Τέλος ο μπλε παπαγάλος!

12 September 2018
(0 votes)
Author :  

Ο Ρίο, ο αξιαγάπητος μικρός μπλε παπαγάλος που πρωταγωνιστούσε στο ομώνυμο animation, δεν υπάρχει πια ως είδος, καθώς σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση των απειλούμενων πτηνών, το είδος αυτό έχει πλέον εξαφανιστεί από τον πλανήτη μας, με τον ανθρώπινο παράγοντα να ευθύνεται (και) γι’ αυτό το γεγονός.

 

Το μπλε είδος παπαγάλου της Βραζιλίας που ονομαζόταν μακάο Spix είναι ένα είδος που, ούτως ή άλλως, τελούσε υπό εξαφάνιση από τα τέλη του περασμένου αιώνα, όταν είχαν απομείνει στη φύση μόλις πέντε τέτοιοι παπαγάλοι.

Μάλιστα, το 2014 είχε καταγραφεί ο θάνατος του προτελευταίου γνωστού μακάο Spix, του Πρίσλεϊ. Την περασμένη εβδομάδα πέθανε ο Πρέσλεϊ, που ζούσε ελεύθερος στα δάση της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, μια νέα στατιστική ανάλυση της οργάνωσης BirdLife International δείχνει πως στην νέα λίστα των επιβεβαιωμένων ειδών που εξαφανίστηκαν υπάρχουν οκτώ είδη πτηνών, ανάμεσά τους και ο μακάο.

Κατά την ανάλυση, πέντε από τα οκτώ είδη πτηνών εξαφανίστηκαν στην Νότια Αφρική με την αιτία να είναι η καταστροφή των δασών.

Ο Στιούαρτ Μπούτσαρτ, επικεφαλής του BirdLife International, δήλωσε ότι η «αυτή την στιγμή περισσότερα από 26.000 είδη σε όλο τον κόσμο απειλούνται κι αιτία είναι η καταστροφή των φυσικών οικοτόπων».

«Όταν ο κόσμος σκέφτεται για εξαφανισμένα είδη, συνήθως σκέφτεται το πουλί ντόντο, αλλά η έρευνα μας δείχνει πως πολλά είδη πουλιών συνεχίζουν να εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς», τονίζει.

Όπως σημειώνεται, ακόμη πέντε μπλε παπαγάλοι βρίσκονται σε αιχμαλωσία με την ελπίδα πως θα αναπαραχθούν και κάποια στιγμή θα δημιουργηθεί νέος πληθυσμός. Δυστυχώς, όπως επισημαίνει ο Μπούτσαρτ, οι ελπίδες για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μηδαμινές…

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…