ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΨΥΛΛΟΣ
Ο ψύλλος είναι ένα εξωπαράσιτο το οποίο τρέφεται από το αίμα των ξενιστών που παρασιτεί. Ξενιστές είναι ο άνθρωπος, οι γάτες και οι σκύλοι και τα πτηνά. Το  είδος του ψύλλου που συναντούμε πιο συχνά είναι το Ctenocephalitis felis και σπανίως το Ctenocephalitis canis. Στον άνθρωπο παρασιτεί το είδος Pulex irritans και το Pulex simulans. Στα πτηνά συνήθως παρασιτεί το είδος Ctenocephalitis gallinacea.

Σκύλος άνθρωπος: Πώς βιώνει ο σκύλος την σχέση του με τον άνθρωπο; Είμαστε άραγε πραγματικά ο καλύτερος φίλος του σκύλου ή μήπως απολαμβάνουμε το προνόμιο μόνο εμείς;

Θεσσαλονίκη: Θύματα απάτης έπεσαν φιλόζωοι που επέλεξαν να αγοράσουν κουτάβια από εταιρεία που είχε αναρτήσει σχετικές αγγελίες στο Διαδίκτυο.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια σύγχυση στους κηδεμόνες των σκύλων, αλλά και σε πολλούς εκπαιδευτές, παρακολουθώντας τις δύο επικρατέστερες “σχολές” να συγκρούονται για το εάν η θεωρία της “κυριαρχικότητας” ισχύει ή όχι.

Oλιστικοί κτηνίατροι υποστηρίζουν τα οφέλη της βιταμίνης C, ενώ διατροφολόγοι διαφωνούν για τη χρησιμότητα της.

Για τους ανθρώπους, οι πηγές βιταμίνης C στη διατροφή τους είναι εντελώς απαραίτητες. (Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν ένα ένζυμο, το οποίο τους επιτρέπει να παράγουν βιταμίνη C αντίθετα ο άνθρωπός την προσλαμβάνει από την διατροφή). Οι παλιοί ναυτικοί που στερούνταν φρέσκιες τροφές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, συχνά εμφάνιζαν «σκορβούτο», μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ούλα που ματώνουν, απώλεια δοντιών, γενικευμένη αδυναμία και μερικές φορές και θάνατο. Ώσπου στα τέλη του 18ου αιώνα ο Captain James Cook, ο πρώτος Ευρωπαίος που επισκέφθηκε τα νησιά της Χαβάης, δίδαξε το Βρετανό Ναύαρχο την πρόληψη της ασθένειας προσθέτοντας φρέσκα φρούτα ή χυμό από λάιμ στις καθημερινές μερίδες ρούμι των ναυτικών (έτσι πήραν το παρατσούκλι «Limeys» που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα).

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έλεγχοι σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς πραγματοποιήθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή συναρμόδιων φορέων

Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο ζήτημα της προστασίας των ζώων, δίνει βαρύτητα στην εφαρμογή τήρησης της νομοθεσίας περί δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Είστε κάτοχος ενός κουνελιού και σκέπτεστε να πάρετε, μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις για την υγεία του. Είναι καλό ή κακό μια απόφαση στείρωσης ή ευνουχισμού για το κουνέλι σας; (Στείρωση-αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας. Ευνουχισμός – αφαίρεση των όρχεων).

Τα ζώδια, επιλέγουν τα κατοικίδια που θα έχουν βάσει της ιδιοσυγκρασίας τους και φυσικά βάσει της αίσθησης της οικειότητας που έχουν με κάποια.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο υποστηρίζει πως οι γάτες είναι παραπάνω από ικανές να αναγνωρίσουν την φωνή του ιδιοκτήτη τους, ωστόσο επιλέγουν να τον αγνοούν- για λόγους που ενδεχομένως έχουν να κάνουν με την εξελικτική πορεία του συγκεκριμένου ζώου.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρήκαν παρηγοριά σε ένα κατοικίδιο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι περισσότεροι, φροντίζοντας μία γάτα ή έναν σκύλο. Κάποιοι προτίμησαν κάτι λιγότερο συνηθισμένο, όπως για παράδειγμα ένα γουρούνι, μια ταραντούλα ή ένα άλογο. 

Με τον κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα τρία (3) ζώα ανά διαμέρισμα. Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν αφού παρέλθουν δώδεκα (12) μήνες από την ψήφισή τους

Ο τύφος είναι μια ιογενής ασθένεια του σκύλου (δεν έχει σχέση με τον τύφο του ανθρώπου). Υπεύθυνος ιός είναι ο παρβοϊός τύπου 2 (CPV-2) του σκύλου.

Εμφανίζεται με καρδιακή μορφή (μυοκαρδίτιδα) στα πολύ νεαρά κουτάβια (20-40 ημερών) και με μια εντερική μορφή (γαστρεντερίτιδα) σε μεγαλύτερα κουτάβια (μεγαλύτερα 2 μηνών). Οδοί μόλυνσης- ο ασθενής σκύλος αποβάλει τον ιό με τα κόπρανα, σάλιο, και τον εμετό.

Ο ιός έχει δυνατότητα να μολύνει σκυλιά, ακόμα και 6 μήνες μετά την αποβολή του στο περιβάλλον.

Όλες οι φυλές είναι δυνατόν να νοσήσουν από τύφο, με πιο ευάλωτες τα Doberman, Γερμανικός ποιμενικός, Pit Bull, Rottweiler,κ.α.

Κλινικά συμπτώματα

Καρδιακή μορφή- (μυοκαρδίτιδα) παρουσιάζεται ξαφνικός θάνατος σε λίγες ώρες. Τα μεγαλύτερης ηλικίας κουτάβια είναι πιθανόν να επιβιώσουν, αλλά αναπτύσσουν αργότερα καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία μετά από μήνες θα δώσει πνευμονικό οίδημα και θάνατο.

Εντερική μορφή - είναι και η συχνότερη, με χρόνο επώασης 4 έως 7 ημέρες. Τα μητρικά αντισώματα που λαμβάνει το κουτάβι με τον θηλασμό, προστατεύουν το ζώο τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του. Αν αρρωστήσει το κουτάβι, θα εμφανίσει ανορεξία, πυρετό (40-40o), κατάπτωση και πολλούς εμετούς.

Τις επόμενες ώρες εμφανίζεται και η διάρροια.

Σταδιακά τα κόπρανα εμφανίζονται πιο αιμορραγικά και η διάρροια αποκτά πιο δυσάρεστη οσμή. Παράλληλα έχουμε αναιμία, αφυδάτωση και πολλές φορές θανατηφόρο κατάληξη.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με βάση την κλινική εικόνα και την ανίχνευση του ιού στα κόπρανα του ζώου. Η ανίχνευση του ιού στο αίμα δεν έχει διαγνωστική αξία επειδή τα εμβολιασμένα ζώα έχουν αντισώματα κατά του ιού φυσιολογικά. Οι αιματολογικές εξετάσεις θα δείξουν λευκοπενία, ουδετεροπενία και συχνά αναιμία.

Όσο πιο μεγάλη είναι η λευκοπενία τόσο πιο κακή θα είναι η πρόγνωση.

Ακτινολογικά πιθανό να διαπιστωθεί διάταση του εντέρου και στην μυοκαρδίτιδα θα δούμε δεξιά υπερτροφία (καρδιομεγαλία).

Θεραπεία

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Δίνουμε ισότονους ορούς και ηλεκτρολύτες ενδοφλέβια, αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, αντιεμετικά, βιταμινούχα σκευάσματα, ακόμα και μετάγγιση αίματος και πλάσματος. Η ανοσοθεραπεία δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής θεαματικά αποτελέσματα.

Πρόληψη

Ο ιός είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στο περιβάλλον και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται πυκνά διαλύματα χλωρίνης (1:30). Τα άρρωστα κουτάβια πρέπει να απομονώνονται από τα υγιή κουτάβια, ακόμη και για 2-4 εβδομάδες μετά την πλήρη ίασή τους.

Βασικό στοιχείο της πρόληψης είναι ο Εμβολιασμός. Είναι ενδιαφέρον ότι στα κουτάβια γεννημένα από εμβολιασμένες μητέρες, εμποδίζεται σοβαρά η δράση των εμβολίων έως την ηλικία των 4 μηνών. Το βασικό σημείο είναι το ‘κενό ανοσίας το οποίο χρονικά εντοπίζεται την στιγμή που τα μητρικά αντισώματα σταδιακά εξαφανίζονται στα κουτάβια.

Έτσι ο εμβολιασμός στα κουτάβια, για 2 έως 4 εβδομάδες δεν μπορεί να κινητοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτό ακριβώς το χρονικό σημείο το κουτάβι είναι πολύ ευάλωτο στην μόλυνση από τον παρβοϊό. Προτείνουμε τον πρώτο εμβολιασμό των κουταβιών την 6η εβδομάδα της ζωής τους.

Κουπατσιάρης Χρ. Γιώργος
D.V.M. - Κτηνίατρος

Πηγή:iatronet.gr

Αν δεν έχετε δει το μικρότερο άλογο του κόσμου, το πιθανότερο είναι ότι το μέγεθός του θα σας εκπλήξει.

Το πραγματικά μικροσκοπικό αλογάκι, γεννήθηκε τόσο κοντότερο από τα αδερφάκια του, που δεν μπορούσε να φτάσει καν τις θηλές της μαμάς του ώστε να τραφεί.

Μια ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι εκπαίδευσε αγελάδες να πηγαίνουν στην… τουαλέτα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το δικαστήριο με μια ποινή-χάδι ουσιαστικά αθώωσε τους δύο κατηγορούμενους για τον θάνατο του 5χρονου Στάθη από επίθεση ροτβάιλερ στην Κοζάνη.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή ημέρα «σηματοδοτεί ένα βήμα μπροστά στην προστασία των ζώων, στη μείωση των αδέσποτων και στη μείωση της κακοποίησης» - Με το νομοσχέδιο, συνέχισε, η κυβέρνηση αποβλέπει στη θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών συλλόγων και πολιτών - 21 από τα συνολικά 55 άρθρα και τροπολογίες, δηλαδή σχεδόν τα μισά, υπερψηφίστηκαν στη Βουλή και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μέλλον της ερασιτεχνικής εκτροφής είχε η τοποθέτηση των φορέων στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια ζώα. Σε ότι αφορά την καθαρόαιμη κυνοφιλία αυτή εκπροσωπήθηκε από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Εκτροφέων Σκύλων Ελλάδος.

Στην τελική ευθεία για την έκθεση της 16ης και 17ης Οκτωβρίου 2021 μπήκε ο Κυνοφιλικός Όμιλος Κω επιστρέφοντας στην ενεργό κυνοφιλική δράση μετά από διάλλειμα ενός έτους ελέω κορωνοϊού.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του covid-19, θα επιτραπεί η συμμετοχή σκύλων με ανώτατο αριθμό τους 300/ημέρα, ενώ δυστυχώς δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε θεατές.

Page 1 of 17
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…