι προστατευτικό ως προς το σπίτι του και την οικογένειά του και έχει κάποιες ικανότητες φύλαξης. Αν και τρυφερό με την οικογένειά του δε συμπαθεί ιδιαίτερα τους ξένους.

Τα κανίς μπορούν να προσαρμοστούν σε όλους τους τρόπους ζωής παρόλο που προτιμούν να ζουν μέσα στο σπίτι με την οικογένειά τους, αρκεί να έχουν χώρο και χρόνο για άσκηση και ανθρώπινη παρέα. Η αγάπη και η φροντίδα τους θα σας χαρίσουν ένα σκύλο που θα σας αγαπά ανιδιοτελώς.

8

za grcku

* ROSTECO POODLES

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…